
Bayrampaşa nerededir, nasıl bir yerdir?

Bayrampaşa deyince aklınıza ilk gelen şey şüphesiz cezaevi olmuştur. Cezaevi damgasını tam anlamıyla üzerinden atamayan Bayrampaşa, cezaevinin yıkılmasının ardından bu damgadan kısmen kurtulmuş oldu.
İstanbul’un Avrupa yakasında Gaziosmanpaşa, Esenler, Eyüp ve Zeytinburnu ilçelerine komşu olan Bayrampaşa’nın denize kıyısı bulunmuyor.
Bayrampaşa; Altıntepsi, Cevatpaşa, İsmetpaşa, Kartaltepe, Kocatepe, Muratpaşa, Orta, Terazidere, Vatan, Yenidoğan ve Yıldırım olmak üzere 11 mahalleden oluşuyor.
Bayrampaşa İstanbul’un en büyük otogarı olan “Büyük Bayrampaşa Otogarı“nı bünyesinde barındırıyor. Yani İstanbul’un Avrupa yakasına otobüsle gelen bir vatandaş adımını ilk olarak Bayrampaşa’ya atıyor.
Son yıllarda yapılan çeşitli projelerle Bayrampaşa’nın Otogar bölgesi cazibe merkezi haline geldi. Otogar bölgesinde Anpa Gross ve Bauhaus bulunuyor. Otogar’ın kuzey kısmında ise İstanbul’un en büyük alışveriş merkezlerinden olan Forum İstanbul bulunuyor. Forum İstanbul’un çevresinde ise IKEA ve Koçtaş gibi büyük alışveriş mekanları da bulunuyor. Yine bu bölgede Bayrampaşa Meyve ve Sebze Hali de bulunmaktadır.
Bayrampaşa’nın ilçe merkezi aslında ilçenin tam ortasında sayılmaz. İlçe merkezi Bayrampaşa’nın güney kısmında, kendi mahallelerinden çok Zeytinburnu ilçesine daha yakın olan bir noktada bulunuyor. İstanbul ilçelerinin önemli sorunu olan çarpık kentleşme ve düzensizlik, sizi Bayrampaşa’da da ne yazık ki yalnız bırakmıyor.
Abdi İpekçi ve Numunebağ caddeleri sizi Bayrampaşa’nın ilçe merkezine ulaştırıyor. Bayrampaşa’nın ilçe merkezinde yukarıdaki resimde gördüğünüz belediye binası ve merkez parkı bulunuyor.
İlçe merkezinin en önemli gezinti caddelerinden biri Demirkapı caddesidir. Ticaret açısından çok önemli işlevi bulunmaktadır. İstanbul Çevik Kuvvet Müdürlüğü de ilçe merkezinde (Zeytinburnu sınırında) bulunmaktadır.
İlçenin Yıldırım mahallesi üzerinde Parkada isimli Bayrampaşa Şehir Parkı bulunmaktadır. Meşhur Bayrampaşa Cezaevi ise geçtiğimiz yıllarda taşınarak, yıkılmıştır. Arda kalan geniş araziye ise gelecek yıllarda hizmete açılacak olan toplu konut projeleri ve parkların yapılması düşünülmektedir.
Sanayi ve İş Dünyası
Bayrampaşa ilçesinin sanayisi ilçenin güneyinde bulunmaktadır. Fakat Bayrampaşa ilçe sınırları içerisindeki sanayi sayısı oldukça azdır. Ama sanayi olarak Zeytinburnu Maltepe Mahallesi Sanayi Bölgesi Bayrampaşa ile daha çok iç içedir. Bu yüzden bu sanayi bölgesi Zeytinburnu sınırlarında olmasına rağmen, daha çok Bayrampaşa ilçesiyle özdeşmiştir. Nüfusun bir bölümü bu sanayi bölgesinde çalışmaktadır.
Ulaşım çözümleri
Bayrampaşa ilçe sınırlarından geçen birer adet metro ve tramvay hattı bulunmaktadır. Bunlar M1 Yenikapı-Atatürk Havalimanı Metrosu (Terazidere, Otogar, Kartaltepe-Kocatepe, Sağmalcılar, Bayrampaşa durakları) ve T4 Topkapı-Habibler Tramvayı’dır (Demirkapı durağı).
İlçeye E-5 üzerinden Metrobüs ile erişim olsa dahi, Metrobüs Bayrampaşa ilçe sınırlarından geçmemektedir.
Otobüs açısından da Bayrampaşa çok fakir bir bölgedir. İlçe merkezinden İstanbul’un önemli yerlerine otobüsler gitse de, bunlar yetersizdir ve ilçe ara durak muamelesi görmektedir.