Çanakkale Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Dünyada iki kıta üzerine kurulmuş nadir şehirlerden biri olan Çanakkale, günümüzde doğal, antik ve turistik harikalarıyla öne çıkıyor olsa da; tarih sahnesinde de önemli bir yere sahiptir ve bir çok ulusa derin acılar bırakmıştır.

Bizler de bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Çanakkale gezi rehberi hazırladık. İşte Çanakkale’ye gittiğinizde görülecek en iyi yerler:

Seyahat Rehberi Uyarısı

Bu içerikteki bilgilerin değişmiş olma ihtimaline karşı; seyahat planınızı yaparken mekanların resmi web sitelerinden güncel bilgi alarak yola çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Mevcut bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bize bildirmenizi rica ederiz. Keyifli yolculuklar…

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi - © Fotoğraf: ibrahim Kiroglu / Shutterstock
Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi – © Fotoğraf: ibrahim Kiroglu / Shutterstock

Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Boğazını’nın ucunda Morto Koyu’na bakan Hisarlık Tepe’deki Çanakkale Şehitler Abidesi, 1915 yılı I. Dünya Savaşı’nın bir parçası olan ve Türkiye’nin bağımsızlığı için önemli bir savaş olan Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılmıştır. Çanakkale Şehitliği ile aynı bölgede yer alan anıt; 250.000 şehit askerin anısına 250 000 mimari parçadan oluşmaktadır ve 42 metre uzunluktadır.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı - © Fotoğraf: Mert Kahveci / Unsplash
Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı – © Fotoğraf: Mert Kahveci / Unsplash

1973 yılında Milli Park olarak ilan edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 33.490 hektarlık bir alanda Eceabat ilçesi ve 8 köyden oluşmaktadır. Birinci Dünya Savaşı’nın kıran kırana gerçekleştiği Çanakkale Savaşları boyunca bu milli park üzerinde yüzbinlerce asker vatanları için şehit düşmüştür. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde 56 yerli anıt ve şehitlik, 35 yabancı mezar ve anıtları bulunmaktadır.

Çimenlik Kalesi

Çanakkale Çimenlik Kalesi - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Çimenlik Kalesi – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye), 15. yüzyılda Çanakkale Boğazı’nın en stratejik noktalarından birinde; bir bekçi olarak inşa edilmiştir. Savaşlar sırasında çok sayıda hasar görse de günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Günümüzde deniz ve askeri müzelere ev sahipliği yapıyor.

57. Piyade Alayı Şehitliği

Bu şehre seyahat planınızı yaparken…

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo‘dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: UcuzabiletSeturOmioKiwiTurnaTicketsTrip
Otel rezervasyonu yaparken: AgodaOtelzTouristicaSeturTatil.comHostelWorldTatilbudurTrip
Otobüs&Tren bileti alırken: TrainlineOmioInterrailTrip

Çanakkale 57. Piyade Alayı Şehitliği - © Fotoğraf: Esin Deniz / Shutterstock
Çanakkale 57. Piyade Alayı Şehitliği – © Fotoğraf: Esin Deniz / Shutterstock

Çanakkale Savaşları’nın başlangıcı olarak bilinen Anzak Çıkartması sırasında devreye giren ve hiçbir savaş deneyimi olmadan cepheye götürülen askerlerden oluşan 57. Alay, tamamı şehit düşen birliğin anısına 57. Piyade Alayı Şehitliği’nde anılıyor.

Conkbayırı ve Atatürk Anıtı

Çanakkale Conkbayırı ve Atatürk Anıtı - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Conkbayırı ve Atatürk Anıtı – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Çanakkale Savaşları’nın kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’ün göğsündeki saatten vurulduğu yer olarak da bilinen Conkbayırı, bölgeye en hakim olan bölge olduğundan savaşın en kanlı çatışmalarının geçtiği yerlerden biridir. Ege Denizi’nin eşsiz manzarası eşliğinde, savaşta kullanılan siperler ve 10 Ağustos 1915 günü Atatürk’ün verdiği taarruz emrini simgeleyen Atatürk Anıt Heykeli de bulunuyor.

Kanlı Sırt ve Kırmızı Sırt Yazıtı

Çanakkale Kanlı Sırt ve Kırmızı Sırt Yazıtı - © Fotoğraf: Zeybart / Shutterstock
Çanakkale Kanlı Sırt ve Kırmızı Sırt Yazıtı – © Fotoğraf: Zeybart / Shutterstock

Çanakkale Savaşları’ndaki en kanlı çarpışmaların yaşandığı bölge olarak bilinmektedir. Buradaki çarpışmaların iç içe geçmiş siper hatları nedeniyle çok sert geçtiği ve bu alana “Kanlı Sırt” denilecek kadar yoğun kan aktığı söylenmektedir. Yakınlarında Kırmızı Sırt 125. Alay Siperleri de görülebilir.

Soğanlıdere Şehitliği

Çanakkale Soğanlıdere Şehitliği - © Fotoğraf: Zeytinburnu Belediyesi
Çanakkale Soğanlıdere Şehitliği – © Fotoğraf: Zeytinburnu Belediyesi

Soğanlıdere Şehitliği, Çanakkale Savaşları sırasında Seddülbahir cephesine yakın bir yerde konuşlanan Soğanlıdere sahra hastanesinde tedavi edilirken şehit olan askerlerin anısına yaptırılmıştır. Son yıllarda Zeytinburnu Belediyesi tarafından restore edilmiş ve günümüzdeki görüntüsünü kazanmıştır.

Akbaş Şehitliği ve Anıtı

Çanakkale Akbaş Şehitliği ve Anıtı - © Fotoğraf: epic_images / Shutterstock
Çanakkale Akbaş Şehitliği ve Anıtı – © Fotoğraf: epic_images / Shutterstock

Türk kuvvetleri tarafından ikmal iskelesi olarak kullanılan Akbaş Koyu, İtilaf Kuvvetleri tarafından deniz, denizaltı ve hava hücumlarının hedefi olmuştur. Akbaş Şehitliği ve Anıtı bu bölgede şehit olan askerleri anmaktadır.

Kilitbahir Kalesi

Çanakkale Kilitbahir Kalesi - © Fotoğraf: aydinsertbas / Shutterstock
Çanakkale Kilitbahir Kalesi – © Fotoğraf: aydinsertbas / Shutterstock

1462’de Osmanlı İmparatoru Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden sonra Çimenlik Kalesi’nin (Kale-i Sultaniye) tam karşısında inşa edilen Kilitbahir Kalesi, dış kale, iç kale ve ana kule olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan restorasyon sırasında ise güney kısmını çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule (Sarıkule) daha inşa edilmiştir.

Seddülbahir Kalesi

Çanakkale Seddülbahir Kalesi - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Seddülbahir Kalesi – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda, Çanakkale Boğazı’nın Ege Denizi ile kesiştiği yerde, Ertuğrul ve Morto Koyları arasında kalan bir burun üzerinde yer bu kale, Birinci Dünya Savaşı’nda büyük ölçüde zarar görmüştür ve günümüzde harap bir haldedir. Restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Dur Yolcu Anıtı

çanakkale dur yolcu
Çanakkale Dur Yolcu Anıtı – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Şair Necmettin Halil Onan’ın “Bir Yolcuya” şiirinin ilk iki dizesinden oluşan Dur Yolcu Anıtı, 1960 yılında bölgede askerlik görevini yapan Seyran Çebi tarafından yapılmıştır. “Dur Yolcu, Bilmeden Gelip Bastığın Bu Toprak, Bir Devrin Battığı Yerdir” yazan bu yazı, Çanakkale Boğazı’nın en stratejik noktalarından birinde yer alır ve boğazdan geçen tüm gemiler tarafından görünmektedir.

Günün her saati Çanakkale Boğazı üzerinden görülebilir.

Seyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale Seyit Onbaşı Anıtı - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Seyit Onbaşı Anıtı – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Rumeli Mecidiye Tabyası’nda yer alan Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Savaşları sırasında oldukça ağır büyük bir top mermisini tek başına sırtlayarak düşmana karşı savuran Koca Seyit Onbaşı’nın kahramanlığını sembolize etmek için heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan tarafından yapılmıştır.

Nusret Mayın Gemisi

Çanakkale Nusret Mayın Gemisi - © Fotoğraf: AlpKaya / Shutterstock
Çanakkale Nusret Mayın Gemisi – © Fotoğraf: AlpKaya / Shutterstock

Çanakkale Savaşları sırasında Çanakkale Boğazı’na döktüğü paralel 26 mayın ile savaşın seyrini değiştiren Yüzbaşı Hakkı Bey komutasındaki Nusret Mayın Gemisi; İngiliz Donanmasına ait Ocean ve Irresistible zırhlıları ile Fransız Donanmasına ait Bouvet zırhlısı batırılmasına sebep olmuştur. Batan gemilerin yanı sıra Müttefik Donanma’ya ait Gaulois, Suffren, Inflexible zırhlıları ağır hasar almış, bir çok zırhlı da bu mayınlar yüzünden çeşitli yaralar almıştır.

Helles Anıtı

Çanakkale Helles Anıtı - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Helles Anıtı – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Helles Anıtı (Cape Helles Memorial), Çanakkale Boğazı’na bakan Gelibolu yarımadasının ucundaki Gözcü Baba bölgesi, Seddülbahir yakınlarındaki bir savaş anıtıdır. 30 metrelik yüksek bir dikilitaştan oluşan bu İngiliz anıtının üzerinde Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yıllarında Çanakkale Savaşları’nda savaşmış 18.985 İngiliz, 248 Avusturalyalı ve 1530 Hintli askerin adının yanı sıra, İngiliz gemilerinin ve birliklerinin adı yer alıyor.

Quinn’s Post Mezarlığı

Çanakkale Quinn's Post Mezarlığı - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Quinn’s Post Mezarlığı – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Adını Binbaşı Hugh Quinn’den alan Quinn’s Post bölgesi, Çanakkale Savaşları sırasında en yoğun bombardıman altında kalan bir bölge olarak biliniyor. Bomba Sırtı olarak da bilinen bu alanda günümüzde Avustralya’dan 105, Yeni Zelanda’dan 10 ve birliği belirlenememiş 294 meçhul askerin bulunduğu Quinn’s Post Mezarlığı (Quinn’s Post Commonwealth War Graves Commission Cemetery) bulunuyor.

Namazgah Tabyaları

Çanakkale Namazgah Tabyaları - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Namazgah Tabyaları – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Namazgah Tabyaları, Tarihte “Çeşme Faciası” olarak da bilinen, 1770 yılında Rusların Osmanlı Donanması’nı yaktığı olayın ardından gelecek diğer tehditleri de önlemek amacıyla Fransız Topçu mühendisi Baron De Tott’a Kilitbahir Kalesi‘nin güney kısmında yaptırılan tabyalardır.

Aynalı Çarşı

Çanakkale Aynalı Çarşı © Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı
Çanakkale Aynalı Çarşı © Fotoğraf: Türkiye Kültür Portalı

Meşhur Çanakkale Türküsü’nde adı geçen Aynalı Çarşı, günümüze kadar kalabilen tarihi kapısı ve kitabesiyle dikkat çekiyor. Giriş kapısının üzerindeki Osmanlıca kitabede şöyle yazmaktadır: “Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi ikinci Abdülhamid efendimiz hazretlerinin lütuf ve sahip çıkmalarıyla kendine bağlı Musevi uyruğundan İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır. Yıl Hicri Muharrem 1307 (Kasım Aralık 1889).”

Çanakkale Kent Müzesi

Çanakkale Kent Müzesi - © Fotoğraf: Servet Uygun / Türkiye Kültür Portalı
Çanakkale Kent Müzesi – © Fotoğraf: Servet Uygun / Türkiye Kültür Portalı

Çanakkale hakkındaki geçici sergiler için de kullanılan Çanakkale Kent Müzesi; antik dönemleri, Osmanlı Dönemi’ni ve Birinci Dünya Savaşı’nı anlatıyor.

Çanakkale Arkeoloji Müzesi

Çanakkale Arkeoloji Müzesi - © Fotoğraf: Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Çanakkale Arkeoloji Müzesi – © Fotoğraf: Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Çanakkale Arkeoloji Müzesi; Çanakkale’de bulunan antik kentlerden ve çevresinden gelen 12.747 arkeolojik eser, 15.237 sikke ve 2.714 adet etnoğrafik eser yer alıyor.

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Deniz Müzesi – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Çanakkale Deniz Müzesi, 18 Mart 1915 Deniz Zaferi’nin 67. yıl dönümünde, 1915 Çanakkale Deniz Savaşı hakkında ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla şehir merkezinde kurulmuştur. Çimenlik Kalesi ve Nusret Mayın Gemisi de müzenin içerisinde yer alır. Müzenin bahçesine giriş ücretsizdir ama kale ve gemi için ücret ödemeniz gerekir.

Çanakkale Tarihi Saat Kulesi

Çanakkale Tarihi Saat Kulesi - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Tarihi Saat Kulesi – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

20 metrelik yükseklikte ve 5 katlı olan Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale şehir merkezinde Vitalis Gaptiorele’nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896 yılında yaptırılmıştır.

Çanakkale Seramik Müzesi

Çanakkale Seramik Müzesi
Çanakkale Seramik Müzesi

Türkiye’nin seramik üretimi konusunda önde gelen şehirlerinden biri olan Çanakkale, bünyesindeki Çanakkale Seramik Müzesi ile ulusal ve uluslararası alanlarda seramiklerin tanıtılması ve yaygınlaştırılması üzerine çok sayıda çalışmayı hayata geçiriyor.

Truva Atı Heykeli (Hollywood Hatırası)

Çanakkale Truva Atı Heykeli (Hollywood Hatırası) - © Fotoğraf: muratart / Shutterstock
Çanakkale Truva Atı Heykeli (Hollywood Hatırası) – © Fotoğraf: muratart / Shutterstock

Çanakkale şehir merkezi sahilinde yer alan bu Truva Atı maketi, ünlü Hollywood filmi Troy için yapılmış ve çekimler bittiğinde film ekibi tarafından şehre sergilenmek üzere hediye edilmiştir. Bir diğer Truva Atı ise “Troya Antik Kenti” içerisindedir.

Troya Müzesi

Çanakkale Troya Müzesi - © Fotoğraf: IV. andromeda / Shutterstock
Çanakkale Troya Müzesi – © Fotoğraf: IV. andromeda / Shutterstock

1998 yılında UNESCO’nun dünya Kültür Mirası listesine eklenen Truva antik kentinin girişinde yer alan Troya Müzesi Çanakkale Tevfikiye köyünde yer almaktadır. 3.000 m2’lik sergi salonu ve 11.200 m2 kapalı alana sahip olan bu modern müzenin inşaatı 2013 yılında başlamış Ekim 2018’de tamamlanmıştır. İçerisinde bölgeye ait arkeolojik, kültürel ve sosyo-ekonomik bilgiler, en modern müzecilik teknolojileriyle sergileniyor.

Troya Antik Kenti

Çanakkale Troya Antik Kenti - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Çanakkale Troya Antik Kenti – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya, dünyanın en ünlü antik şehirlerinden biridir ve 1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’dedir. Kentin 9 katmanı 3000 yılı aşkın kesintisiz zamana işaret ediyor ve Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu eşsiz coğrafyada yerleşmiş Medeniyetleri takip etmemizi sağlıyor.

Troya Opet Tevfikiye Arkeo-Köyü

Troya Opet Tevfikiye Arkeo-Köyü
Troya Opet Tevfikiye Arkeo-Köyü

Troya Antik Kenti ve Troya Müzesi’nin yanıbaşındaki Tevfikiye Köyü, Opet’in “Anlat Troya” projesi kapsamında büyük bir restorasyondan geçerek, bölge kültürünü yansıtan en iyi köylerden biri olmuştur. Opet Tevfikiye Arkeo-Köyü adını alan köy, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde “Arkeo-köy” haline getirildi.

Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı (Behramkale)

Çanakkale Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı (Behramkale) - © Fotoğraf: Mert Kahveci / Unsplash
Çanakkale Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı (Behramkale) – © Fotoğraf: Mert Kahveci / Unsplash

Çanakkale’nin tarihi Behramkale Köyü’nün tepesinde yer alan ve muhteşem Ege manzarası sunan bu Assos Antik Kenti, Midilli Adası’nın tam karşısındaki konumu ile oldukça dikkat çekiyor. Antik kentin en yüksek noktasındaki Athena Tapınağı ise adını Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’dan alır. Athena şehrin koruyucu tanrıçası olarak bilinmektedir.

Adatepe Köyü

Çanakkale Adatepe Köyü - © Fotoğraf: Nihat Sinan Erul / Unsplash
Çanakkale Adatepe Köyü – © Fotoğraf: Nihat Sinan Erul / Unsplash

Adatepe Köyü, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Edremit Körfezi’ne bakan bir tepeye kurulmuş çok eski tarihi bir köydür. Tarihi evleri ve muhteşem Ege kültürü ile harmanlanmış bu şirin köy, doğal sit alanı olarak da korunmaktadır.

Zeus Altarı

Çanakkale Zeus Altarı - © Fotoğraf: Moonhonor / Shutterstock
Çanakkale Zeus Altarı – © Fotoğraf: Moonhonor / Shutterstock

Tarihi Adatepe Köyü’nün hemen batısında yer alan Dedetepe üzerindeki Zeus Altarı (Zeus Sunağı) ismini buradaki bir mezardan alıyor. Ortasında bir sarnıç bulunan platforma anakayanın üç tarafına oyulmuş merdivenlerle çıkılır. Konum olarak ve arkeolojik belgeler alanın Zeus Sunağı olma ihtimali zayıflatır ama yöre halkı bu alanı, çevreye olan hakimiyeti ve müthiş manzarası nedeniyle Zeus Sunağı olarak adlandırmıştır. Buraya Adatepe Köyü yolu üzerinde yer alan giriş yapısından ulaşabilirsiniz. Giriş kapısından sonra sunağa ulaşmak için sizi uzunca bir yürüyüş yolu bekliyor olacak.

Bayramiç Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Çanakkale Bayramiç Ayazma Pınarı Tabiat Parkı - © Fotoğraf: SHRDGN / Shutterstock
Çanakkale Bayramiç Ayazma Pınarı Tabiat Parkı – © Fotoğraf: SHRDGN / Shutterstock

Biga Yarımadası’nın en yüksek noktası olan Kaz Dağları Milli Parkı’nın Çanakkale sınırında yer alan Bayramiç Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, bölgenin bitki ve hayvan ekosisteminden kendine düşen payı alıyor.

Ayvacık Küçükkuyu Mıhlı Şelalesi

Çanakkale Ayvacık Küçükkuyu Mıhlı Şelalesi - © Fotoğraf: sy3535 / Shutterstock
Çanakkale Ayvacık Küçükkuyu Mıhlı Şelalesi – © Fotoğraf: sy3535 / Shutterstock

Kaz Dağları’ndaki gizli güzelliklerden biri olan Mıhlı Çayı’nda akan Mıhlı Şelalesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alıyor. Troya Antik Kenti’ne açılan Başdeğirmen Köprüsü de bu bölgede görülmesi gereken önemli yerlerdendir.

Eceabat Tarihe Saygı Parkı

Çanakkale Eceabat Tarihe Saygı Parkı - © Fotoğraf: Eceabat Belediyesi
Çanakkale Eceabat Tarihe Saygı Parkı – © Fotoğraf: Eceabat Belediyesi

Çanakkale Savaşı’nda yaşamını yitiren tüm askerlere saygı niteliğinde olan Eceabat Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale özelinde çok sayıda detay barındırıyor.

Alexandria Troas Antik Kenti

Çanakkale Alexandria Troas Antik Kenti - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Alexandria Troas Antik Kenti – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Çanakkale’nin Ezine İlçesi, Dalyan Köyü sınırları içerisinde Kestanbolluk’ta yer alan Alexandria Troas Antik Kenti, MÖ.310 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Antigonos Monophtalmos tarafından kurulan “Antigoia” kenti olarak bilinmektedir. Tapınakları, küçük hamamı, stadyumu, çeşmesi, taş döşeli caddesi, tiyatrosu ve su yolu ve limanı ile önemli bir yerleşimdir. Anadolu’nun en büyük gymnasyumlarından biri olan Herodes Atticus Gymnasiumu da buradadır.

Parion Antik Kenti

Çanakkale Parion Antik Kenti - © Fotoğraf- Arkeonaval : Shutterstock
Çanakkale Parion Antik Kenti – © Fotoğraf- Arkeonaval : Shutterstock

Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kemer köyü sınırları içinde Harabeler mevkiinde bulunan Parion Antik Kenti, 4 kilometrelik çapı ile bölgenin en büyük antik kentlerinden biridir. Kentin etrafını çevreleyen sur duvarları büyük bir çoğunlukla yok olmuştur. Kalıntılar MÖ 5. yüzyılın özellikleri taşımaktadır.

Atikhisar Kalesi

Çanakkale Atikhisar Kalesi - © Fotoğraf: Çanakkale Valiliği
Çanakkale Atikhisar Kalesi – © Fotoğraf: Çanakkale Valiliği

Çanakkale şehir merkezine 6 kilometrelik uzaklıkta olan Atikhisar Kalesi, yüksek bir tepe üzerinde Sarıçay vadisine hakim bir durumdadır. Gavurhisarı olarak da bilinen bu kale, 40 metre yükseklikte büyük bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. MÖ 7. yüzyıla dayanan kale, Troas ve Mysia bölgelerini birbirine bağlayan antik yolların üzerinde bir kontrol noktası görevini üstleniyordu.

Bigalı Kalesi

Çanakkale Bigalı Kalesi - © Fotoğraf: Oguz Dikbakan / Shutterstock
Çanakkale Bigalı Kalesi – © Fotoğraf: Oguz Dikbakan / Shutterstock

Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında Eceabat ilçesine 5km uzaklıktaki Bigali Kalesi; Çanakkale Boğazı’nı İngiliz Donanması’nın tehdidinden korumak için bir topçu karakolu olarak inşa edilmiş. Kalenin yapımına padişah 3. Selim zamanında başlansa da ancak 2. Mahmut döneminde tamamlanabilmiş. Kale bugün ne yazık ki kaderine terk edilmiş durumda harap haldedir.

Yenice Etnografya Müzesi

Çanakkale Yenice Etnografya Müzesi’nde yörede kullanılmış olan tarım aletleri, yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları, toprak ve bakır kaplar, yöreye ait el dokuması halı ve kilimler, çeyiz sandıkları ile etnografik takılar sergileniyor.

Büyük Agonya Köprüsü

Büyük İskender tarafından M.S. 334 yılında yapıldığı belirtilen Agonya Çayı’nın üzerine inşa edilmiş olan Büyük Agonya Köprüsü, Çanakkale Yenice ilçesi Bayatlar köyü sınırları içerisinde yer alıyor.

Kemerdere Göleti ve Su Kemerleri

Çanakkale Kemerdere Göleti ve Su Kemerleri - © Fotoğraf: Halil Ersin Avci / Shutterstock
Çanakkale Kemerdere Göleti ve Su Kemerleri – © Fotoğraf: Halil Ersin Avci / Shutterstock

Çanakkale Merkez’de Kemerdere Köyü sınırları içerisinde Kemerdere Göleti üzerinde yer alan bu tarihi su kemerleri 16 metre yükseklikte vadinin iki yakasını birleştirmektedir. Bu kemerler Troya Antik Kenti’ne su götürme amacıyla Roma Dönemi’nde yapılmıştır.

Gökçeada Peynir Kayalıkları (Kaşkaval Burnu)

Çanakkale Gökçeada Peynir Kayalıkları (Kaşkaval Burnu) - © Fotoğraf: f9project / Shutterstock
Çanakkale Gökçeada Peynir Kayalıkları (Kaşkaval Burnu) – © Fotoğraf: f9project / Shutterstock

Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı’nın (Gizli Liman) solunda yer alan Kaşkaval Burnu’ndaki ilginç oluşuma sahip bu sarp kayalıklar, halk arasında Peynir Kayalıkları olarak biliniyor. Kayalıklar yalnızca tekne gezintisi ile görülebiliyor.

Saroz Körfezi

Çanakkale Saroz Körfezi - © Fotoğraf: Umut Otyakmaz / Shutterstock
Çanakkale Saroz Körfezi – © Fotoğraf: Umut Otyakmaz / Shutterstock

Ege Denizi’nin kuzey kesiminde yer alan tertemiz kumsallarıyla ünlü Saros Körfezi, özellikle yaz aylarında kamp ve tatil tutkunları için vazgeçilmez noktalardan biridir. Antik Çağ’da bu körfez Melas Kolpos olarak da bilinmekteydi.

ÇOMÜ Piri Reis Deniz Müzesi

Çanakkale ÇOMÜ Piri Reis Deniz Müzesi
Çanakkale ÇOMÜ Piri Reis Deniz Müzesi

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ne bağlı olan Piri Reis Deniz Müzesi’nde 100’den fazla kemikli ve kıkırdaklı balık, 700 civarı omurgasız hayvan örneği, deniz sürüngenleri, Akdeniz kaplumbağası, deniz memelileri, 2 yunus, 1 Akdeniz Foku iskeleti ve deniz alglerine ait herbaryum koleksiyonu sergilenmektedir.

Gelibolu Mevlevihanesi

Çanakkale Gelibolu Mevlevihanesi
Çanakkale Gelibolu Mevlevihanesi

17. yüzyılda kurulan Gelibolu Mevlevihanesi, Hamza koy askeri bölgesi içinde ve deniz kenarına yakın alanda bulunuyor ve bünyesinde semahane-türbe ve taç kapı barındırıyor.

Gökçeada (İmroz)

Çanakkale Gökçeada (İmroz) - © Fotoğraf: Epel / Shutterstock
Çanakkale Gökçeada (İmroz) – © Fotoğraf: Epel / Shutterstock

Çanakkale‘nin bir ilçesine bağlı 91 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan Gökçeada; Türkiye‘nin en büyük adasıdır. Ege Denizi‘nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. Adanın batısında yer alan İncirburnu, Türkiye’nin en batı noktası olarak kabul edilmektedir. Gökçeada aynı zamanda Cittaslow sakin kentler mirasından biridir.

Bozcaada (Tenedos)

Çanakkale Bozcaada (Tenedos) - © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock
Çanakkale Bozcaada (Tenedos) – © Fotoğraf: Nejdet Duzen / Shutterstock

Ege Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Bozcaada, 38 kilometrelik kıyı şeridine sahip Çanakkale’deki Türkiye’nin en büyük 3. adasıdır. 12 koy ve 12 burun bulunan adanın etrafında irili ufaklı 17 adacık bulunmaktadır.

Daha fazlasını keşfedin

Gezimingo’da bu şehir de dahil çok sayıda kapsamlı şehir rehberi bulunuyor. Diğer şehirleri de keşfederek kendinize bir rota oluşturmaya ne dersiniz?

Bu şehre seyahat planınızı yaparken...

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo'dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: Ucuzabilet - Setur - Omio - Kiwi - Turna - Tickets - Trip
Otel rezervasyonu yaparken: Agoda - Otelz - Touristica - Setur - Tatil.com - HostelWorld - Tatilbudur - Trip
Otobüs&Tren bileti alırken: Trainline - Omio - Interrail - Trip

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir