5 maddede Trabzon nasıl bir yer?

Trabzon, Roma ve Bizans yönetiminin avucundan Trabzon İmparatorluğuna, Pontos Krallığı ve oradan Osmanlı İmparatorluğuna dahil olmak üzere, üzerinde birçok krallık ve imparatorluk barındırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla Trabzon il olmuş, nüfusunu imparatorluğa nazaran %15 daha fazla arttırmıştır.

Trabzon Nüfusu

trabzon1
Fotoğraf: Trabzon Belediyesi

Trabzon; batısında Giresun, Ordu ve Samsun, doğusunda Rize ve Artvin, güneyinde Bayburt ve Gümüşhane’yi barındırmaktadır. 4.685 km²’lik yüzölçümüyle ülke topraklarının %0,6 ila %0,8’ini oluşturmaktadır. Nüfus olarak, Doğu Karadeniz‘de ki en büyük il, Karadeniz genelinde ise Samsun‘dan sonra ki en büyük ikinci ilimizdir. Cumhuriyetin kurulmasıyla plakalar illere dağıtılmış ve plaka kodu 61 olarak kayıtlara geçmiştir. Cumhuriyetin kurulmasıyla ilçe sayıları artan Trabzon‘un mevcutta 18 ilçesi bulunmaktadır.

Trabzon Mutfağı 

hamsi anchovy
Fotoğraf: Trabzon Belediyesi

Trabzon mutfağı, diğer Karadeniz mutfaklarına benzer yemekler içerir. Diğerlerinin isimleri Trabzon‘a nazaran kısmen değişik olsa da, hemen hemen aynı tat, aynı lezzeti temin ederiz.

Başlıca yemekler şu şekildedir; Parça Etli Lahana Sarması, Güliya, Kukuca, Sarambula, Muhallebili Trabzon Hurması, Akçaabat Köfte, Kefal Ekşilisi, Palamut Dolması, Fasülyeli Yahni, Golia, Hamsili Orman Pilavı, Çumur, Tomara Kızartması, Yumurtalı Tomara Yumurtası, Kuymak ( Muhlama ), Laz Helvası, Laz Böreği, Hamsili Ekmek, Kabak Tavası, Patlıcan Tava, Hamsiköy Sütlacı, Trabzon Helvası, Pazılı Hamsi Tava, Mısır Çorbası, Trabzon Hurmalı Tart, Pazılı Hamsi Tava, Mısır Çorbası, Pazı Tavası ve Gongoş Sarması‘dır.

Tarihi Değerler

trabzon orta mahalle
Fotoğraf: Trabzon Belediyesi

Trabzon, Doğu Karadeniz’in bütün şehirleri gibi, doğal ve kültürel güzelliklerden nasibini almış bir yerdir. Şehrin en popüler turizm destinasyonları Uzungöl, Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayasofya Müzesi (Daha sonradan camiye çevrilmiştir) ve Boztepe‘dir.

Halk Oyunları

trabzon horon
Fotoğraf: Trabzon Belediyesi

Trabzon‘un gençler tarafından benimsenmiş en meşhur oyunu Kolbastı’dır. Doğu Karadeniz’deki diğer tüm şehirler gibi, Trabzon’da da horon oynanır.

Yöre Halkı

trabzon folk
Fotoğraf: Trabzon Belediyesi

Trabzon‘un büyük bir bölümünü Çepniler oluşturur. Beşikdüzü, Şalpazarı, Vakfıkebir, Akçaabat, Of, Sürmene ve Maçka gibi ilçelerde Çepniler yaşamaktdır. Kaşgarlı Mahmut‘un eserine de konu olmuş Trabzon, Vilayet-i Çepni olarak geçmektedir. Kimliğinde Trabzon yazan bir kişi Laz değildir. Bu algı yanlıştır. İmparatorluk zamanlarından sonra asimile olmuş ve gün geçtikçe Türkleşmiştir.

Trabzon'u merak ediyor musunuz?

Doğu Karadeniz bölgesinde hem tarihi güzellikleri hem de doğasıyla öne çıkan ve Türkiye’nin en önemli kültür miraslarını bünyesinde barındıran Trabzon'u Gezimingo'da keşfedebilirsiniz.

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir