Ben bu satırları yazarken, ekonomimiz çöküş hızına kaldığı yerden devam ediyor. Siz bu satırları okurken de büyük ihtimal döviz bambaşka rakamlara ulaşmış olacak. An itibariyle 1 İngiliz Sterlini 9,74 TL.
Bu denli kararsızlık sürerken, gençliğini bu rakamları takip etmek zorunda kalarak hayatta kalma ve gelecek kurma mücadelesiyle boğuşan bizler de çeşitli alternatifler peşinde koşuyoruz. Bu alternatiflerin şu anda en mantıklı olanlarından biri de kuşkusuz Ankara Antlaşması (ECAA) ve onu alenen uygulama cesareti gösteren Birleşik Krallık.
Alenen diyorum, çünkü bu antlaşma Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerine başlama belgesi niteliğinde bir sözleşme. 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanmış ve 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe girmiş. O günden bu güne de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları antlaşma kapsamında Avrupa Birliği üyesi ülkelerde şirket kurabiliyor veya herhangi bir şirkete sermaye koyarak ortak olabiliyor.
Bu sözleşme tüm AB’yi kapsasa da Türkiye vatandaşlarına vize verdiğini açık açık duyuran ülke daha çok Birleşik Krallık. Ülkenin resmi sitesinde “ Turkish Businessperson Visa” adında ayrı bir başlıkta çok önemli bir yer kaplıyor. Bu nedenle Ankara Antlaşması deyince herkesin aklına ilk Birleşik Krallık geliyor.
Bu yazımda sizlere danışman olmadan vizeye nasıl başvurulacağından ve diğer bilmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. Yorum bölümüne yazacağınız sorular ile de içeriği zamanla zenginleştirmeyi de planlıyorum.
İngiltere mi Birleşik Krallık mı? Yazının başından beri Birleşik Krallık dememe takılmış olabilirsiniz 🙂 Çünkü İngiltere, Birleşik Krallık’a bağlı 4 ülkeden (Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İngiltere) birisi. Yani bu vizeyi sadece İngiltere için değil, Tüm krallık için alıyorsunuz. İnternette “ İngiltere Ankara Antlaşması” olarak görürseniz de şaşırmayın, ama doğrusu Birleşik Krallık ‘tır.
Birleşik Krallık ve Ankara Antlaşması

Malumunuz Birleşik Krallık hükumeti, Brexit kampanyası yaparak vatandaşlarını referandum ile Avrupa Birliği ‘nden ayrılmaya ikna etti. Bu da demek oluyor ki krallığın Türkiye vatandaşlarına tanıdığı bu hak, bu yıl sonunda bitebilir. Bu konuda net bir bilgi de yok. O nedenle yıl sonuna az bir zaman kala bu başvuruyu yapabilmek için hala şansınız var. O zaman hızlıca size detaylardan bahsedeyim.
Antlaşma kapsamında bu vizeye başvurduğunuzda Birleşik Krallık ‘ta kendi işinizi yapmayı taahhüt edersiniz. Yani başvuru belgelerinizde, vize memurlarını belirlediğiniz işi yapabileceğinize ikna etmeniz gerekiyor. Başlangıç için İngilizce bilme zorunluluğunuz yok ama dil bilmeden işinizi yürütebileceğinizden emin olmanız lazım, sadece Türkçe bilenlerle çalışırım diye düşünürseniz ret yiyebilirsiniz. Bilmeniz gereken en önemli şeyin bu vizenin bir şirkette çalışma izni vizesi olmadığıdır. Oraya gittiğinizde kendi işinizi yapmak zorundasınız. Başka şirketlerde sadece sözleşmeli (contracted) olarak çalışabilirsiniz. Çünkü süreç boyunca tıpkı bir işletme gibi farklı şirketlere fatura kesmiş olmanız beklenir. Ayrıca yanınızda eşiniz ve çocuklarınızı da götürebiliyorsunuz. Üstelik onlar istedikleri işe girip çalışma hakkına da sahip oluyorlar. Çocuklarınız da devlet okullarında dahi eğitim alabiliyorlar. Bunun dışında devletin sağlık imkanlarından da faydalanabiliyorsunuz.
Vize başvurusu yaparken yaptığım araştırmalar boyunca çok farklı iş kollarından kişilerin onay aldıklarını gördüm. Yani freelance olarak yazılım, tasarım hizmeti verenlerin kurdukları şahıs şirketlerinin yanı sıra kuaförlük, terzilik gibi iş kolları için de şirket kurulabilmekte. Önemli olan bu işi yapabilecek yeteneklerinizin tescilli olması. Detaylara birazdan ineceğim.
Vize çıktıktan sonra başvuru işlemleri için Birleşik Krallık’a gitmeniz için 3 ay zaman verilir. Bu süre içerisinde 1 yıl ülkede kalmanıza ve şirket kurmanıza yarayan belgeleri toparlar ve başvurularınızı yaparsınız. 1 yılın sonunda yapacağınız uzatma başvurusunda kurduğunuz şirket 1 yıl içinde ne yapmış, ne kadar vergi vermiş diye incelemeye sokulur ve ardından ortalama bir 3 yıllık uzatma daha alırsınız. Sonra tekrar bir uzatma başvurusu yapıyorsunuz. Eğer tüm bu aşamaları geçerek 5 yıl boyunca Birleşik Krallık ‘taki şirketinizi ayakta tutabilirseniz, sınırsız oturuma başvuru yapabilirsiniz. Hızınızı alamayıp 6. yıla ulaştığınızda da artık krallığa kabul ediliyor ve pasaportunuzu alıp çifte vatandaş olabiliyorsunuz. Sonrasını zaten hayal gücünüze bırakıyorum 🙂
Ankara Antlaşması vizesine nasıl başvuracağım?
Yukarıda da belirttiğim gibi öncelikle bu vizeye hazır olup olmadığınızdan emin olmanız gerekiyor. Eğer Birleşik Krallık ‘ta şirket kurup, 1 yıl içerisinde gelir elde edeceğinizi düşünüyorsanız bu işe girişmenizi tavsiye ediyorum. Bu vize tipi aynı zamanda Birleşik Krallık’taki bir şirkete ortak olunarak da alınabilmekte.
Başvuru için sizden beklenenler;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- 18 yaşının üzerinde olmak
- Kendi şirketinizi kuracak kadar bilgi ve yetkinliğe sahip olmak (mezuniyet belgeleri, sertifikalar, benzer kollardaki sigortalı iş deneyim geçmişiniz vs…)
- Şirketi finanse edebilecek sermayeye sahip olmak (bu rakam kuracağınız işe göre değişebilir, yazının devamında bilgi vereceğim)
- İşi yapabileceğinizi ispatlayan bir iş planı (Business Plan) hazırlamak
Yukarıdaki şartlara uygunsanız, başvurularınızı Birleşik Krallık ya da Türkiye ‘deki vize başvuru merkezlerinden tamamen ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
Ben başvuruyu bizzat kendim Türkiye üzerinden yaptığım için herhangi bir avukat ya da danışman ile çalışmadım. Başvuru için biriyle çalışmanıza gerek yok, ama belgeleri hazırlayamayacağınızı düşünüyorsanız elbette bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Size bu yazımda Türkiye’den başvuru süreçlerini anlatacağım, ama zaten Birleşik Krallık’tan başvurma aşamanız da bundan çok farklı olmayacaktır.
Ankara Antlaşması Vizesi Başvuru Süreci
Artık hazırsak başlayalım. Bu vizeye başvurmak, klasik bir turistik vizeye başvurmaktan çok farklı değil. Aynı süreçler işleniyor, sadece başvuru belgeleri biraz daha farklı.
İşlemler için referans alacağımız web sitesi kesinlikle gov.uk adresi. Bunun dışında başka bir siteden başvuru yapılmıyor. O nedenle kişisel bilgilerinizi kötü niyetli kişilere kaptırmamanız için bu bilgiyi unutmamanızı tavsiye ediyorum.
Siteye girer girmez arama bölümüne “ Turkish Businessperson Visa” da yazabilirsiniz ya da direkt şu link üzerinden başvuru sayfasına erişebilirsiniz: https://www.gov.uk/turkish-business-person
Bu sayfada ihtiyacınız olan gerekli her şey yazıyor. Yukarıda benim de bahsettiğim şeylerden bahsediyor. Bütün adımları okuduktan sonra “ Apply “ sayfasındaki link üzerinden başvuru ekranına gelebiliyorsunuz.
Başvuru formu oldukça açıklayıcı ama eğer destek almak isterseniz Youtube’da çok sayıda video bulunuyor. O videolardan yardım alarak da bu formu doldurabilirsiniz.
Formu doldurduktan sonra sizi, Birleşik Krallık’ın Türkiye’de ortak çalıştığı vize başvuru merkezi olan TLS Contact ile entegreli bir sayfa karşılıyor olacak. Burada hem vize başvurunuz için randevu alabilecek hem de vize başvurusu için gerekli belgeleri online olarak pdf formatında yükleyebileceksiniz. Birleşik Krallık bu konuda bir dijital dönüşüm gerçekleştirmiş. Sizden kağıt israfı olmaması adına sayfalarca belge yazdırmanızı beklemiyorlar. Doğayı koruyan bir hamleyle başvuru belgelerinizi online olarak (web sitesi ya da mobil uygulama üzerinden) yüklemenize imkan sağlıyorlar. Eğer tek başınıza online yüklemekten emin değilseniz TLS Contact ‘tan bu konuda ekstra para ödeyerek destek alabilirsiniz. Ama buna bence inanın gerek yok. Zaten belge tarama için cep telefonunuzun kamerasını dahi kullanabilirsiniz.
Randevu alma sayfası öyle zekice hazırlanmış ki size para ödetmeden göndermiyor, ama ekstra hiç bir şey seçmenize gerek yok. Kendiniz başvuracaksanız ücret ödemeden bu vizeye başvurabilirsiniz ve bu sayfadan ücretsiz randevu alabilirsiniz.
Randevunuzu aldıysanız artık belgeleri toplamaya hazırız demektir. Şimdi gelelim başvuru belgelerine;
- İş Planı // Business Plan (Başvurunun en önemli kısmı burası, yapacağınız işle ilgili detaylı bir iş planı sunmanız gerekiyor. Nasıl hazırlayacağınızdan bahsedeceğim.)
- Niyet Mektubu // Cover Letter (Konsolosluğa hitaben bu vizeye başvurma motivasyonunuzu anlatan İngilizce bir yazı)
- Yeni ve eski tüm pasaportlarınız (Sisteme yükleme yaparken eski vizelerinizi ve pasaportlarınızı da taratıp yüklerseniz, başvuruya onları götürmenize gerek kalmaz. Benim eski pasaportlarımı başvuru aşamasında geri iade ettiler.)
- Çalışma durumunuzu gösteren evraklar (Eğer şirket sahibi/ortağıysanız: İmza Sirküleri, Faaliyet Belgesi, Vergi Levhası, Sicil Gazetesi Kaydı, 6 Aylık Şirket Banka Hesabı Dökümü, Vergi Beyannameleriniz — Bordrolu Çalışansanız: Çalıştığınız şirkete ait İmza Sirküleri, Faaliyet Belgesi, Vergi Levhası, İşe Giriş Bildirgesi, Maaş Bordrosu, SSK Hizmet Dökümü, çalıştığınız şirketten mesleğinizin ve iş başlangıç tarihinizin yer aldığı antetli bir yazı)
- SGK hizmet dökümünüz (Bağkur ya da SSK)
- Adli Sicil Kaydınız (E-Devlet’te İngilizce olarak veriliyor)
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (E-Devlet’ten alabilirsiniz)
- İkametgah Belgesi (E-Devlet’ten alabilirsiniz)
- Eğitiminizle ilgili belgeler (Diplomalar, sertifikalar, kurs belgeleri + varsa İngilizce dil kursu belgeniz, sınav sonucunuz)
- Birleşik Krallık’ta yapmayı planladığınız işi destekleyecek belgeler + Bu aşamada elinize ne belge geçerse koyabilirsiniz, çekinmeyin 🙂 (Önceki çalışmalarınız, iş deneyiminiz, CV’niz, potansiyel müşteri mektupları, önceden çalıştığınız müşterilerden aldığınız sizi öven mesajlar/mailler… )
- Birleşik Krallık’ta yaşayacağınız bölgelerle ilgili araştırmalar (Örneğin Londra’da yaşamayı planlıyorsanız oradaki evlerin kiralarını gösteren web sitelerinden ekran görüntüleri vs..)
- Birleşik Krallık’ta yapacağınız işe ait ofis araştırmaları (Eğer freelance olarak evden çalışacaksanız Sanal Ofis fiyat araştırmalarınız; eğer gerçek bir ofiste yer alacaksanız da buna ait fiyat araştırmalarınızın ekran görüntüleri)
- Son 6 aylık banka hesap dökümünüz ve banka imza sirküleri (Aynı zamanda şirket sermayenizi de burda göstermeniz beklenir. O nedenle burada iş planınızda şirket kurmak için gösterdiğiniz maliyetin dışında bir de Birleşik Krallık’ta 3–6 ay hiç iş yapamadan bile yaşayabileceğiniz paranın olduğundan da emin olmanız lazım.)
- Varsa, şahsınıza ait ev ve arabaları gösteren belgeler de maddi konuda sizi güçlü gösterir.
- Varsa, ek gelirlerinizi gösteren belgeler (Kira kontratı vs.)
- Varsa, askerliğinizi tamamladığınızı kanıtlayan belgeler
Tüm secerenizi dökmeyi başardıysanız bu belgeleri pdf olarak TLS Contact ‘a yükleyip başvurunuza gidebilirsiniz. Başvuru merkezindeki çalışanlar genel olarak Türkçe biliyorlar, çoğu da Türkiye vatandaşı. COVID önlemleri kapsamında zaman zaman gecikmeler yaşanabiliyor. Mesela ben randevu saatimden 1,5 saat sonra içeriye alınabildim.
Başvurunuzun son aşaması ise Biyometrik bilgilerinizin alınması oluyor. Parmak iziniz alınıyor ve fotoğrafınız çekiliyor. O nedenle biyometrik fotoğraf götürmenize gerek yok. Ayrıca daha önce Birleşik Krallık ‘a girerken parmak izi vermiş olsanız bile tekrardan bilgileriniz alınıyor. Randevuya şahsen gitmeniz şart.
Tüm her şey tamamlandıktan sonra başvurunuzla ilgili detaylar mail adresinize güncel olarak geliyor. Aynı zamanda ek bir belge isterlerse de size yine mail adresiniz üzerinden ulaşıyorlar. Bu nedenle gözünüz maillerinizde olsun 🙂
Türkiye’den yapılan başvuruların sonuçlanması ortalama 12 hafta sürse de, bazı kişiler çok daha kısa sürelerde ya da tam tersi 6 aydan fazla sürelerde beklediklerini de söylüyorlar. Bu konu biraz başvurunuzun inandırıcılığı ile de doğru orantılı gibi görünüyor. Her vizede olduğu gibi bu vize türünde de ret yemek mümkün. Yani başvuruların tamamı kabul edilmiyor.
Ankara Antlaşması için İş Planı (Business Plan) nasıl hazırlarım?
Google’a “ ingiltere ankara antlaşması iş planı örneği” yazdınız ve karşınıza hiç bir şey çıkmadı. Evet doğrudur, çünkü bu iş planları kişiye özel hazırlanıyor ve kişilerin en özel bilgileri bu planda yer alıyor. O nedenle kimse kendi hazırladığı planı internet ortamına direkt olarak koymak istemiyor.
Bir de unutmamanız gerekir ki planlarınız sisteme taratılıyor ve önceki başvuruların planlarıyla karşılaştırılıyor. Eğer bir başkasının planını tamamen kopyalayıp, sadece ufak tefek yerleri değiştirmişseniz, bu vize için pek şansınız yok. O nedenle özgün bir plan hazırlamak için yola koyulmalısınız.
Planınız İngilizce olmalı ve ortalama 30 sayfa olması idealdir. Daha fazla şey göstermek isterseniz, istediğiniz kadar uzun hazırlayabilirsiniz.
Ben de kendi planımı size direkt olarak veremesem de, içine koyduğum başlıkları belirtmek isterim. İşte benim planımdaki İngilizce başlıklar:
- Executive Summary
- Personal Statement
- Business Summary
- Service Summary
- Service List
- Service Fee Strategy
- Target Market Segment
- Start-up Summary
- Business Expenses
- Market Analysis
- Business Strategy & Implementation
- SWOT Analysis
- Financial Plan
- Projected Monthly Figures of Expenses
- Projected Yearly Figures of Expenses
- Cash Flow Forecast
Siz de bu terimleri araştırarak planınızın içini doldurabilirsiniz. İşte tüm hepsi bu kadar 🙂
Bana sorularınızı mutlaka aşağıdaki yorum bölümünden sormanızı rica ediyorum. Böylelikle sorduğunuz sorunun cevabını merak eden diğer adaylara da yardımcı olmuş olabiliriz. Lütfen iş planımın orjinalini talep etmeyiniz 🙂