“Karadeniz’in İncisi” olarak da bilinen Batum; Gürcistan’ın güneydoğu kıyısındaki Acara Özerk Cumhuriyeti’nde yer alan ve Türkiye ile güneyden sınır komşusu olan modern bir şehirdir.
Avrupalı mimarlar Batum’da 20. yüzyılın başında çok sayıda proje üstlendi ve şehir bugün halen daha mimari bir yenilik merkezi olmaya devam ediyor. Ziyaret edenler aynı zamanda bölgenin bozulmamış doğasına da hayran kalıyorlar.
Türk vatandaşlarının kimlik kartları ile rahatça giriş çıkış yapabildikleri bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Batum gezi rehberi hazırladık. İşte Batum’a gittiğinizde görülecek en iyi yerler:
Batum Bulvarı

Batum Bulvarı, şehir ziyaretçileri için ana cazibe merkezlerinden biridir. 1987’den beri yedi kilometrelik bir sahil şeridi üzerinde konumlanan tarihi sokaklar, bisiklet yolları, farklı zamanlarda dikilmiş 40 binden fazla ağaç, plaj barları, kafeler, restoranlar, çocuklar için eğlence alanları ve çeşitli renklerle müzik eşliğinde dans eden fıskiyeleri kapsamaktadır. 2009 yılında İspanyol bir mimar tarafından modern standartlarda tasarlanarak yenilenen bulvarın alanı önemli ölçüde genişletilmiş.
Bulvarda görülmesi gereken başlıca yerler: Miracle Park, Ali ve Nino’nun Aşk Heykeli, Japon Bahçesi, Alfabe Kulesi, Manolyalar Yolu, Palmiyeler Yolu, Batum Sütunları, Yazlık Tiyatro, Ukrayna Meydanı, Ardagani Gölü Dans Eden Fıskiyeler, Merkezi Dans Eden Fıskiyeler, ZooCorner Hayvanat Bahçesi, Michael D’Alfons Heykeli, Iason Gordezian Heykeli, Yazlık Tiyatro, Deniz Feneri, Bisikletli Kadın Heykeli, Fantastik Ahtapot Cafe
Piazza Meydanı

Batum Piazza Meydanı (Batumi Piazza), Batum’un tam kalbinde otel, restoran, kafe ve bar içeren 5700 metrekarelik bir alandır. Şanslı gününüzdeyseniz, meydanda Batum’a gelen dünyaca ünlü müzisyenlerin konserlerine de denk gelebilirsiniz.
Mozaikleri ve vitray sanatı kullanılan, Gürcistan kültürüne uzak İtalyan mimarisi ünlü Gürcü mimar Vazha Orbeladze tarafından tasarlanmıştır.
Avrupa Meydanı & Midia Heykeli

Batum’un Avrupa Bölgeleri Meclisi’ne katılmasından olayı Avrupa Meydanı (Europe Square) adı verilen bu meydan, şehrin tam kalbinde yer aldığından olası bir Batum ziyaretinizde buradan çok kez geçmek zorunda kalıyorsunuz. Meydanın tam ortasındaki, Yunan mitolojisinde bir Colchian prensesi olan, Medea heykeli ise Gürcistan’ın Avrupa’yla ilişkilerinin bir sembolü olarak yerleştirilmiş.
Tiyatro Meydanı – Neptün Heykeli

Altın kaplanmış Neptün Heykeli ve çeşmesiyle ünlü olan, Neptün veya Poseidon Meydanı olarak da bilinen Batum’daki Tiyatro Meydanı; mimarisiyle dikkat çeken Batum Tiyatrosu’nun yanında yer alıyor. Ayrıca meydanın çevresindeki Sovyet Rejimi’ne ait mimari yapılar da bölgeye ayrı bir hava katıyor.
Geçimini yüzyıllardır denizden sağlayan halk için oldukça önemli olan Neptün Heykeli, orijinali İtalya’nın Bologna kentindeki Nettuno Meydanı’nda bulunan asıl heykelin replikasıdır.
Batum Botanik Bahçesi

Dünyanın en büyük ve en zengin botanik bahçelerinden biri olan Batum Botanik Bahçesi; Chaqvistskali haliçi ile Yeşil Burun’un arasında deniz seviyesinden 220 metre yüksekte kalan, 1 kilometre uzunluğundaki 111 hektarlık devasa bir alanda 1912 yılında kurulmuştur. Bahçenin sınırları içinde Avustralya, Yeni Zelanda, Himalayalar, Doğu Asya, Kuzey Amerika, Meksika ve Akdeniz bölgesinden de gelen 5.000’den fazla bitki ve ağaç bulunuyor.
Olası ziyaretinizde Botanik Bahçe’ye girebilmek için “Green Cape” adı verilen ana girişi; Chakvi kapısını ya da Eski Tarım Enstitüsü geçişini kullanabilirsiniz.
Ali ve Nino’nun Aşk Heykeli

Azerbaycanlı Müslüman bir genç olan Ali ile Gürcü bir Hıristiyan kız olan Nino‘nun birbirine olan imkansız aşkını simgeleyen Ali ve Nino Heykeli; inovatif yapısından dolayı Batum’un olduğu kadar dünyanın da en öne çıkan modern sanat heykellerinden biridir.
Karadeniz kıyısında konumlanan ve Tamar Kvesitadzade tarafından tasarlanan heykeldeki; Ali ve Nino’yu simgeleyen 8 metre yüksekliğindeki iki kadın-erkek figürü, gün boyunca hareket ediyorlar ve birbirinin içinden geçerek hareketlerini sonsuz döngüde tamamlıyorlar. Temelinde trajik bir aşkı barındıran heykel, hava karardığında kırmızı ve mavi ışıklarla donatılıyor.
Astronomik Saat Kulesi

Batum Belediye Meclisi’nin girişimleriyle Almanya’da yapılan ve Avrupa Meydanı yakınlarındaki Gürcistan Ulusal Bankası’nın cephesine yerleştirilen Astronomik Saat Kulesi; Prag ve Venedik’teki benzer işlevdeki kuleleri andırıyor ve mimarisiyle dikkat çekiyor.
Her saat başı melodik bir zil, yarım saatte bir de kısa bir uyarı tonu çıkaran kule, saati bildirmenin yanı sıra; güneşin, ayın, burç takımyıldızının ve gezegenlerin konumu gibi astronomik bilgileri de gösteriyor. Hatta bununla yetinmeyip meridyeni, ufku, gün doğumunu ve gün batımını, ayın yaşını ve ayın dünya etrafındaki gerçek hareketini de sunuyor.
Chacha Saat Kulesi & Çeşmesi

Daha önce Batum’da deniz kenarındaki bir yapının birebir kopyası olarak 2012 yılında Batum Bulvarı üzerinde yeniden inşa edilen 25 metre yüksekliğindeki Chacha Saat Kulesi; İzmir Saat Kulesi’ne olan benzerliğiyle de dikkat çekiyor.
Simgesel kule, adını çeşmesinden akan meşhur Gürcü içeceği Chacha’dan alıyor. Çeşme haftada bir 10-15 dakika boyunca açılıyor ve içeceği ücretsiz tadabiliyorsunuz.
Alfabe Kulesi

Batum Bulvarı’ndaki Miracle Park’ın içerisinde yer alan 130 metre yüksekliğindeki Alfabe Kulesi; 2011 yılında mimar Alberto Domingo Cabo tarafından tasarlanmış ve Gürcü alfabesinin 33 harfiyle sarmalanmış DNA modeliyle Gürcü halkının benzersizliğini simgeliyor. Şehri panoramik olarak izleyebileceğiniz terası, rasathanesi ve 360 derece dönen panoramik restoranıyla önemli bir cazibe merkezi haline gelmiştir.
Batum Bulvarı Müzikal Çeşmeleri (Singing Fountain)

Ünlü Gürcü mimar Giorgi Erkomaishvili ve Ermeni mühendislerin girişimleriyle, 1977’de Batum Bulvarı’nın girişindeki bölgeye canlılık getirmesi adına kurulan renkli çeşmeler; 2007 yılında restore edilerek ritmle dans eden bir şova dönüştürülmüş ve Batum Bulvarı Müzikal Çeşmeleri (Singing Fountain) olarak biliniyor.
Şehirdeki bir diğer müzikli çeşme olan Ardagani Gölü’ndeki Dans Eden Fıskiyeler ile karıştırılmamalıdır.
Ardagani Gölü Dans Eden Fıskiyeler

Dans Eden Çeşme olarak da bilinen Batum Bulvarı’nda yer alan Ardagani Gölü üzerindeki Müzikli Dans Eden Fıskiyeler (Dancing Fountain), ışıklarıyla estetik bir tasarım yaratan ve müzik eşliğinde lazerlerle dans eden bir çeşit animasyon çeşmesidir. Ses ve ışık eş zamanlı olarak senkronize hareket ederek harika görüntüler oluşturur.
6 Mayıs Parkı (Nuri Gölü)

Gürcistan’ın en eski halka açık parkı olan 6 Mayıs Parkı; 1881’den beri Batum halkının bir numaralı nefes alma noktalarından biridir. Sakinliği ve temizliği ile dikkat çeken parkın içerisinde; Nuri Gölü, yürüyüş yolları, hayvanat bahçesi, yunus gösteri merkezi ve çocuk parkları da bulunuyor. Burada şehrin gün batımı manzarasını izlemek oldukça keyiflidir.
ARGO Batum – Anuria Dağı Teleferik Hattı

Batum’un ve çevresindeki Karadeniz dağlarının muhteşem bir manzarasını sunan 2.586 metre uzunluğundaki ARGO Batum – Anuria Dağı Teleferik Hattı; 20 adet sekiz koltuklu araçlarla şehir merkezinden deniz seviyesinden 256 metre yükseklikteki Anuria Dağı’na çıkıyor. Tek yön yolculuğun yaklaşık 15 dakika sürdüğü teleferik hattının Anuria Dağı durağında muhteşem bir şehir manzarası sizleri bekliyor.
Restoran, kafe, alışveriş noktaları ve seyir teraslarından oluşan tesiste şanslı gününüzdeyseniz çeşitli sanatsal etkinliklerine de denk gelebilirsiniz.
Batum Panoramik Dönme Dolabı

Batum Bulvarı’ndaki Miracle Park içerisinde bulunan Karadeniz kıyısındaki Batum Panoramik Dönme Dolabı, Batum’u panoramik olarak yukarıdan gözlemleyebilmeniz için Teleferik Hattı ile birlikte şehirdeki en iyi noktalardan biridir. 15 dakika süren yavaş yolculuğunuz 55 metre yüksekliğe kadar uzanıyor.
Batum Deniz Feneri

1863 yılında aynı yerde aynı amaçlarla inşa edilen eski bir kulenin yerine, 1882 yılında Fransız müteahhitler tarafından yeniden inşa edilen Batum Deniz Feneri; 150 yılı aşkın süredir Karadeniz’e giren gemilere, 14 deniz miline ulaşan ışığı ile rehberlik etmektedir.
Aynı zamanda meteorolojik gözlemlerin de yapıldığı fener, ilerici bir mühendislik sanatına sahip olduğundan Batum’da görülmeye değer yerlerden biridir ve Batum Bulvarı’nda yer almaktadır.
Batum Sütunları

Batum Bulvarı’nın ikonik sembollerinden biri haline gelen Batum Sütunları (Batumi Colonnades); 1930’da yerel bir doktor olan Ivane Mtchedlidze’nin girişimleri ve kentin baş mimarı Pavle Nadareishvili’nin denetimiyle, Gürcistan’nın önemli mimarlarından biri olan Bogdan Bogdankkosyan tarafından yürütülerek 1934’te yılında tamamlanmıştır.
Petra Hisarı

Acara Bölgesi’ndeki bir sahil kasabası Tsikhisdziri Köyü’nde yer alan ve 535 yılında dönemin Bizans İmparatoru John Strathegos tarafından korunma amaçlı yaptırıldığı bilinen Petra Hisarı (Kajeti Kalesi); deniz seviyesinden 440 metre yükseklikteki konumda günümüzde hala kalıntılarına erişilebilir haldedir.
Bizans döneminde Karadeniz kıyılarından geçen gemileri kontrol amaçlı da kullanılan ve bu nedenle Gürcistan’ın siyasi yaşamında önemli bir rol oynayan kalenin duvarları 2,5 metre uzunluğundadır.
Daha sonraları Osmanlı Dönemi’nde de önemli rol oynayan kale; Ruslar ve Türkler arasındaki savaşlara da sahne olmuştur. Kırım Savaşı sırasında burada 25 topun konuşlandığı söyleniyor. Türk hakimiyetindeki Tsikhisdziri Köyü, 1878’de imzalanan Berlin Antlaşması uyarında Gürcistan’a iade edilmiş. Ayrıca kalenin batı kısmı 19. yüzyılda Bakü-Batum demiryolunun inşası sırasında patlamış.
Batum Arkeoloji Müzesi

1994 yılında kurulan ve Gürcistan’ın en önemli bilim, eğitim ve kültür merkezlerinden biri haline gelen Batum Arkeoloji Müzesi; Acara bölgesinde çıkarılmış Taş Devri’nden Orta Çağ’a kadar olan dönemleri içeren taş aletler, bronz, cam ve seramik çanak çömlek, bozuk para koleksiyonu, mücevherler ve diğer birçok ilginç arkeolojik kalıntıdan oluşan arkeolojik eserleri sergiliyor.
Mtirala Milli Parkı

Kafkasya’nın güneybatı kesimini oluşturan 15bin hektarlık alanda yer alan Mtirala Milli Parkı; zengin bitki çeşitliliğinin yanı sıra içerisinde barındırdığı şelale ve gölleriyle de öne çıkıyor. Parkı ziyaretiniz öncesinde turist merkezinden bilgi alarak keşfe çıkabilirsiniz.
Parkta ayrıca yürüyüş parkurları, binicilik tesisleri, zipline, tırmanma duvarları ve çocuk parkları da yer alıyor. Dilerseniz düzenlenen bilimsel eko-turlara da katılabilirsiniz. Ziyaret için en iyi mevsim ilkbahar, yaz ve sonbahar başıdır.
Makhuntseti Şelalesi ve Yeşil Göl

Batum’dan arabayla sadece bir saatlik uzaklıktaki Keda kasabası yakınlarında yer alan Makhuntseti Şelalesi ve Yeşil Göl; şehrin yoğunluğundan kaçıp nefes almak isteyenler için harika bir fırsat sunuyor. Doğal faunasının yanı sıra, soğuk suyuyla da dikkat çeken göl ve şelalenin çevresindeki mesire alanında piknik de yapabilirsiniz. Bu özelliğinden dolayı ziyaretçiler bazen yoğunluktan ve seyyar satıcı tacizlerinden de şikayet edebiliyor.
Olası ziyaretinizde bölgenin yakınlarındaki taştan yapılmış Kral Tamara Köprüsü olarak da bilinen tarihi Makhuntseti Köprüsü‘nü de ziyaret etmeyi unutmayın.
Gonio Apsaros Kalesi

Batum’un 12 km güneyinde Chorokhi ve Adjaristskali vadilerinin girişlerini koruma amacıyla 1. yüzyılda inşa edildiği iddia edilen tarihi Gonio Apsaros Kalesi ve surları; yakın tarihte sırasıyla Roma İmparatorluğu, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanıldığından her katmanında ayrı bir tarih barındırıyor.
Çok sayıda restorasyondan geçen 44.460 m2’lik alandaki kalenin 228 metre uzunluğundaki sur duvarları 18 kule ile güçlendirilmiş. Efsaneye göre, Mesih’in 12 havarisinden biri olan Matatha da burada gömülüdür. Chorokhi Nehri’nin bir kolunun kapatılmasıyla müdahale ile oluşan Gonio Gölü ise bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Bu özellikleri nedeniyle bölgede ziyaret edilmesi gereken önemli tarihi yerlerin başında geliyor.
Batum Plajı

Batum Plajı, lezzetli yemeklerin ve canlı müziğin tadını çıkarabileceğiniz, Karadeniz kıyısındaki bir eğlence bölgesidir. Birkaç adımda derinliğe ulaştığından yüzme bilmeyen çocuk ve yetişkinler için sakıncalı olabilir. Çakıllı kumları nedeniyle terlik taşımanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca Şezlong kiralamak da mümkündür.
Goderdzi Kayak Merkezi

Acara Dağları’nda deniz seviyesinden 2.000 metre yükseklikte yer alan Goderdzi Kayak Merkezi, doğası, temiz havası, güzel manzarası ve iyi donanımlı kayak pistleri ile öne çıkıyor. Tiflis’e 252 km ve Batum’a 109 km uzaklıkta olan kayak merkezi, Kasım ayından Nisan ayına kadar karla kaplıdır. Bölgedeki kayak merkezinde toplam kablo uzunluğu 8 kilometre olan iki teleferik hattı da bulunuyor.
Kintrishi Milli Parkı

Gürcistan’ın Acara bölgesindeki ilk koruma alanı olan ait Kintrishi Milli Parkı, bir kısmı deniz seviyesinden 2600 metre yükseklikte, bazı alanlar ise deniz seviyesinden 250 metre yükseklikte olan yoğun ormanlarla kaplı 13.893 hektarlık bir alanı kapsıyor. Milli Parkı benzersiz kılan bu özellik aynı zamanda yüksek nem ve ılıman iklim farklılıkları oluşturduğundan, milli parkın florasının çeşitliliğini sağlıyor.
Milli Park’ın en dikkat çeken bölgeleri Kintrishi Nehri, Tbikeli Gölleri ve Sidzerzali Vadisi’dir. Aynı zamanda tarihi kalıntılara, manastırlara ve eski yapılara da denk gelebilirsiniz. Olası ziyaretinizde eğer tarihi yerleri görmek istiyorsanız birinci parkuru; yürüyüş ve binicilik sporlarıyla ilgileniyorsanız da ikinci parkuru tercih etmelisiniz.
Milli Park günün her saati erişilebilir olsa da yerel kurallara dikkat etmelisiniz.
Maçahel Vadisi Milli Parkı

Deniz seviyesinden 300-350 metre yükseklikte yer alan Maçahel Vadisi Milli Parkı (Machakhela); eşsiz doğasının yanı sıra yüzyıllar önce yapılmış kemer köprüleri, kaleleri, kiliseleri, manastırları ve şarap mahzenleri ile de öne çıkıyor. Batum’a 24 km uzaklıkta yer alan ve Türkiye sınırına da oldukça yakın olan bu vadinin diğer güzelliklerini Artvin tarafından da keşfedebilirsiniz.
Milli parkı günün her saati ziyaret edebiliyor olsanız da yerel kurallara dikkat etmenizde fayda var.
Khikhani Kalesi

Acara Bölgesi Khikhadziri Köyü’ndeki dik bir uçurumun tepesinde stratejik olarak konumlanan ve tarihi 12. ve 13. yüzyıllara dayanan 2635 metrelik rakımdaki Khikhani Kalesi(Tamar Kalesi); Gürcü krallar tarafından saklanma yeri olarak kullanılmış.
Osmanlı Dönemi’nde de önemli bir rol oynayan bu orta çağ kalesinde, günümüzde hala ayakta kalabilmiş bir kilise, ekmek fırını ve şarap mahzeni bulunuyor. Türkiye sınırına oldukça yakın bir noktadadır.
Aziz Nikoloz Kilisesi

Acara Bölgesi’de 1865 yılında Batumlu Rumlardan oluşan bir heyetin Osmanlı Padişahı’ndan izin istemesiyle temelleri atılan Aziz Nikoloz Kilisesi; dönemin Osmanlı padişahının çanların asla çalınmaması şartına istinaden inşa edilebilmiş.
Sovyet döneminde şehirdeki diğer ibadet yerleri gibi 10-12 yıllık bir süreyle işlevini yitiren tarihi kilise, 1999 yılında geçirdiği son restorasyonla günümüzdeki halini almıştır.
Batum Ermeni Apostolik Kilisesi

İlk olarak 1873 yılında Batum’da ahşap olarak inşa edilen Ermeni-Gregoryen Kilisesi yıkılınca 1885 yılında cemaatin bağışladığı parayla Avusturyalı mimar Malfred tarafından tekrar inşa edilen Batum Ermeni Apostolik Kilisesi (Kurtarıcı İsa Kilisesi); Ermeni halkının milli kilisesidir.
1930’da Sovyet yönetimi sırasında bölgedeki diğer dini anıtlar gibi varlığını yitiren kilisenin binasında bir planetaryum açılsa da, bu yapı 1992’de Batum Devlet Üniversitesi’ne taşınarak, kilise binası tekrar ibadete açılmıştır.
Batum Orta Camii

Batum’daki en eski yapılardan biri olan ve 1886’da Osmanlı döneminde Gürcü asıllı Müslüman bir ailenin üyesi Aslan Beg Khimshiashvili tarafından yaptırılan Batum Orta Camii; altın kubbesi ve beyaz minaresi ile dikkat çekiyor.
Batum Sinagogu

1904 yılında mimar Semyon Vulkovich tarafından yaptırılan Batum Sinagogu; Sovyet döneminde şehirdeki diğer dini yapılar gibi farklı amaçlar için kullanılsa da 1993 yılında Yahudi diasporasına geri verilerek ibadete açılmıştır.
Memed Abaşidze Evi Müzesi

Memed Beg olarak da bilinen ve Acara’da yaşayan Müslüman Gürcülerin ulusal bilincini geliştirmek için çaba harcamış Gürcü bir siyasi lider, yazar ve hayırsever olan Memed Abaşidze‘nin (Mehmed Abashidze) anısına 10 Ağustos 1992’de Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkanlığını yapan torunu Aslan Abaşidze tarafından açılan bu anı evinde; bilimsel araştırmalara dayanan resimler, grafikler, etnografik öğeler, fotoğraflar ve ünlü sanatçıların müzeye olan armağanları dahil 500’den fazla sergi bulunuyor. Pazar ve Pazartesi günleri hariç 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Batum Sanat ve Müzik Merkezi

2011 yılında mimar Vladimer Khmaladze tarafından tasarlanarak yeniden inşa edilen Batum Sanat ve Müzik Merkezi; 1100 kişilik kapasiteli ana sahnesinde her yıl klasik müzikten operaya, geleneksel halk danslarından ve film gösterimlerine kadar 150’den fazla konser ve etkinlik sunuyor.
Batum Contemporary Art Space (Çağdaş Sanat Alanı)

Batum’daki Çağdaş Sanat Alanı (Contemporary Art Space), Acara Bölgesi’ndeki ve Gürcistan’daki çağdaş sanat ve kültürel sektörün gelişimini teşvik etme görevi görüyor ve birçok yerel sanatçıyı destekliyor. Her yıl çok sayıda sergiye ve önemli bir uluslararası fotoğrafçılık festivaline ev sahipliği yapıyor. Bünyesindeki Conte Cafe, 2015 yılından beri şehirdeki sanatçıların ve sanatseverlerin en popüler buluşma noktalarından biridir. Pazartesi hariç her gün 11:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Batum Yazlık Tiyatrosu (Summer Theatre)

İlk olarak 1947 yılında kurulan ve 2013 yılında yenilenen Batum Bulvarı‘ndaki 1200 kişi kapasiteli Batum Yazlık Tiyatrosu (Summer Theatre); yaz aylarında pek çok yabancı tiyatroya ev sahipliği yapıyor. Tiyatro binası aynı zamanda ilginç ahşap mimarisiyle de dikkat çekiyor.
Borjgalo Etnografya Müzesi

Acara Bölgesi’ndeki halk el sanatlarını, tarım çiftçiliğini, günlük yaşamı, konut ve tarımsal yapı modellerini sunan Borjgalo Etnografya Müzesi; Borjgalo adı verilen figür veya ağaç oymacılığı sanatının kurucusu Kemal Turmanidze tarafından Batum’da 3000 metrekarelik bir alanda kurulmuş. Müzeyi keşfederken bir yandan da arka fonda Gürcü halk müziği eserlerini de dinleyebilirsiniz.
Her gün 11:00 – 17:30 saatlerinde ziyaret edilebilir.
Nobel Kardeşler Batum Teknoloji Müzesi

19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında Nobel Kardeşler (Rothschilds ve Mantashevs) tarafından Batum’a getirilen teknik teknolojik başarıları temsil eden Nobel Kardeşler Batum Teknoloji Müzesi‘nde çeşitli sergilerin yanı sıra Gürcü çayının, tütününun ve şarabının tarihini de anlatan bir bölüm bulunuyor. Ayrıca renkli fotoğrafçılığın ilk ustası olan Prokudin-Gorski’nin eserleri de müzede sergileniyor.
Pazartesi hariç her gün 10:00 – 18:00 arasında ziyaret edilebilir.
Batum Japon Bahçesi

Batum Japon Bahçesi, Batum Bulvarı üzerindeki üniversite binasının yakınında 1020 metrekarelik bir alana yayılan bahçede; minyatür bir göl, dekoratif köprü ve Uzak Doğu kültürüne özgü bitkiler bulunmaktadır. Japon tarzı kırmızı giriş kapıları sayesinde klasik bir Japon bahçesinin unsurlarını keşfedebilirsiniz.
Batum Ters Ev (Up&Down Beyaz Restoran)

Oldukça zeki bir işletmeci tarafından işletildiği aşikar olan ve genellikle Ters Ev olarak da bilinen Batum’daki Up&Down Beyaz Restoran (White Restaurant); Gürcü yemekleri tadabileceğiniz bir restaurant olarak hizmet veriyor. Ters dönmüş beyaz bir ev şeklinde tasarlanmasından dolayı Batum’un ve dünyanın ünlü simgelerinden biri haline gelmiş.
Acara Sanat Müzesi

Ünlü mimar Kakha Javakhishvili tarafından Batum’un 1949 yılından kalma tarihi binalarından birinde kurulan Acara Devlet Sanat Müzesi; açıldığı 1998 yılından bu yana Gürcü ve yabancı sanatçılar tarafından sağlanan 500’e yakın resim, heykel, grafik ve dekoratif sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.
Batum Ilia Chavchavadze Drama Tiyatrosu

İlk olarak 1952’de kapılarını açan Batum Ilia Chavchavadze Drama Tiyatrosu (Batum Devlet Drama Tiyatrosu), Batum’un en eski tiyatrosudur ve Gürcü edebiyatı için de büyük öneme sahiptir. Klasik Batum mimarisi I. Teplitski tarafından tasarlanan tarihi bina şehrin en önemli simgelerinden biridir ve önündeki Neptün Heykeli bulunan ünlü Tiyatro Meydanı‘na da ismini vermiştir.
Batum Kutsal Meryem Ana Ortodoks Kilisesi

1897 yılında Batum’da Zubalaşvili kardeşler tarafından bir Katolik kilisesi olarak inşa edilmiş olan Kutsal Meryem Ana Ortodoks Kilisesi(St. Virgin Mary Church); üç kubbeden oluşan Neo-Gotik mimarisiyle ulusal öneme sahip kültürel bir mirası temsil ediyor.
Şehirdeki diğer dini yapılar gibi Sovyet döneminde kapatılan kilise bir süre laboratuvar olarak kullanılsa da günümüzde Batum ve Lazeti Piskoposluğunun ana katedrali olarak ibadete açıktır.
Batum Kutsal Ruh Katolik Kilisesi

1990’ların sonlarında, Gürcü mimarlar Oleg Pataridze ve Giorgi Baghoshvili tarafından inşaatına başlanan Batum Kutsal Ruh Katolik Kilisesi (Church of the Holy Spirit); 2000 yılından bu yana ibadete açıktır. Kilise, Vatikan’ın Gürcistan’daki büyükelçisi tarafından sık sık ziyaret edildiğinden şehrin önemli kiliselerinden biri sayılmaktadır.
Batum Black Sea Arena

Black Sea Arena, Gürcistan’ın en büyük konser salonu olarak Karadeniz kıyısındaki Shekvetili, Guria’da bulunuyor. 30.000 metrekarelik arazi üzerine inşa edilen arena, 10.000 konuk ağırlama kapasitesine sahiptir.
Arena, 2016’da Christina Aguilera’nın şovuyla açıldı ve o zamandan beri Aerosmith, Scorpions, Black Eyed Peas, Vanessa Mae, Jessie J, Thirty Seconds, Mars Eric Benet, CeLoo Green, Katie Melua gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Batum Balık Pazarı

Batum Balık Pazarı, iyi, ucuz ve taze durumdaki balık ve deniz ürünlerini yemeyi sevenleri cezbeden bir yerdir. Pazardan ürün satın almanın yanı sıra çevresindeki balık lokantalarında da yemek yiyebilirsiniz. Pazarın konumu muhteşem bir deniz manzarasını da sunmaktadır.
Her gün 10:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Batumi Mall

Batumi Mall, çocuklar ve yetişkinler için 50’den fazla mağaza ve eğlence tesisinden oluşan şehrin kalbindeki dört katlı bir eğlence ve alışveriş merkezidir. Her gün 10:00 – 22:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Batumi Zootopia Contact Hayvanat Bahçesi

Batumi Mall Alışveriş Merkezi‘nin 4. katında yer alan Batumi ZootopiaContact Hayvanat Bahçesi; diğer hayvanat bahçelerinden farklı olarak deniz domuzları, kirpileri, tavşanları ve diğer zararsız canlılara temas etmenize ve onları beslemenize de imkan sağlıyor. Ayrıca papağan, tavuk, sincap, bukalemun, yılan, lemur ve çeşitli küçük maymun türlerini gibi çok sayıda canlıyı da keşfedebilirsiniz.
Şehirde aynı zamanda 6 Mayıs Parkı‘nın içerisinde de bir hayvanat bahçesi yer alıyor.
Batum Dolphinariumu ve Akvaryumu

1966 yılında açıldığında eski Sovyetler Birliği’ndeki ilk yunus balığı gösteri merkezi olan Batum Dolphinarium; o günden bu yana şehrin önemli cazibe merkezlerinden biridir. Açıldığında dünyanın en büyük yunus akvaryumlarından biriydi. 90’lı yılların başında ülkedeki siyasi-ekonomik durumun yarattığı zorluklar nedeniyle kapanan yunus parkı, 20 yıllık bir aradan sonra tekrar açılmış.
10 yunus balığının katıldığı gösteriler, Gürcüce ve İngilizce olarak gerçekleştiriliyor. Bünyesindeki dev akvaryum ise Karadeniz’den yaklaşık 100 farklı balık türüne ev sahipliği yapıyor.
Alexander Kartveli Batum Uluslararası Havaalanı (BUS)

Alexander Kartveli Batum Uluslararası Havalimanı, Batum’un 2 km güneyinde yer alan uluslararası bir havalimanıdır. Havalimanı ayrıca Türkiye’nin Rize ve Artvin şehirlerinin ihtiyacını da karşıladığından, bu şehirlerden havalimanına servisler de kaldırılıyor.
Ulaşım Bilgileri:
Otobüs: Havaalanı ve Batum şehir merkezi arasında hizmet veren ve terminalin önünden kalkan 10 numaralı belediye otobüsüyle şehir merkezine ulaşım süresi 20 dakikadır.
Taksi: Terminalden çıkar çıkmaz görebileceğiniz taksilerle şehir merkezine ulaşım süresi 10-15 dakikadır.
Otopark & Araç Kiralama: Batum Havalimanı’nında 100 araçlık park yeri bulunuyor ve aynı zamanda bu noktadan araç kiralayabilirsiniz.