Bakü Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Kendini ateşlerin ülkesi anlamına gelen “Odlar Yurdu” olarak tanımlayan Azerbaycan, başkenti Bakü ile adeta tarihin modernizmle nasıl harmanlandığının dersini veriyor.

Hazar Denizi’nin ihtişamıyla harmanlanan bu şehrin sokaklarında kaybolurken, hemen yanı başında hiç sönmeyen ateşlerin olduğu yanar dağlarıyla şaşkına döneceksiniz.

Biz de sizler için bu serüveni kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Bakü gezi rehberi hazırladık. İşte Bakü’de gezilecek en iyi yerler:

Seyahat Rehberi Uyarısı

Bu içerikteki bilgilerin değişmiş olma ihtimaline karşı; seyahat planınızı yaparken mekanların resmi web sitelerinden güncel bilgi alarak yola çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Mevcut bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bize bildirmenizi rica ederiz. Keyifli yolculuklar…

İçeri Şehir

Bakü İçeri Şehir - © Fotoğraf: Lukas Bischoff Photograph / Shutterstock.com
Bakü İçeri Şehir – © Fotoğraf: Lukas Bischoff Photograph / Shutterstock.com

Modern kulelerin arasında tarihi surlarla çevrili bir alanda bulunan İçeri Şehir, Azerbaycan’ın tam kalbi ve kentin kültür hazinesidir. Aynı zamanda “Eski Bakü” olarak da bilinen eşsiz dar sokaklarıyla ünlü bu bölgenin tarihi Paleolitik döneme kadar uzanıyor ve Perslerden Sovyetlere, Araplardan Osmanlılara kadar pek farklı kültürden izler taşıyor.

UNESCO miras listesine giren Kız Kulesi ve Şirvanşahlar Sarayı da bu özenle korunan bölgede yer alıyor.

Şirvanşahlar Sarayı

Bakü Şirvanşahlar Sarayı - © Fotoğraf: Denis Sv / Shutterstock.com
Bakü Şirvanşahlar Sarayı – © Fotoğraf: Denis Sv / Shutterstock.com

Azerbaycan mimarisinin en eski ve en büyüleyici anıtlarından biri olan Şirvan hükümdarlarına ait Şirvanşahlar Sarayı; Bakü’nün kültürel kalbi İçeri Şehir’de, Hazar Denizi’nin kıyısında yer alıyor.

Tek seferde inşa edilmediğinden dolayı 13. yüzyıldan 16. yüzyıla uzanan süre boyunca yapılan ek binalarla oldukça geniş alana yayılan bir komplekse dönüşmüş. Kompleksin içerisinde günümüze kadar sadece konut binası, Divankhana, Seyid Yahya Bakuvi Türbesi, Key Gubad Camii kalıntıları, Sultan Murad Kapısı, Aile Türbesi, Şah Camii ve Saray Hamamı ayakta kalmış ve UNESCO Kültür Mirası’na dahil edilmiştir.

Bakü Bulvarı

Bakü Bulvarı - © Fotoğraf: environmentalistt / Shutterstock.com
Bakü Bulvarı – © Fotoğraf: environmentalistt / Shutterstock.com
Bu şehre seyahat planınızı yaparken…

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo‘dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: UcuzabiletSeturOmioKiwiTurnaTicketsTrip
Otel rezervasyonu yaparken: AgodaOtelzTouristicaSeturTatil.comHostelWorldTatilbudurTrip
Otobüs&Tren bileti alırken: TrainlineOmioInterrailTrip

Milli Sahil Parkı olarak da bilinen Bakü Bulvarı, tarihi açından 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip bir gezinti yeridir. Paris’teki Seine Nehri kıyısındaki parktan sonra Avrupa’nın ikinci en büyük parkı olarak biliniyor. Bakülü petrol zenginleri; konaklarını Hazar Denizi kıyısı boyunca bu bulvar üzerinde inşa etmiştir ve günümüzde çok şık mimariye sahip binalar yer alır.

Kız Kulesi

Bakü Kız Kulesi - © Fotoğraf: Azerbaijan Media Center
Bakü Kız Kulesi – © Fotoğraf: Azerbaijan Media Center

Kız Kulesi, Bakü’nün ve Azerbaycan’ın çok sevilen bir simgesel yapısıdır. Bakü’nün surlarla çevrili eski şehri İçeri Şehir’in güney ucundan denize bakan esrarengiz bir konumda yer alıyor.

Kulenin konumu kadar geçmişi de bir o kadar gizemli, çünkü kimse ne zaman inşa edildiğini, ne için inşa edildiğini ve hatta Kız Kulesi (Qiz qalasi) adını nasıl aldığını kesin olarak bilmiyor. Yapısını veya orijinal işlevini kaydeden hiçbir yazılı kaynak günümüze kadar gelemese de kulenin malzemeleri kulenin 4. yüzyılda yapılmış olabileceğini gösteriyor.

Şehitler Hiyabanı (Dağüstü Parkı)

Şehitler Hiyabanı (Dağüstü Parkı) - © Fotoğraf: allamimages / Shutterstock.com
Şehitler Hiyabanı (Dağüstü Parkı) – © Fotoğraf: allamimages / Shutterstock.com

Sovyet döneminde Sergei Kirov Parkı ya da Dağüstü Parkı olarak da bilinen, Şehitler Hiyabanı; 1918 yılında Bakü Muharebesinde şehit düşmüş Azerbaycan Türk’ü ve Türkiye Türk’ü askerlerin defnedildiği bir şehitliktir.

Aynı zamanda Bakü’de yürüyüp dinlenebileceğiniz ve eşsiz deniz manzarasının tadını çıkarabileceğiniz en gözde yerlerden biri de olan bu bölge, bu özelliğini Sovyetler döneminde bilinçli olarak özellikle bu alanda inşa edilen eğlence alanları nedeniyle kazanmış.

Uzun süre Dağüstü Parkı (Highland / Upland) olarak anılsa da 1990 yılında yaşanan Kara Ocak olayından sonra tekrar Şehitler Hiyabanı ismini almıştır. Parkta aynı zamanda Şehitler Anıtı ve Türkiye-Azerbaycan Dostluk Anıtı da bulunuyor.

Flame Towers (Alev Kuleleri)

Flame Towers (Alev Kuleleri) - © Fotoğraf: environmentalistt / Shutterstock.com
Flame Towers (Alev Kuleleri) – © Fotoğraf: environmentalistt / Shutterstock.com

Azerbaycan’ın “Ateşler Ülkesi” sloganını yansıtan, en uzunu 182 metrelik alev şeklindeki 3 modern gökdelenden oluşan Flame Towers; Bakü’nün en ünlü simgesi haline gelmiştir. Otel ve sinema gibi birkaç turistik amaçlarla kullanılan bu gökdelenler, geceleri alev alıyormuş gibi ışıklandırılmaktadır. Yapımı için 400 milyon dolar harcanıldığı bilinmektedir.

Azerbaycan Halı Müzesi

Azerbaycan Halı Müzesi - Azerbaycan Halı Müzesi - © Fotoğraf: leshiy985 / Shutterstock.com
Azerbaycan Halı Müzesi – Azerbaycan Halı Müzesi – © Fotoğraf: leshiy985 / Shutterstock.com

Dünyaca ünlü Azerbaycan halılarının en büyük koleksiyonuna ev sahipliği yapan Azerbaycan Halı Müzesi’nde asırlık kilim ve halı dokumalarını keşfedebilirsiniz. 1967’lere dayanan köklü bir geçmişi olan müze, 2019 yılında kavuştuğu yeni adıyla ve modern yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Müzede 10.000’den fazla seramik, 14. yüzyıla ait metal eserler, Tunç Çağı’na ait mücevherler, 17. ve 20. yüzyıllardan halılar, ulusal giysiler ve nakışlar bulunmaktadır.

Bakü Yanar Dağı

Bakü Yanar Dağı - © Fotoğraf: Ayotography / Shutterstock.com
Bakü Yanar Dağı – © Fotoğraf: Ayotography / Shutterstock.com

Bakü Yanar Dağı, Abşeron Yarımadası’nda petrol yatakları ile çevrili bir dağın yamacında yer alan hiç sönmeyeceğine inanılan bir doğal gaz ateşidir. Dünya’daki en ilginç noktalardan biri olan bu yer, yakınlarındaki Bakü Ateşgahı ile birlikte Azerbaycan’ın “Ateşler Ülkesi” sloganının da esin kaynağı olmuştur.

Bölgeye sürekli bir gaz kokusu hakimdir ve bazı noktalarda bu ateşlerin 10 metreye kadar çıktığı söyleniyor. Turistik olarak ilgi gören bu yamacın ise 1500 yıllarında bir çoban tarafından yanlışlıkla yakıldığı iddia ediliyor. Hatta bölgedeki sakin derelerin bile basit bir kibrit kıvılcımı ile tutuşturulabileceği belirtiliyor.

Bakü Ateşgahı

Bakü Ateşgahı © Fotoğraf: azerbaijan.travel
Bakü Ateşgahı © Fotoğraf: azerbaijan.travel

“Bakü Ateş Tapınağı” olarak da anılan Bakü Ateşgahı, Abşeron Yarımadası’ndaki Surakhanı köyünün güneydoğusunda denizden çok uzak olmayan petrol yatakları ile çevrili düz bir alanda yer alan kale benzeri bir dini tapınaktır. Avlusundaki hiç sönmeyeceğine inanılan bir ateşle ünlü olan bu yer, yakınlarındaki Bakü Yanar Dağı ile birlikte Azerbaycan’ın “Ateşler Ülkesi” sloganının da esin kaynağı olmuştur.

Tarihi Farsça ve Hint yazıtlarına dayanan bu beşgen kompleks, 17. ve 18. yüzyıllarda inşa edilmiş ve bir Hindu ve Zerdüşt ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Farklı zamanlarda inşaası süren kompleksin çoğunluğunun, Kuzey Hindistan’dan gelip Bakü’de yaşayan Sih cemaatine mensup Hintliler tarafından inşa edildiği bilinmektedir.

Her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Haydar Aliyev Kültür Merkezi - © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock.com
Haydar Aliyev Kültür Merkezi – © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock.com

Dünyanın en ünlü mimarlarından Zaha Hadid’in tasarladığı Haydar Aliyev Kültür Merkezi; kütüphanesi, müzesi, konser salonu, medya merkezi, sanat galerileri, yapay gölü ve restoranıyla Azerbaycan’ın en ünlü simgelerinden biri haline gelmiştir.

Nizami Caddesi (Targoviy)

Nizami Caddesi (Targoviy) - © Fotoğraf: environmentalistt / Shutterstock.com
Nizami Caddesi (Targoviy) – © Fotoğraf: environmentalistt / Shutterstock.com

Bakü’nün en merkezi noktalarından biri olan ve aynı zamanda Rusça “Ticari” anlamına gelen Targoviy Caddesi olarak da bilinen Nizami Caddesi; dünya çapında çok sayıda markanın sayısız mağazalarına, restoranlarına ve kafelerine ev sahipliği yapıyor.

Gobustan Çamur Volkanları

Gobustan Çamur Volkanları - © Fotoğraf: Denis Sv / Shutterstock.com
Gobustan Çamur Volkanları – © Fotoğraf: Denis Sv / Shutterstock.com

Azerbaycan’ın petrol yataklarıyla ünlü Abşeron Yarımadası’nda yer alan Gobustan Ulusal Parkı’ndaki dağlardan fışkıran garip jeolojik oluşumlar, Çamur Volkanları (Mud Volcanoes) olarak biliniyor. Azerbaycan’daki 400’den fazla çamur volkanından biri olan bu volkanlar; garip seslerle gaz çıkaran ve baloncuklar oluşturan büyüleyici bir manzara sunuyor.

Zaman zaman 1.2 metre yüksekliğe kadar fışkırdığı söylenen bu mini volkanların sıcaklıkları onlara dokunmaya engel olacak boyutta olmadığından, şifalı olabileceği düşüncesiyle ziyaretçileri tarafından deneyimlenmektedir.

Batık Bayıl Kalesi

Bakü Batık Bayıl Kalesi - © Fotoğraf: Charkaz Sadig / Shutterstock.com
Bakü Batık Bayıl Kalesi – © Fotoğraf: Charkaz Sadig / Shutterstock.com

Hazar Denizi’nin Bakü açıklarında 1306’da meydana gelen deprem sonra çöken ve sular altında kalan bir adada yer alan Bayıl Kalesi, yaklaşık 250 yıl önce keşfedilmiş. Bakü’nün aynı zamanda sular altında kalan bir kültür hazinesine de sahip olduğunu kanıtlayan bu kale; denizin geriye çekildiği bazı zamanlarda ortaya çıkıyor ve çoğu zaman da sular altında kalıyor.

Bakü Müze Merkezi Kompleksi

Bakü Müze Merkezi - © Fotoğraf: Alizada Studios / Shutterstock.com
Bakü Müze Merkezi – © Fotoğraf: Alizada Studios / Shutterstock.com

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakü Müze Merkezi (The Museum Centre) binası, 1957 yılında Vladimir Lenin’in, 90. yaş günü anısına Azerbaycanlı ünlü mimar Hasan Majidov tarafından eski Petrov Parkı arsasına inşa edilmiş ve uzun bir süre Moskova Müzesi’nin bir şubesi olarak hizmet vermiştir. 1991 yılında SSCB’nin yıkılmasının ardından bina, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’na devredilerek Müze Merkezi adını almış.

Bakü’deki Müze Merkezi bünyesinde Azerbaycan Devlet Müzik Kültürü Müzesi, Azerbaycan Devlet Tiyatro Müzesi, Azerbaycan Bağımsızlık Müzesi ve Azerbaycan Devlet Din Tarihi Müzesi başta olmak üzere bir sanat galerisi, dairesel bir tören salonu ve bir toplanma yeri bulunuyor.

Bakü Müze Merkezi Kompleksi’nin içerisinde yer alan Cafer Cabbarlı Azerbaycan Devlet Tiyatro Müzesi; 137.000’den fazla farklı türlerdeki ilk tiyatro gösterilerinin afişlerini, el yazmalarını, kitapları, hatıra eşyaları, farklı tiyatroların fotoğraflarını, ses kayıtları, kıyafet ve dekorasyon eskizlerini, sahne tasarım modellerini ve kıyafetlerini bünyesinde barındırıyor.

Kompleksin içerisindeki bir diğer müze olan Azerbaycan Devlet Müzik Kültürü Müzesi‘nde ise henüz adını bile duymadığınız 20.000’den fazla egzotik yerel müzik aletinin etkileyici bir koleksiyonuna göz atabilirsiniz.

Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi

Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi
Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi

Eski petrol kralı Taghiyev’in İtalyan Rönesans tarzı malikanesinde kurulan Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi’nde Azerbaycan’ın engin tarihini ve kültürel mirasını keşfedebilirsiniz. 1920’de Bolşevikler tarafından kurulan müze, coğrafyanın karmaşık yapısını, 2000’den fazla sergiyle geçmişten günümüze belgeliyor. Seramikler, metal işçilikleri, silahlar, süslü tekstil ürünleri, tarih öncesi mezar höyükleri ve antik taş oymalar; biri doğulu ve diğeri batılı tarzda olmak üzere iki büyük balo salonunda sergileniyor. Müzenin ikinci katı ise özenle restore edilmiş fin-de-siècle tarzı odalarda Taghiyev’in hayatını anlatıyor.

Masazir Tuz Gölü (Pembe Göl)

Masazir Tuz Gölü (Pembe Göl) - © Fotoğraf: Bikomins / Shutterstock.com
Masazir Tuz Gölü (Pembe Göl) – © Fotoğraf: Bikomins / Shutterstock.com

Pembe rengi ile dünyadaki sayılı göllerden biri olan Masazir Tuz Gölü, Bakü şehir merkezine yakınlığından dolayı fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekmeyi başarıyor. Göl aynı zamanda endüstriyel ölçekte tuz çıkartmak için de kullanılmaktadır.

Taze Pir Camii

Taze Pir Camii - © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock.com
Taze Pir Camii – © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock.com

1914’te çok daha eski bir caminin yerine, Nabat Khanum Ashurbeyova adlı ünlü bir Azerbaycan Türkü hayırsever tarafından finanse edilerek inşa edilen Taza Pir Camii; ikiz minareleriyle öne çıkan Bakü’nün en büyük camilerinden biridir. Önündeki havuzun eşlik ettiği tarihi mimarisiyle turistlerin de ilgi odağıdır.

Bibiheybet Camii

Bibiheybet Camii - © Fotoğraf: ETIBARNAME / Shutterstock.com
Bibiheybet Camii – © Fotoğraf: ETIBARNAME / Shutterstock.com

Bakü’nün güneyden girişinde yer alan ve 13. yüzyılda Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından inşa ettirilen Bibiheybet Camii, Şirvan tarzı mimarisini ve üç kubbesiyle dikkat çekiyor. Günümüzdeki hali, eski caminin kopyası olarak 1990’lı yıllarda tekrar inşa edilmiş versiyonudur. 2008 yılında ise tekrar bir restorasyondan geçerek yeniden ibadete açılmıştır.

Haydar Camii

Haydar Camii - © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock.com
Haydar Camii – © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock.com

2013 – 2015 yıllarında oldukça yeni inşa edilen Haydar Camii; 95 metre yüksekliğindeki üç minaresi, karmaşık taş işçiliği ve zarif iç dekorasyonuyla, geleneksel Şirvan-Abşeron mimari tarzını yansıtıyor. Adını Azerbaycan’ın eski devlet başkanı Haydar Aliyev’den alıyor.

Azerbaycan Hükümet Binası ve Azatlık Meydanı

Azerbaycan Hükümet Binası ve Azatlık Meydanı
Azerbaycan Hükümet Binası ve Azatlık Meydanı

Sovyetler Birliği zamanında Alman savaş esirleri tarafından yapımı 1952’de tamamlanmış bu devasa Barok mimariye sahip bina günümüzde Azerbaycan Hükümet Konağı olarak kullanılıyor.

Zamanında Lenin Meydanı olarak da bilinen bu meydanın ismi Azerbaycan bağımsızlık hareketi Kara Ocak olayları sırasında Azatlık Meydanı (Özgürlük Meydanı) olarak değiştirilerek, meydandan kaldırılan Lenin heykelinin yerine Azerbaycan Bayrağı dikilmiştir.

Bakü Ulu Camii (Cuma Mescidi)

Bakü Ulu Camii (Cuma Mescidi) – © Fotoğraf: alionabirukova / Shutterstock.com
Bakü Ulu Camii (Cuma Mescidi) – © Fotoğraf: alionabirukova / Shutterstock.com

Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’de yer alan Bakü Ulu Camii (Cuma Mescidi), 2013 yılında yapılan restorasyonunun MS 743’teki en eski versiyonuna uygun olarak yapılmasından dolayı Kafkasya’daki en eski ikinci, Azerbaycan’ın ise en eski camisi sayılmaktadır. 1859’da şehri enkaza çeviren yıkıcı deprem sırasında ve daha sonra 1918’de etnik gruplar arası çatışmalar sırasında birkaç kez yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş olan cami; ibadet yeri olmasının yanı sıra çok sayıda turistin de ilgisini çekmektedir.

Gosha Kale Kapısı (Çifte Kapı)

Gosha Kale Kapısı (Çifte Kapı) - © Fotoğraf: allamimages / Shutterstock.com
Gosha Kale Kapısı (Çifte Kapı) – © Fotoğraf: allamimages / Shutterstock.com

Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’in ana giriş kapılarından biri olan Gosha Kale Kapısı (Çifte Kapı), 19. yüzyılın sonlarına doğru ikinci sıra surların duvarlarının yıkılmasıyla yalnız kalan Zülfikar Han Kapıları’nın bu bölgeye taşınmasından dolayı Eşleştirilmiş Kale Kapıları ya da Çifte Kapı olarak da biliniyor. Aynı zamanda Şamahı Kapıları ve Şah Abbas Kapıları olarak da adlandırılır.

Filarmoni Bahçesi

Bakü Filarmoni Bahçesi - © Fotoğraf: Vastram / Shutterstock.com
Bakü Filarmoni Bahçesi – © Fotoğraf: Vastram / Shutterstock.com

Adını içerisinde bulunan Azerbaycan Devlet Filarmonisi binasından alan Filarmoni Bahçesi, Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’in en popüler dinlenme noktalarından biridir. Bahçedeki süslemeli fıskiyeleriyle meşhur meydanı, bir cephesinde şehrin tarihi surları çevreliyor.

Devlet Bayrağı Meydanı

Bakü Devlet Bayrağı Meydanı
Bakü Devlet Bayrağı Meydanı

David Chambers tarafından tasarlanan ve yapımı 2010 yılında tamamlanan 162 metre uzunluğundaki bayrak direğine ev sahipliği yapan Azerbaycan Devlet Bayrağı Meydanı şehrin en merkezi noktasıdır. Meydandaki bayrak direği, dünyanın en yüksek bayrak direkleri arasındadır ve neredeyse şehrin her yerinden görünmektedir.

Fevvareler Meydanı (Çeşmeler Meydanı)

Fevvareler Meydanı (Çeşmeler Meydanı)
Fevvareler Meydanı (Çeşmeler Meydanı)

Parapet olarak da bilinen Fevvareler Meydanı (Çeşmeler Meydanı), Bakü şehir merkezinin kalbinde ağaçlarla çevrili bir bölgede; mağazalara, restoranlara ve kafelere ev sahipliği yapıyor. Adını, çoğu Azerbaycan’ın Sovyet yönetimi sırasında inşa edilmiş olan çok sayıdaki tarihi çeşmeden alıyor.

Gobustan Milli Parkı ve Müzesi

Bakü Gobustan Milli Parkı ve Müzesi - © Fotoğraf: In Green / Shutterstock.com
Bakü Gobustan Milli Parkı ve Müzesi – © Fotoğraf: In Green / Shutterstock.com

Büyük Kafkas dağlarının güneydoğu ucunda, Bakü şehir merkezine 64 kilometre uzaklıktaki Gobustan Milli Parkı (Kobustan); taş oymaları, tarihi kalıntıları, çamur volkanları ve gaz taşlarından oluşan arkeolojik bir alandır. Tarih öncesi ve Orta Çağ dönemlerine ait avcılık, fauna, flora ve yaşam tarzını simgeleyen 6000’den fazla gravürden dolayı UNESCO Dünya Miras Alanı ilan edilmiştir.

Muhammad Camii (Siniggala Camii)

Bakü Muhammad Camii (Siniggala Camii) - © Fotoğraf: leshiy985 / Shutterstock.com
Bakü Muhammad Camii (Siniggala Camii) – © Fotoğraf: leshiy985 / Shutterstock.com

Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’de, tarihi 11. yüzyıla dayanan Muhammad Camii; 1723’te Rus-Pers Savaşı sırasındaki Rus bombardımanında gördüğü hasar nedeniyle “hasarlı kule” anlamına gelen Siniggala adıyla da biliniyor. 19. yüzyılın ortalarına kadar restore edilmeden hasarlı bir şekilde kalan tarihi cami, Bakü’nün öne çıkan noktalarından biridir.

Minyatür Kitaplar Müzesi

Bakü Minyatür Kitaplar Müzesi - © Fotoğraf: Minyatür Kitaplar Müzesi Facebook Sayfası
Bakü Minyatür Kitaplar Müzesi – © Fotoğraf: Minyatür Kitaplar Müzesi Facebook Sayfası

Bakü Minyatür Kitaplar Müzesi, ancak bir büyüteç ya da mikroskop yardımıyla okunabilecek kadar küçük boyutlarda kitaplara ev sahipliği yapıyor. Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’de yer alan bu ücretsiz müzeyi rotanıza eklemenizi tavsiye ediyoruz.

AMEA Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

AMEA Arkeoloji ve Etnografya Müzesi - © Fotoğraf: Elchin Javadov / Shutterstock.com
AMEA Arkeoloji ve Etnografya Müzesi – © Fotoğraf: Elchin Javadov / Shutterstock.com

Azerbaycan halkının yaşamını gösteren 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl materyallerinin sergilendiği bir etnografya bölümü ve halkın tarihinin ve kültürünün çeşitli yönlerini kapsayan öğeler içeren bir arkeoloji bölümünden oluşan AMEA Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’de 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş Zincirli Ev olarak bilinen ve zengin bir tüccar olan Hacı Mammadhuseyn Mammadov’a ait olan tarihi bir binada yer alıyor.

Bakü Modern Sanat Müzesi (MOMA)

Bakü Modern Sanat Müzesi (MOMA)
Bakü Modern Sanat Müzesi (MOMA)

2009 yılında kurulmuş Azerbaycan’ın ilk modern sanat müzesi olan Bakü Modern Sanat Müzesi, çoğu doğada avangart olan ve son 70 yılın en parlak ressam ve heykeltıraşlarını temsil eden 800’den fazla parçadan oluşan bir koleksiyona sahiptir. Rasim Babayev, Ashraf Murad, Fazil Najafov, Sattar Bahlulzade, Tahir Salakhov gibi birçok ilham verici Azerbaycan Türkü sanatçının eserlerini burada bulabilirsiniz.

Taş Tarihi Müzesi

Taş Tarihi Müzesi - © Fotoğraf: alexsaz / Shutterstock.com
Taş Tarihi Müzesi – © Fotoğraf: alexsaz / Shutterstock.com

Yakınlardaki petrol sahalarına elektrik sağlamak için 1921’de inşa edilmiş bir binada kurulan Taş Tarihi Müzesi (Stone Chronicle Müzesi) sizleri Azerbaycan taş sanatının zengin tarihi boyunca bir yolculuğa çıkarıyor. Müzede, antik petrogliflerden ortaçağ mezar taşlarına kadar çok sayıda eser bulunuyor.

YARAT Çağdaş Sanat Merkezi

YARAT Çağdaş Sanat Merkezi
YARAT Çağdaş Sanat Merkezi

YARAT Çağdaş Sanat Merkezi; Azerbaycanlı sanatçı Aida Mahmudova tarafından, Azerbaycan’da ve yurtdışında çağdaş sanatın gelişimini desteklemek amacıyla kurulmuş ve bu amacını sergiler, etkinlikler ve eğitim programları düzenleyerek gerçekleştiren, ticari olmayan, özel bir organizasyondur.

İsmailiye Sarayı

İsmailiye Sarayı - © Fotoğraf: Murad Aziz / Shutterstock.com
İsmailiye Sarayı – © Fotoğraf: Murad Aziz / Shutterstock.com

Petrol zengini Musa Naghiyev’in vefat eden oğlunun onuruna 20. yüzyılın başlarında Polonyalı mimar Josef Ploshko’ya tasarlattırarak inşa ettirdiği İsmailiye Sarayı, şu anda Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkanlığı olarak kullanılsa da çarpıcı Venedik tarzı Gotik mimarisi nedeniyle turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi

© Fotoğraf: Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Facebook Sayfası
© Fotoğraf: Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi Facebook Sayfası

1936 yılında kurulan Azerbaycan Ulusal Sanat Müzesi, iki tarihi binadan oluşan 60 odada sergilenen 15.000’den fazla sanat eserinden oluşan geniş bir koleksiyona sahip Azerbaycan’ın en büyük sanat müzesidir. Azerbaycan’ın klasik güzel sanatlarının yanı sıra Türkiye, İran, Japonya, Çin, Rusya ve Batı Avrupa’dan da şaheserler bulunmaktadır.

Nizami Gencevi Azerbaycan Edebiyatı Müzesi

Nizami Gencevi Azerbaycan Edebiyatı Müzesi - © Fotoğraf: Elchin Javadov / Shutterstock.com
Nizami Gencevi Azerbaycan Edebiyatı Müzesi – © Fotoğraf: Elchin Javadov / Shutterstock.com

19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş eski bir kervansaray binasında 1939 yılında kurulan Azerbaycan Edebiyat Müzesi’nde Azerbaycan tarihinden 25.000’den fazla eser sergileniyor. Müzeye daha sonraları adını veren Nizami Gencevi ise 12. yüzyılda yaşamış, Fars Edebiyatı’ndaki hamse türünün kurucusu ve aynı zamanda Azerbaycan’ın milli şairidir.

Üzeyir Hacıbeyli’nin Evi Müzesi

Üzeyir Hacıbeyli'nin Evi Müzesi - © Fotoğraf: Üzeyir Hacıbeyli'nin Evi Müzesi Facebook Sayfası
Üzeyir Hacıbeyli’nin Evi Müzesi – © Fotoğraf: Üzeyir Hacıbeyli’nin Evi Müzesi Facebook Sayfası

Azerbaycan klasik müziği ve operasının babası olarak bilinen Üzeyir Hacıbeyli’nin (Uzeyir Hajibeyov) hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi edinebileceğiniz Üzeyir Hacıbeyli’nin Evi Müzesi, zamanında Ermeni işgaline uğrayan ve aynı zamanda sanatçının doğum yeri de olan Karabağ’ın Şuşa şehrinden Bakü’ye taşınmış. Azerbaycan’ın ilk milli marşının da bestecisi olan Üzeyir Hacıbeyli’nin bir diğer önemli başarısı ise 1908 yılında bestelediği İslam dünyasının ilk operasını olan Leyla ve Mecnun eseridir.

Kale Açık Hava Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Kale Açık Hava Arkeoloji ve Etnografya Müzesi - © Fotoğraf: Lev Levin / Shutterstock.com
Kale Açık Hava Arkeoloji ve Etnografya Müzesi – © Fotoğraf: Lev Levin / Shutterstock.com

Bakü yakınlarındaki Abşeron Yarımadası’nda kazılan büyük bir petroglif, tef taşı, seramik, giyim eşyası, silah ve madeni para koleksiyonuna ev sahipliği yapan (Qala) Kale Açık Hava Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Kompleksi; 13,8 metre yüksekliğinde 10. ve 14. yüzyıldan kalma bir kalenin içerisinde bölgenin MÖ 3. bin yılından beri süregelen tarihini detaylandırıyor.

Ramana Kalesi

Bakü Ramana Kalesi - © Fotoğraf: Vastram / Shutterstock.com
Bakü Ramana Kalesi – © Fotoğraf: Vastram / Shutterstock.com

Bakü’nün petrol yataklarıyla ünlü Abşeron Yarımadası’nda yer alan ve tarihi 14. yüzyıla dayanan Ramana Kalesi, uzun yıllar Azerbaycan’daki ticaret yolları gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Burayı gün batımlarında ziyaret ederek, endüstriyel bir manzaraya bakabilirsiniz.

Bakü Televizyon Kulesi

Bakü Televizyon Kulesi - © Fotoğraf: Maksym Niezhentsev / Pixabay
Bakü Televizyon Kulesi – © Fotoğraf: Maksym Niezhentsev / Pixabay

Sovyetler Birliği döneminde başlayıp, 1996 yılında yapımı tamamlanan Bakü Televizyon Kulesi; 310 metrelik yüksekliğiyle, Azerbaycan’ın en yüksek yapısıdır. Televizyon kulesi olma özelliğinin yanı sıra 27. katında şehir manzaralı bir dönen restoran da barındırıyor.

Küçük Venedik (Mini-Venice)

Bakü Küçük Venedik (Mini-Venice) - © Fotoğraf: Borka Kiss / Shutterstock.com
Bakü Küçük Venedik (Mini-Venice) – © Fotoğraf: Borka Kiss / Shutterstock.com

İtalya’nın ünlü şehri Venedik’in minik bir uyarlaması şeklinde Bakü Bulvarı’nda inşa edilen Mini-Venice; sizlere tıpkı Venedik’teymişsiniz gibi gondollara binebileceğiniz, Hazar Denizi manzaralı bir atmosfer sağlıyor.

ANAS Merkezi Botanik Bahçesi

Bakü ANAS Merkezi Botanik Bahçesi - © Fotoğraf: bakubotanicalgarden.az
Bakü ANAS Merkezi Botanik Bahçesi – © Fotoğraf: bakubotanicalgarden.az

1934 yılında Bakü’deki 41,3 hektarlık bir alana kurulan ANAS Merkezi Botanik Bahçesi; farklı bölgelerden 125 nadir ve nesli tükenmekte olan türler de dahil olmak üzere 2000’i geçkin bir koleksiyona sahiptir.

Baku Eye Dönme Dolabı

Bakü'nün Gözü Dönme Dolabı
Bakü’nün Gözü Dönme Dolabı

Bakü Bulvarı’nın deniz kıyısında yer alan ve “Baku Eye” yani, Bakü’nün Gözü olarak bilinen bu dev dönme dolap; size Bakü manzarasının tadını çıkartma fırsatını eğlenceli bir yoldan sağlıyor.

Azneft Meydanı

Bakü Azneft Meydanı - © Fotoğraf: Vastram / Shutterstock.com
Bakü Azneft Meydanı – © Fotoğraf: Vastram / Shutterstock.com

Bakü’nün şehir merkezinin kalbinde yer alan Azneft Meydanı; Bakü Bulvarı, Four Seasons Hotel, Küçük Venedik, Halı Müzesi, Muğam Merkezi, Filarmoni Bahçesi ve İçeri Şehir gibi çok sayıda popüler noktanın kesişiminde yer alıyor. Meydandaki kuğulu havuz ise şık tasarımıyla oldukça ilgi görüyor.

Ressam Ali Shamsi’nin Atölyesi

Ressam Ali Shamsi'nin Atölyesi - © Fotoğraf: Ali Shamsi Facebook Sayfası
Ressam Ali Shamsi’nin Atölyesi – © Fotoğraf: Ali Shamsi Facebook Sayfası

Bakü’nün tarihi bölgesi İçeri Şehir’de yer alan yerel ressam Ali Shamsi’nin Atölyesi (Ali Shamsi Studio), sanat tutkunları için çok özel koleksiyonlar sunuyor.

Uluslararası Muğam Merkezi

Bakü Uluslararası Muğam Merkezi
Bakü Uluslararası Muğam Merkezi

Azerbaycan’ın yöresel müzik enstrümanlarından biri olan katranı andıran bir mimariyle inşa edilen Uluslararası Muğam Merkezi, Bakü Bulvarı üzerinde kültür merkezidir. Aynı zamanda Azerbaycan halk müziğinin bir türü olan “Muğam”ı tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Bakü Hayvanat Bahçesi

Lütfen Ziyaret Etmeyin!

Özgürlüğüne düşkün bireyler olarak, onların dünyadaki özgürlüklerini kısıtlayan ve onları ömür boyu hapse maruz bırakan; hayvanat bahçelerini, sirkleri ve gösteri merkezlerini lütfen ziyaret etmeyiniz…

© Fotoğraf: Dušan veverkolog / Unsplash
© Fotoğraf: Dušan veverkolog / Unsplash

1928 yılında Sovyetler Birliği zamanında kurulan Bakü Hayvanat Bahçesi’nde 168 farkı türden 1.193 hayvan bulunuyor. Merkezin misyonlarından biri de Azerbaycan faunasında yer alan ve nesli tükenmekte olan hayvanların örneklerini muhafaza etmek.

Tahir Salahov’un Evi Müzesi

Tahir Salahov'un Evi Müzesi - © Fotoğraf: Tahir Salahov Facebook Sayfası
Tahir Salahov’un Evi Müzesi – © Fotoğraf: Tahir Salahov Facebook Sayfası

SSCB ve Azerbaycan Devlet Ödülü ünvanlarına sahip Azerbaycan’ın seçkin sanatçısı Tahir Salahov’un grafik çalışmaları ve yağlı boya tablolarının yanı sıra sosyal aktivitelerini ve dekoratif sanatını yansıtan fotoğraflarını da sunan Tahir Salahov’un Evi Müzesi, 2012 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Nobel Kardeşler Müzesi (Villa Petrolea)

Nobel Kardeşler Müzesi - © Fotoğraf: Nobel Kardeşler Müzesi Resmi Web Sitesi
Nobel Kardeşler Müzesi – © Fotoğraf: Nobel Kardeşler Müzesi Resmi Web Sitesi

1879’da kurulan ve kısa sürede dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri haline gelen Nobel Petrol Şirketi’nin kurucuları ünlü Nobel Kardeşler (Rotschilds ve Mantashev)’in 50 yıl boyunca ikamet ettiği Villa Petrolea’nın tarihi 1884 yılına dayanıyor. Günümüzde Nobel Kardeşler Müzesi olan, Nizami Parkı’ndaki bu ünlü köşkte; Nobel ailesinin eşyaları ve hatıraları bulunuyor.

Bakü Kristal Salon

Bakü Kristal Salon - © Fotoğraf: Elnur / Shutterstock.com
Bakü Kristal Salon – © Fotoğraf: Elnur / Shutterstock.com

Bakü’de 2012 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmak üzere 9 ay gibi çok kısa bir sürede Bakü Bulvarı’ndaki Devlet Bayrağı Meydanı’nda, Hazar Denizi üzerinde inşa edilen Bakü Kristal Salon (Baku Crystal Hall), büyük ölçekli konserleri ve spor etkinliklerini düzenlemek amacıyla tasarlanmıştır.

Bakü Füniküler Hattı

Bakü Füniküler Hattı - © Fotoğraf: Felix Lipov / Shutterstock.com
Bakü Füniküler Hattı – © Fotoğraf: Felix Lipov / Shutterstock.com

Bakü Bulvarı ve Şehitler Hıyabanı’nı 4 dakikada birbirine bağlayan 455 metre uzunluğundaki Bakü Füniküler Hattı, Bakü’nün reformcu belediye başkanı Alish Lambaranski’nin girişimiyle 1960 yılında inşa edilmiş. Behram Gür ve Şehitler Yolu olmak üzere toplam iki istasyondan oluşuyor.

Geçen süre boyunca zaman zaman kullanılmayan ve çeşitli restorasyonlardan geçen bu tarihi hat; 2012 yılında Bakü’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması sırasında şehirde gerçekleşen modernleşme çalışmaları kapsamında yenilenerek tekrar hizmete açılmıştır.

Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı (GYD)

Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı (GYD) - © Fotoğraf: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com
Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı (GYD) – © Fotoğraf: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Azerbaycan’daki altı uluslararası havalimanından biri olan Bakü’ye 20 kilometre uzaklıktaki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı (GYD), dünya çapında sivil yolculara ve kargo taşımacılığına ev sahipliği yapan büyük bir bölgesel ulaşım merkezidir.

Daha fazlasını keşfedin

Gezimingo’da bu şehir de dahil çok sayıda kapsamlı şehir rehberi bulunuyor. Diğer şehirleri de keşfederek kendinize bir rota oluşturmaya ne dersiniz?

Bu şehre seyahat planınızı yaparken...

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo'dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: Ucuzabilet - Setur - Omio - Kiwi - Turna - Tickets - Trip
Otel rezervasyonu yaparken: Agoda - Otelz - Touristica - Setur - Tatil.com - HostelWorld - Tatilbudur - Trip
Otobüs&Tren bileti alırken: Trainline - Omio - Interrail - Trip

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir