Giresun’un meşhur yemekleri nelerdir?

Hayatım boyunca en sevdiğim şey; yeni şehirler, yeni yerler keşfetmek olmuştur. Hayatım boyunca birçok ile gitmiş, birçok bölgeyi gezmiştim. Lise yıllarından beri ise görmeyi en çok istediğim bölge Karadeniz‘di. Bundan sebep üniversite tercihlerime Karadeniz Bölgesi‘nden bir çok ili yazmıştım. Sonuçlar açıklandığında Karadeniz‘i kazandığımı öğrendiğimde sevincim katlanmıştı. Daha önce hiç gitmediğim bir bölgeye gitme düşüncesi beni çok mutlu etmişti.

Giresun’a gelince vaktim oldukça şehri keşfetmeye çıktım. Küçük ama sevimli bir şehir seviyorum Giresun‘u.

Daha sonra yöresel yemeklerini tatmaya başladım zamanla. Daha önce hiç tatmadığım lezzetlerdi. Size bir kaç favorimden bahsedeceğim.

Fasulye Diblesi

fasulye diblesi

En sevdiklerim arasında birinci sırada yer alıyor. Pirinç ve taze fasulyenin birbirine en çok yakıştığı yemek. Giresun’a gelip de fasulye diplesi yemeden gitmek büyük bir kayıp olur.

Pancar Sarması (Kara Lahana Sarması)

pancar kara lahana sarma
Lahana sarmasi

Görünüş olarak nerdeyse yaprak sarmasından ayırt edemezsiniz. Ama tadı yaprak sarmasından kat kat daha güzel.

Mısır Ekmeği

misir ekmegi

Mısır unundan yapılan bir şaheser. Sadece ekmek olarak bile yeseniz yedikçe yenir bir lezzeti var. Ama Giresunda yogurt ile yenmesi daha yaygın açıkçası ben her türlü seviyorum mısır ekmeğini.

Fasulye Turşusu Kavurması

fasulye tursusu

İlk kez görüp yediğimde çok şaşırmıştım. Egede yaşayan bir insan olarak turşuyu sadece salatalık biber ve domates olarak görmüştüm. Fasulyeden yapılan turşu beni çok şaşırtmıştı ama tadı gerçekten denenmeye değer. Servisi ise diğer turşulara nazaran biraz daha değişik. Turşusu yapıldıktan sonra soğanla birlikte bir tavada kavrularak servis yapılıyor.

Isırgan Çorbası

sirgan corbasi
Fotoğraf: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

İlk adını duydugumda tatmak konusunda çekinmiştim açıkçası 🙂 ürkütücü bir adı olmasına rağmen benzersiz bir lezzete sahip mutlaka denenmeli.

Galdirik Turşusu

galdirik tursusu

Çok değişik gelen bir turşudur galdirik turşusuda. Yabanda yetişen galdirik otundan yapılıyor.

Sakarca

sakarca

İlk baharda yetişen bir ottan yapılan yemek.

Hamsi Pilavı/Böreği

hamsi pilavi borek

Ben buraya gelene kadar sadece hamsi kızartmasını biliyordum. Hamsi denince aklıma sadece kızartma gelirdi. Oysa hamsi hem pilava hem böreğe koyulabilen benzersiz bir lezzet. Karadeniz insanı yaratıcı kırk yıl düşünsem aklıma hamsili börek yapmak gelmezdi ama iyi ki birilerin aklına gelmiş bu güzel lezzeti Karadeniz mutfağına kazandırmışlar.

Genelde tattığım yemekler otlardan yapılıyordu. Bir arkadaşım demişti ki ”Giresun mutfağı vejetaryendir. Her otu pişirir yeriz.”  Ama bir o kadar da lezzetli bir mutfak. Sevdiğim ve benimsediğim yemekleri sizlerle paylaşmak istedim. Sizinde çok sevdiğiniz, vazgeçemediğiniz Karadeniz yemeklerini paylaşmak isterseniz lütfen aşağıya yorum bırakın şimdiden teşekkürler.

Giresun'u merak ediyor musunuz?

Fındığın başkenti, kirazın anavatanı olarak bilinen ve Karadeniz’in yükselen turizm destinasyonlarının başında gelen Giresun'u Gezimingo'da keşfedebilirsiniz.

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

35 Yorum

  1. EKSİKSİZ HEPSİNİ TATTIM,EKSİKSİZ HEPSİNİN HASTASIYIM.. ŞİMDİ İSE FASÜLYE TURŞUSU ARIYORUM.. NASIL TEMİN EDEBİLİRİM ACABA?

  2. Keskek, lahana sarmasi, ayran corbasi dereotlu, aş boregi (tatli our), isirin, pancar kavurmayi dene, cukelik sundurme (tere tagli) bu arada ben camolukluyummm

  3. sakarca her toprakta bulunur???????❤????????????????✊✌✋?☝??????? hepinizi laykladım (?) ladımbeni laykaladım(?)

  4. bizim mutfağımız daha geniş burada küçük bir kesit verilmiş.
    Aklıma gelenler
    Kara lahana yemeği
    kara lahana diblesi
    keşkek
    fırın fasulyesi
    görele pidesi

  5. ”DİKKAT TAZE TARİF”
    HOŞMAK YAPIMI:Hoşmak; anladığım kadarıyla iyice haşlanıp ezilince yiyeceğin geldiği hale verilen ad. Mesela patates püresi varya, eskiden onun adı da hoşmakmış. Benim vereceğim tarif ise (tane,çek ya da holak) diye bildiğimiz fasülye ile yapılıyor. Orta boy bi sebze kabınını dolduracak kadar holak fasileyi 🙂 haşladıktan sonra robottan geçirin ve pilav yaparken kullanacağınız kadar bir tereyağında makarna yağlar gibi çevirin. Hoşmak hazır bile.
    Çok basit gibi görünüyor şimdi tabii ama eskiden onu tahta kaşıkla ilistirden aşşa iyycecüük gine eziyorlarmış. Eminim o zaman daha tatlı oluyordur.
    Sunumuna da kendim; derin,şekilli bir tabağa çay kaşığı ile yayıp,üstünü maydonozla süsleyip ya da koyu bi kıvamda olduğu için kalıplarla şekil vererek bi yorum kattım.
    Ve tabi paylaşmadan da duramadım…

  6. Zeynep hanım size de önerim o turşuları bir de soğanla kavurup yemeniz. iz de turşudan çok kavurması meşhurdur. Adı da zaten turşu kavurması 🙂

    • yani sadece fasülyenin değil hepsinin kavurması yapılır bizde. Galdirik,salatalık,yeşil domates,tuzlu kiraz … ha eevet baak siz kiraz tuzlusunu denememişsiniz. Bizde turşu ayrıdır tuzlu ayırıdır. Duymuşsunuzdur Giresun kirazın anavatanı. Ak kirazımız var bizim bal kirazımız.Onu eskiler topladıktan sonra gelder denilen ,varil biçiminde diyelim, ahşap kovalara doldururlar ve kışa kadar kalsın çürümesi diye de doyurana kadar tuzlarlarmış. yaparken de kirazı alıp,çekirdeğini ayıklarız.sonraa tuzu çıkana kadarsuda bekletiriz. Sonrada soğanla birlikte kavurup yeriz. Bazılarımız kavurduktan sonra bir miktarda pirinçle tıpkı fasülye diblesi gibi diblesini yapar. Ben de şahsen diblesini daha çok seviyorum…

      Kirazdan başka bir de fasülye ile matar tuzlusu var. Fasülye de yine suya konur ama bi taşım kaynatılarak tuzu çıkartılır.Daha sonra süzüp bir kaba alırız.içine soğanı piyazlık doğrarız ve mısır ununa bularız.tuzunu biberini de katıp şöyle bir karıştırırız. Meşhur Giresun tavasında arkalı önlü bir kızartırız kii offf… hele bi de içine bayat ekmek doğradıysan varya… kıtır ekmek neyse çorbada ”tuzlu kızartması”nda da odur.

      Mantarı bidonlar basıp yaylacılar getirir. Özellikle siyah renkli bi ”post mantarı” var. Onu yine piyazlık doğrayınsoğanla kavurun.Salçalı bulgur pilavıyla ikisinş bi daha ayırmak istemeyeceksiniz.

      Ay daha dayanamayacağıımmm..

  7. çoğumuzun aklına gelmez belki tatmayanımız da vardır ama ben pezik kökü sirkelisini de çok seviyorum. Pazartesi cuma günleri pazarlıkta yokuşu çıkarken,yani tam yokuşun üzerinde köylüler getiriyor bazen. Patatesin daha irisi ve şekilsizi. Evinizde guzine ya da soba varsa koyun haşlanana kadar kalsın. Biraz geç pişiyor da ondan sobaya koyun diyorum. Sonra ılıkken kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın.tuz,sıvıyağ,bol sirke (piyaz gibi) ile harmanlayın. Sonra da afiyetle yiyin. Sofranıza salatan başka bi alternatif olmuş olur ve eğer babannem gibi iyi yapan birinden de yerseniz vazgeçilmeziniz olur…

    Bizlere bu ”eşsiz” tarifleri bırakan dedelerimizi ninelerimizi Mevlam nur içinde yatırsın.

  8. ben bir giresun’lu olarak mutfağımız çok zengin ve başka yörelerin yemeklerine benzemeyen harika lezzetleri var. valla hiç bi yörenin yemeklerine değişmem:)

  9. Mendek çorbasını ve çalıçilek çorbasını da tavsiye ederim.Fırsat bulursan hemen tatmalısın. Özellikle mendek çorbası harikadır 🙂

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir