İstanbul’daki lunaparklar, eğlence yerleri ve gezi alanları

İstanbul’da gençlerin son birkaç yıla kadar en büyük problemlerinden biri de eğlenceli ve güvenli bir şekilde vakit geçirebilecekleri yer bulamamalarıydı. Gidip, sonuna kadar eğlenip, mutlu bir şekilde dönebilecekleri kaliteli bir lunaparkı bile olmayan gençlerin çoğu alışveriş merkezleri içine sıkıştırılmış ufak oyun alanlarını tercih etmek zorunda kalıyordu. Mevcut lunaparklar da oldukça yetersizdi.

Neyse ki büyük temalı park projelerinin İstanbul’a birer birer inşa edilmesiyle birlikte eğlence sektörünün kapsamı biraz daha genişlemeye başladı. Size bu yazımda sadece temalı parkları ve lunaparkları anlatmaktan ziyade, daha çok ucuz ve eğlenceli zaman geçirmek için neler yapabileceğinize dair bilgiler vermek istiyorum.

İstanbul’da şuanda mevcutta İsfanbul ve Korsan Adası olmak üzere iki adet büyük eğlence merkezi ve temalı park bulunuyor. Bunlardan biri Eyüp’te, diğeri de İstanbul’un Anadolu yakası çıkışında, daha çok Kocaeli’ye yakın olan Tuzla’da.

İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi - © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock
İsfanbul Eğlence ve Yaşam Merkezi – © Fotoğraf: saiko3p / Shutterstock

Temalı parklar kadar eğlencenin doruğa ulaştığı yerler olmasa bile bir de küçük lunaparklarımız var. İstanbul’da sayısı gittikçe azalan başlıca lunaparklar ise şöyle (Not: Bu yerlerden bazıları hizmet dışı olmuş olabilir): Bostancı Lunaparkı (Kadıköy), Cevahir AVM Kapalı Lunaparkı (Şişli), Feshane Lunaparkı (Eyüp), Florya Lunaparkı (Bakırköy), Hayrola Lunaparkı (Avcılar), İncirli Lunaparkı (Bakırköy), Mall of İstanbul AVM Moi Park Kapalı Lunaparkı (Başakşehir), Park Ada Lunaparkı (Bayrampaşa), Sadabat Parkı Lunaparkı (Kağıthane), Sultanbeyli Lunaparkı (Sultanbeyli), Torium AVM Kapalı Lunaparkı (Esenyurt), Viaport AVM Kurtköy Lunaparkı (Pendik)…

İstanbul’un nüfüsunu düşündüğümüzde bu lunaparklar oldukça yetersiz. Yani sayısına değil, daha çok işlevine bakmak gerekiyor. Yarısı alışveriş merkezleri içerisinde, yarısı da mahalle aralarında. Özellikle mahalle aralarındaki lunaparkları düşünürsek; gondol, dönmedolap ve çarpışan araba koymakla lunapark olunmuyor.

Fiyatlarına baktığımızda ise bazı lunaparkların fahiş fiyatlar çektikleri bilinen bir gerçek. Genelini düşündüğümüzde 3 TL ile 25 TL arasında değişen ücretlere denk gelmek mümkün. Temalı Parklara baktığımızda bu rakam daha da artıyor. Özellikle İsfanbul Tema Park‘a giriş fiyatları farklı dönemlerde 60-100 TL arasında değişiyor. 4 kişilik bir ailenin parka girip sınırsızca eğlenmesi için asgari ücretin çeyreğini o gün İsfanbul’a teslim etmesi gerekiyor. Bu rakamı maddi durumu iyi olan aileler verebilecek güçteyken, asgari ücretle ev geçindiren aileler İsfanbul hayalinin yakınından bile geçemiyor.

Doğal eğlenceye ne dersiniz?

İllaki adrenalin yaşayarak eğlenilecek diye bir kaide yok. İstanbul cennet gibi bir yer. Her ilçesinde, her semtinde çok fazla vakit geçirecek yer bulabilmeniz mümkün. Genelde İstanbullular vakit geçirmek için devasa alışveriş merkezlerini tercih etse de, açıkhavada da oldukça keyifli bir hayat var.

Eminönü

İstanbul Eminönü - © Fotoğraf: Ali Efe Yilmaz / Shutterstock
İstanbul Eminönü – © Fotoğraf: Ali Efe Yilmaz / Shutterstock

Eminönü, eşsiz tarihi ve boğaz manzarasıyla her kesimden insanın favori cazibe merkezi. Balık ekmek yemek, balık tutmak, vapura binmek, ucuza alışveriş yapmak (Mahmutpaşa – Tahtakale), Galata Köprüsü‘nde yürümek, Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı‘da alışveriş yapmak Eminönü‘nün vazgeçilmez aktiviteleri arasında.

Çok merkezi bir nokta olduğu için Eminönü‘ne ulaşma zorluğu çeken İstanbul ilçesi neredeyse kalmadı. Toplu taşıma ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz, Avrupa yakasındası çoğu ilçeden Eminönü’ne otobüsler kalkıyor. Raylı sistemi tercih etmek isteyen vatandaşlar M2 Hacıosman – Yenikapı Metrosu’nun Haliç istasyonu, Marmaray’ın Sirkeci istasyonu, T1 Bağcılar – Zeytinburnu – Kabataş cadde tramvayının ise Eminönü istasyonunda inerek rahatlıkla Eminönü‘ne ulaşabilirler.

Gülhane Parkı

İstanbul Gülhane Parkı - © Fotoğraf: Kochneva Tetyana / Shutterstock
İstanbul Gülhane Parkı – © Fotoğraf: Kochneva Tetyana / Shutterstock

İstanbul’un en iyi doğal ve milli parkından biri olan Gülhane Parkı‘na uğrayıp temiz hava soluyabilirsiniz. Topkapı Sarayı‘nın hemen paralelindeki bu ağaçlarla kaplı park, şehrin yoğunluğunu unutturacak derecede efsanedir. Çevreye zarar vermeden çiçekler arasında istediğiniz kadar selfie çektirebilirsiniz.

Ayrıca parkın Sarayburnu çıkışında bulunan panoramik boğaz manzaralı kafede semaverinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Burada Karaköy’den Adalar’a kadar tüm İstanbul’u panaromik olarak karşınızda bulacaksınız. Ayrıca Sarayburnu’ndan Cankurtaran’a kadar uzanan sahil şeridini de yürüyüşleriniz için tercih edebilirsiniz.

Raylı sistemle ulaşım için T1 Bağcılar-Zeytinburnu-Kabataş tramvayının Gülhane durağında inebilirsiniz.

İstanbul’daki tüm doğal parklara Gezimingo’daki İstanbul-Doğa sayfasından ulaşabilirsiniz.

Taksim

İstanbul İstiklal Caddesi - © Fotoğraf: Darkdiamond67 / Shutterstock
İstanbul İstiklal Caddesi – © Fotoğraf: Darkdiamond67 / Shutterstock

Taksim‘e karşı biraz önyargım vardır hep. Çok fazla insan çeşitliliğini sevmem doğrusu. Taksim her türden insana denk gelebileceğiniz bir Beyoğlu semti olarak karşımıza çıkıyor. Gezi Parkı dinlenmek isteyenleri, İstiklal Caddesi insanlar içerisinde yürümenin keyfini tatmak isteyenleri, Nevizade, Asmalımescit ve Fransız (Cezayir) Sokağı ise eğlence tutkunlarını bekliyor. Taksim’de çok sayıda alkol alabileceğiniz ve müzik dinleyebileceğiniz mekan bulunuyor.

M2 Hacıosman-Yenikapı metrosunun Taksim istasyonu, F1 Taksim-Kabataş füniküler hattının Taksim istasyonu, İstanbul’un dört bir yanından kalkan otobüsler, minibüsler ve dolmuşları ulaşım için tercih edebilirsiniz.

İstiklal Caddesi’nin Galata – Tünel kısmına ulaşmak içinse en iyi ulaşım alternatifleri M2 Hacıosman-Yenikapı metrosunun Şişhane istasyonu, dünyanın en eski ikinci metrosu olma özelliği taşıyan F2 Karaköy – Tarihi Tünel füniküleri ve T2 Taksim-Tünel nostaljik tramvay hattıdır.

Üsküdar Salacak Sahili

İstanbul Kız Kulesi - © Fotoğraf: Mehmet Cetin / Shutterstock
İstanbul Kız Kulesi – © Fotoğraf: Mehmet Cetin / Shutterstock

Eşsiz gün batımı manzarasında orada olmak gibisi yoktur. Anlatmaya kelimeler yetmez. O eşsiz Avrupa yakası manzarasından sonra İstanbul’daki diğer yerler gözünüze nasıl gelir bilemiyorum. Özellikle de gün batımına yakın zamanda Üsküdar sahili üzerinde herhangi bir yer de bulunmanızı öneririm. En çok tavsiye ettiğim bölgesi Kız Kulesi‘nin eşlik ettiği Salacak semti.

Üsküdar’a Anadolu yakasındaki çoğu ilçeden otobüs ve minibüs hattı kalkıyor. Ayrıca Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş’tan kalkan vapurları, M5 Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosunun Üsküdar istasyonunu ya da Marmaray’ın Üsküdar istasyonunu tercih edebilirsiniz.

Ortaköy

İstanbul Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camii - © Fotoğraf: Rudy Balasko / Shutterstock
İstanbul Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camii – © Fotoğraf: Rudy Balasko / Shutterstock

Ortaköy denilince hemen akla Ortaköy Camii diye bilinen Büyük Mecidiye Camii ve Boğaziçi Köprüsü‘nün boğaz üzerindeki eşsiz uyumu, kumpir ve waffle gelir. Özellikle kumpir seviyorsanız mutlaka Ortaköy’deki kumpircileri tercih edebilirsiniz. Tabi tek yemek için değil, İstanbul’u daha yakından yaşamak için de gidebilirsiniz. Orada sizi kartpostallardan tanıdığınız bir manzara karşılıyor olacak.

Ulaşım sahilyolu trafiği nedeniyle biraz zor olsa da; Kabataş, Beşiktaş, Taksim ve Yenikapı’ndan direkt otobüs kalkıyor.

Avrupa Yakası Boğaz Yürüyüşü

İstanbul Boğazı - © Fotoğraf: Tolga Ahmetler / Unsplash
İstanbul Boğazı – © Fotoğraf: Tolga Ahmetler / Unsplash

Eğer “Sevgilimi koluma takarım. Bebek’te 3-5 tur atarım” diyorsanız sizin için ideal bir yerdir Boğaziçi’nin kıyı şeritleri. Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Aşiyan, Emirgan, Tarabya şeklinde Sarıyer‘e kadar uzanan upuzun sahil, sağlıklı yaşam yürüyüşü alanı olarak belirlenmiş.

Burada sizin için tek sorun maddiyat denebilir. Yemek yemeyi tercih ederseniz biraz kesenin ağzını açmak gerekecek.

Aslında anlatılacak çok yer, yaşanılacak çok şey var İstanbul’da. Önemli olan tadını çıkarabilmekte. “İstanbul’da gezmek için paran olacak” lafına ben inanmıyorum. Cebinizden çok harcama yapmadan da İstanbul’da gezebilmeniz mümkün 🙂

İstanbul'u merak ediyor musunuz?

Ortadan boğaz ile bölünen iki kıta üzerine kurulmuş, geleneksel doğu kültürü ile birleşmiş modern bir batı kenti olan İstanbul'u Gezimingo'da keşfedebilirsiniz.

Bu içeriği paylaşın
Fatih Ozdemir
Fatih Ozdemir

Merhaba, ben Fatih Özdemir. Blog yazıyor, arada fotoğraf-video çekiyor, her fırsatta geziyor ve freelance dijital projeler tasarlıyorum.

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir