
Dolmabahçe Sarayı nerede ve kim tarafından yaptırıldı?

Sultan 1. Abdülmecit tarafından ve 1855 yılında tamamen bitirilen Dolmabahçe Sarayı, 83 yıl sonra Türk halkını yasa boğan bir olaya tanıklık etti. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının son anını geçirdiği saray olan bu görkemli saray her yıl milyonlarca ziyaretçisini ağırlıyor.
Dolmabahçe Sarayı; İstanbul’un ünlü yapılarının mimarı olan Ermeni asıllı Balyan ailesinin mensuplarından Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan tarafından inşa edilmiştir.

Sarayın Kabataş’taki kapısından ilk girdiğinizde sizi karşılayan bölüm: Selamlık bölümüdür. Burası sarayın en görkemli kısmıdır. Selamlık kısmına girdiğimizde dikkatimi çeken en önemli şey sarayın simetrik olarak planlanmasıydı. Kapılar, merdivenler, heykeller, ışıklar, eşyalar… Neredeyse hepsi karşılıklı ve planlı bir şekilde yerleştirilmişti. Ayrıca sarayda gördüğümüz parlak süslemelerin özünün altın olduğunu da belirtelim.

İstanbul’daki birçok sarayda olduğu gibi Dolmabahçe Sarayı’ndaki halılarında Hereke’den geldiğini de hatırlatırım. Halılar devliğiyle insanı şaşırtmaya yetiyor.

Sarayın meşe kütüklerinin üzerine kurulu olduğu da başka bir ayrıntı. Ayrıca sarayda öyle bir salon var ki Dünya’nın en görkemli ve en büyük etkinlik salonlarından olduğu söyleniyor.
Ayrıca Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu oda da ziyarete açık. Atatürk’ün çalışma odaları, banyosu ve yatak odaları gibi özel bölümlerinin de sergilendiğini hatırlatırım.
Harem deyince aklıma çok görkemli odaların bulunduğu yerler geliyordu. Fakat Dolmabahçe Sarayı’nın Harem bölümünü gördükten sonra bu fikrim değişti 🙂 Saray ailesinin kaldığı yerler olduğu için fazla özen gösterilmemiş. Tamamen rahatlıklarını düşünmüşler ve görselliğe fazla önem vermemişler. Eğer saat 15.00’dan sonra sarayın bilet gişelerine gelirseniz, Harem için size bilet vermediklerini hatırlatırım.
Ayrıca Dolmabahçe Sarayı’na günlük 3000 ziyaretçi limiti konuldu. Bundan dolayı daha erken saatlerde gitmeniz gerekiyor.

Sarayın tek girişi Kabataş’taki Vodafone Park Stadyumu tarafındaki girişidir. Kabataş’a giden bütün otobüslerle ve T1 Bağcılar-Zeytinburnu-Kabataş tramvayı ile saraya rahat bir biçimde ulaşabilirsiniz.
Saray hakkında detaylı bilgi almak ve gezi rotanıza eklemek için Gezimingo’daki Dolmabahçe Sarayı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.