
Çanakkale’de görülmesi gereken 10 tarihi yer

Türkiye’nin kahramanlık öyküleri denildiğinde akla gelen en önemli şehirlerden bir tanesi olan Çanakkale, içerisinde gezilip görülmeye değer birçok yer taşıyor. Sadece dillere destan savaş geçmişiyle değil, dünya tarihinden de önemli izler taşıyor. Çanakkale dolu dolu geçmişiyle, şehir merkezinde ve çevresinde oldukça fazla tarihi yer barındıran şehirlerimizden bir tanesi olarak, siz misafirlere tarih dolu bir gezi yaşatacak.
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çanakkale şehrinde; tarihi ve kültürel gezileri sevenler harika bir tatil geçirebilecekler. Antik kentler, tarihi köyler, destansı kahramanlık hikayelerini gözler önüne seren şehitlikler, anıtlar siz ziyaretçileri kısa sürede mest edecek.
Yıllar boyu bünyesine kattığı tarihi güzellikleri verimli bir şekilde sırayla gezebilmeniz için bir gezi planı çıkarmanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda sizler için yapacağınız planı kolaylaştıracak, gezinize mutlaka dahil etmeniz gereken 10 tarihi yeri sıraladık.
İşte Çanakkale’de görülmesi gereken 10 tarihi yer… Dolu dolu tarihi Çanakkale turuna hazır olun!
Troya Antik Kenti

Çanakkale’ye geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken duraklardan bir tanesi şüphesiz Troya Antik Kenti. Buraya bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya, dünyanın en ünlü antik şehirlerinden biridir ve 1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’dedir. Kentin 9 katmanı 3000 yılı aşkın kesintisiz zamana işaret ediyor ve Anadolu, Ege ve Balkanların buluştuğu bu eşsiz coğrafyada yerleşmiş Medeniyetleri takip etmemizi sağlıyor. Troya Antik Kentine geldiğinizde girişte Troya Müzesi ile karşılaşacaksınız.
1998 yılında UNESCO’nun dünya Kültür Mirası listesine eklenen Troya Müzesi Çanakkale Tevfikiye köyünde yer almaktadır. İçerisinde bölgeye ait arkeolojik, kültürel ve sosyo-ekonomik bilgiler, en modern müzecilik teknolojileriyle sergileniyor.
Buraya kadar gelmişken Troya Antik Kenti ve Troya Müzesi’nin yanıbaşındaki Tevfikiye Köyünü unutmayın. Opet’in “Anlat Troya” projesi kapsamında büyük bir restorasyondan geçerek, bölge kültürünü yansıtan en iyi köylerden biri olmuştur. Opet Tevfikiye Arkeo-Köyü adını alan köy, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde “Arkeo- köy” haline getirildi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

1973 yılında Milli Park olarak ilan edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 33.490 hektarlık bir alanda Eceabat ilçesi ve 8 köyden oluşmaktadır.
Birinci Dünya Savaşı’nın kıran kırana gerçekleştiği Çanakkale Savaşları boyunca bu milli park üzerinde yüzbinlerce asker vatanları için şehit düşmüştür. Park denildiğine aldanmayın bu parkta görebileceğiniz birçok anıt ve şehitlik bulunuyor. Bu nedenle detaylı bir gezi günü ayırmanız gerekecek ve asla pişman olmayacaksınız.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde 56 yerli anıt ve şehitlik, 35 yabancı mezar ve anıtları bulunmaktadır. 57. Alay Şehitliği, Çanakkale Şehitler Abidesi, Kilitbahir Kalesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları parktaki önemli yerler arasında.
Çanakkale Tarihi Saat Kulesi

20 metrelik yükseklikte ve 5 katlı olan Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale şehir merkezinde Vitalis Gaptiorele’nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından 1896 yılında yaptırılmıştır. Şehir merkezinde yer alan en önemli yapılardan birisi olan Çanakkale Tarihi Saat Kulesini mutlaka görmeniz gerek.
Aynalı Çarşı

Meşhur Çanakkale Türküsü’nde adı geçen Aynalı Çarşı, günümüze kadar kalabilen tarihi kapısı ve kitabesiyle dikkat çekiyor.
Giriş kapısının üzerindeki Osmanlıca kitabede şöyle yazmaktadır: “Adaletliliği ile tanınan Sultan Gazi ikinci Abdülhamid efendimiz hazretlerinin lütuf ve sahip çıkmalarıyla kendine bağlı Musevi uyruğundan İlyo Halyo kullarının çabalarıyla yaptırılmış ve gönülde yer tutan çarşıdır. Yıl Hicri Muharrem 1307 (Kasım Aralık 1889).”
Zeus Altarı

Tarihi Adatepe Köyü‘nün hemen batısında yer alan Dedetepe üzerindeki Zeus Altarı (Zeus Sunağı) ismini buradaki bir mezardan alıyor. Ortasında bir sarnıç bulunan platforma anakayanın üç tarafına oyulmuş merdivenlerle çıkılır. Konum olarak ve arkeolojik belgeler alanın Zeus Sunağı olma ihtimali zayıflatır ama yöre halkı bu alanı, çevreye olan hakimiyeti ve müthiş manzarası nedeniyle Zeus Sunağı olarak adlandırmıştır.
Buraya Adatepe Köyü yolu üzerinde yer alan giriş yapısından ulaşabilirsiniz. Giriş kapısından sonra sunağa ulaşmak için sizi uzunca bir yürüyüş yolu bekliyor olacak.
Parion Antik Kenti

Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kemer köyü sınırları içinde Harabeler mevkiinde bulunan Parion Antik Kenti, 4 kilometrelik çapı ile bölgenin en büyük antik kentlerinden biridir. Kentin etrafını çevreleyen sur duvarları büyük bir çoğunlukla yok olmuştur. Kalıntılar MÖ 5. yüzyılın özellikleri taşımaktadır.
Çimenlik Kalesi

Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye), 15. yüzyılda Çanakkale Boğazı’nın en stratejik noktalarından birinde; bir bekçi olarak inşa edilmiştir. Savaşlar sırasında çok sayıda hasar görse de günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Günümüzde deniz ve askeri müzelere ev sahipliği yapıyor.
Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı (Behramkale)

Çanakkale’nin tarihi Behramkale Köyü’nün tepesinde yer alan ve muhteşem Ege manzarası sunan bu Assos Antik Kenti, Midilli Adası’nın tam karşısındaki konumu ile oldukça dikkat çekiyor. Antik kentin en yüksek noktasındaki Athena Tapınağı ise adını Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’dan alır. Athena şehrin koruyucu tanrıçası olarak bilinmektedir.
Alexandria Troas Antik Kenti

Çanakkale’nin Ezine İlçesi, Dalyan Köyü sınırları içerisinde Kestanbolluk’ta yer alan Alexandria Troas Antik Kenti, MÖ.310 yılında Büyük İskender’in komutanlarından Antigonos Monophtalmos tarafından kurulan “Antigoia” kenti olarak bilinmektedir. Tapınakları, küçük hamamı, stadyumu, çeşmesi, taş döşeli caddesi, tiyatrosu ve su yolu ve limanı ile önemli bir yerleşimdir. Anadolu’nun en büyük gymnasyumlarından biri olan Herodes Atticus Gymnasiumu da buradadır.
Çanakkale’de görülmesi gereken 10 tarihi sizler için bu şekilde sıraladık. Tarihi bol Çanakkale’de, planlı gezi programınızla kısa sürede birçok yer görebileceksiniz. Çanakkale’ye daha önce gelmediyseniz şehir merkezinden başlayarak keyifli bir tarihi yolculuğa çıkabilirsiniz. Verimli ve bol tarihli Çanakkale geziniz sizin için unutulmaz olacak.
Gezimingo Çanakkale rehberine ulaşmak için tıklayınız: https://gezimingo.com/sehir/canakkale/