Budapeşte: Zincirli bir köprüyle bağlı iki şehir

Budapeşte, Macaristan’ın başkentidir. Avrupa’nın en büyük on şehri arasında yer almaktadır ve ana dili Macarca’dır. Para birimi olarak forint kullanılmaktadır. Budapeşte’nin nemli bir iklimi vardır, kış mevsiminde çok soğuk olup yazları ise yirmi beş dereceye yakın olmaktadır. Eğer serin ve sakin bir dönemde gezmek isterseniz mart-mayıs mevsim dönemlerini tercih edebilirsiniz.

keszthelyi timi ezUDjYy17EA unsplash
Photo by Keszthelyi Timi on Unsplash

Buda ve Peşte ayrı atmosfere sahiptir. Buda ve Peşte kısmını birbirini bağlayan zincir bir köprüdür. Şehrin Buda kısmı Tuna Nehri’nin batısındaki tepeye kurulmuş olup şehrin tarihi bölgesidir. Bu bölgede en eski tarihe sahip olan Buda Kalesi’dir. Buda Kalesi’nden şehri izleme olanağı ile Peşte bölgesinde yer alan Parlamento Binasını hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Buda Kalesi‘nde Macar Askeri Tarih Müzesi, Müzik Müzesi gibi müzeleri görebilirsiniz. Buda Kalesi’nde yer alan göz kamaştıran Matthias Kilisesi barok mimarisi ile göze çarpmaktadır. Matthias Kilisesi’nin hemen arkasında yer alan Buda Kalesinin tepesinde yer alan Balıkçılar Tapyası’na da uğramalısınız. Buda tarafında bulunan şarap mahzenlerinde şarap tadımı yapabilir ünlü yemeği olan gulaş veya tatlı meyve çorbası gibi et çorbalarını mutlaka tatmalısınız.

Buda tarafından Peşte bölgesine dilerseniz yürüyerek geçebilirsiniz etraftaki tarihi eser niteliğinde ki yapıt ve mimarisini yakından görme şansını elde edebilirsiniz veya ulaşım yollarından birini tercih edebilirsiniz, Budapeşte’nin çok geniş bir ulaşım ağı yer almaktadır. Peşte tarafına geçerken meşhur Zincir Köprü’de durup mimarisine göz atıp fotoğraf çekinme fırsatını elde edebilirsiniz. Tuna Nehri’ni feribot seferleriyle ziyaret etme şansını bulabilirsiniz. Gece eğlenceleri içinde iyi bir alternatif olabilmektedir.

budapeste
Fotoğraf: Berna Karaahmetoğlu

Peşte bölgesinde Neo-gotik tarzdaki görkemli Parlamento Binası’nı mutlaka yakından görmelisiniz. Kahramanlar Meydanında ise Macar Krallarını temsil ettiği heykeller ile çevrilmiştir. Sonrasında Andrassy bulvarında bulunan Terör Evi Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Opera Binası, Memento Park gibi tarihi yerleri görebilirsiniz. Ayrıca Budapeşte’nin parklarını gezip küçük atıştırmalıklarınızı doğa ile iç içe olacak şekilde yiyebilirsiniz. 

Alışveriş için ise Vaci caddesinde turlayabilirsiniz, alışveriş yapmak farklı ve zevklidir çünkü çok fazla özel tasarım butik atölyelerini barındırmaktadır. Gece hayatı ise çok hareketli geçmektedir tercih edebileceğiniz birçok barlar vardır. Budapeşte için özgün olan Ruin bar konsepti ile yaz kış sürekli açık havada düzenlenen bir partiler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra Tuna Nehrinde olan partilere de katılabilirsiniz. Ayrıca berlirli dönemlerde düzenlenen Festivallere denk getirebilirsiniz gezinizi, bunlardan en öne çıkanlar bir kaçı Sziget Festivali kültür ve müzik festivalidir her ağustosta düzenlenmektedir, Budapeşte Bahar Festivali Avrupa’nın önemli kültürel faaliyetlerinden biri haline gelmiştir, üç hafta sürmektedir ve Satranç Festivali ile bütünleştirilmiştir, her nisan ayında gerçekleşmektedir. Budapeşte Uluslararası Şarap Festivali de her eylül ayında kutlanmaktadır.

petr sevcovic fyQr1T3GE34 unsplash
Photo by Petr Sevcovic on Unsplash

Budapeşte’de gezmeniz için dört gün yeterli olabilmektedir fakat haftasonu tatili içinde yeterli olabilmektedir. Konaklama için beşinci bölge olarak bilinen Belvaros-Lipotvaros bölgesini tercih edebilirsiniz bu bölge Budapeşte’nin kalbi olarak nitelendirilen bu yer bir çok kafe, restoran ve gezilecek yerlere yürüme mesafesinde olması ile dikkat çekmektedir. Oda kiralamaları, pansiyon, hotel, hostel gibi her bütçeye uygun konaklama yerleri bulunmaktadır. Metro seferleri gece 12’ye kadar sürmektedir. Yeni yerler keşfetme dileğiyle hoşça kalın.

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

2 Yorum

  1. Budapeşte’ye uzun zamandır gitmek istiyordum ama fırsatını bulamamıştım. Okuyunca bu planımı öne çekmem gerektiğini anladım 🙂 Korona’dan sonra ilk iş olacak gibi. Teşekkürler Berna…

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir