
İzmir Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Türkiye’nin Ege kıyılarında kültürü ve tarihi güzellikleriyle bir başyapıt olan İzmir, aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehridir. Antik dönemlerden, cumhuriyet tarihine kadar geniş bir perspektifte keşif yapabilirsiniz.
Bizler de bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir İzmir gezi rehberi hazırladık. İşte İzmir’e gittiğinizde görülecek en iyi yerler:
İzmir Smyrna Agorası Antik Kenti

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan ve M.Ö. 4. yüzyılda kurulan Smyrna Agorası, liman kentlerinde bulunan iki agoradan biri olarak (diğeri bilinmemektedir) idari, adli, siyasi ve ticari bir işlev gören devlet agorası statüsünde bulunan bir agoradır. Üç katlı bir sekilde inşa edilen Agora Örenyeri, İyon agoralarının en büyüğü ve en korunmuş olanıdır.
İzmir Saat Kulesi ve Konak Meydanı

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan ve Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümü olan 1 Eylül 1901’de yapımı tamamlanan şehrin simgelerinden İzmir Saat Kulesi, İzmirli mimar Raymond Charles Pèrè tarafından Arap mimarisi üslubu dikkate alınarak yapılmış olup saatin Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildiğine dair kayıtlar söz konusudur. Birçok tarihi ana tanıklık eden Konak Meydanı ise İzmir’in en önemli meydanlarından birisi olup; İzmir Saat Kulesi, İlk Kurşun Anıtı, Hükümet Konağı, İzmir Büyükşehir Belediyesi binası ve Konak Yalı Camii gibi önemli noktaları barındırmaktadır.
İzmir Kordon Sahili

İzmir’in simgelerinden biri olan ve geçmişi 1850’li yıllara dayanan İzmir Kordon Boyu, Cumhuriyet Meydanı ile İzmir Limanı arasındaki kıyı şeridini kapsamaktadır. İzmirlilerin belki de en uğrak yeri olan İzmir Kordon Boyu, yemyeşil çimlerde denize karşı şehrin tadının çıkarılabileceği keyifli bir sahil şerididir. İzmir Kordon Boyu civarında bulunan Atatürk Evi, İzmir Kordon Boyu Kıbrıs Şehitleri Caddesi, İzmir Saat Kulesi, İzmir Fuarı ve Gül Sokak görülmeye değer lokasyonlardan bazılarıdır.
Cumhuriyet Meydanı

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan ve Alsancak ile Çankaya semtleri arasında yer almakta olan Cumhuriyet Meydanı, İzmir’in en önemli meydanlarından birisidir.
Gündoğdu Meydanı

İzmir’in Konak ilçesinin Alsancak semtinde yer alan Gündoğdu Meydanı, İzmir’in en önemli meydanlarından birisidir.
İzmir Tarihi Asansör

İzmir’in Karataş bölgesinde bugünkü Mithatpaşa Caddesi (sahil şeridi) ile yukarıdaki Halil Rıfat Paşa semtinin uçurumlara birbirinden ayrılması karşısında iki lokasyon arasındaki ulaşımı daha kolay hale getirmek amacıyla Musevi iş adamı Nesim Levi tarafından yaptırılan Tarihi Asansör, Türklerin “Karataş Merdivenleri”, yukarı semte yerleşen Yahudilerin ise “Devidas Merdivenleri” adını verdiği, iki semti birbirine bağlayan merdivenlerde Baba Devidas’ın ayağını kırması sonrasında ortaya atılan fikir sonucu yaptırılmıştır. Asansörün Şehit Nihatbey Caddesi’ne ulaştığı kısımda demir konsollar üzerinde bulunan ahşap balkonda tüm şehir kuşbakışı izlenebilmektedir.
Tarihi Alsancak İskelesi

1886 yılında Fransızlar tarafından 1. Milli Mimari stiliyle inşası tamamlanan ve sahildeki pek çok kafe ve restoranlarla canlı bir yerde olan Pasaport İskelesi, İzmir’in en eski gümrük binalarından biri olmakla birlikte bugün körfez içi yolcu taşımacılığı için kullanılmaktadır. Sarı renkli Pasaport İskelesi, Körfez manzarası ile İzmir’in tadının çıkarılabileceği keyifli yerlerden biridir.
İzmir Kültürpark

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve 1936 yılında 360 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulan sonrasında 420 bin metrekare genişliğine ulaşan Kültürpark bünyesinde Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Resim Heykel Müzesi, Gençlik Tiyatrosu, Kültürpark Evlendirme Dairesi, Celal Atik Spor Salonu, Gençlik Tiyatrosu ile birlikte on dört kapalı sergi salonu, dört konferans salonu, bir lunapark, bir paraşüt kulesi, pist koşu parkuru, yüzme havuzu, kapalı spor salonu, tenis kortları, halı saha gibi mekânlar bulunmaktadır.
İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Binası, 1831 yılında neoklasik tarzda St. Rock Hastanesi olarak inşa edilen ve sonrasında Sağlık Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan İzmir Etnografya Müzesi, 1. ve 2. katları endüstrileşme süreci ile yok olmaya yüz tutmuş çömlekçilik, nalıncılık, göz boncukçuluğu, tenekecilik, halı dokumacılığı, keçecilik, tahta baskıcılık, urgancılık ve saraciye gibi etnografik el sanatlarının sergilendiği teşhir salonları ve 3. katı İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.
Alsancak Sevgi Yolu

20 yıllık bir geçmişiyle Hollywood yolundan esinlenerek yapılmış olan Alsancak Sevgi Yolu, gökyüzüne doğru uzanan yolları ve dükkanları ile İzmir’in uğrak yerlerinden birisidir.
Varyant Yokuşu

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan arnavut kaldırımlarıyla döşeli bir dik yokuş olan Varyant, eşsiz İzmir ve körfez manzarası sunmaktadır. Tepeye Konak Meydanı’dan kısa bir yürüyüş gerçekleştirerek ulaşabilirsiniz ama oldukça dik olduğunu hatırlatmakta fayda var.
İzmir Arkeoloji Müzesi

Bayraklı (Smyrna), Efes, Bergama, Klazomenai, Milet, İasos ve Teos gibi Ege Bölgesinde kazılarda çıkarılan ve Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntuların sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak’ta bulunan Bahribaba Parkı içindeki modern müze binası bünyesinde hizmet vermektedir.
İzmir Resim ve Heykel Müzesi

1952 yılında açılan İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi bünyesinde 406 adet resim, 37 adet heykel, 25 adet seramik, 44 adet baskı resim olmak üzere toplam 512 eser yer almakla birlikte araştırmacılar için sanat ve sanat tarihine dair çok sayıda kitap bulunmaktadır.
Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan özellikle 19. yüzyılda İzmir’in ticaret hayatının can noktası olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı, halen İzmir’in önemli alışveriş ve ticari faaliyet noktalarından birisidir.
Havra Sokağı ve Havralar

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan ve ismini Sinagogların yoğunluğu sebebiyle Havra Sokağı şeklinde alan sokak bünyesinde manavlar, balıkçılar ve peynir zeytin gibi gıda ürünlerinin satıldığı bakkallar bulunmaktadır.
Alsancak Tarihi Tren Garı (TCDD Müze ve Sanat Galerisi)

İzmir’in Konak ilçesinde 1858 yılında Punta Garı adıyla hizmete açılan ve TCDD’ye ait ana tren istasyonu olan Alsancak Garı, İzmir’in en gözde ulaşım merkezlerinden biri haline gelmekte olup Kemer İstasyonu’ndan sonra ülkenin en eski ikinci tren istasyonudur. Garda Geç Dönem Osmanlı mimari esintileri görülmektedir.
Bornova Büyükpark – Küçükpark

Bornova Büyükpark – Küçükpark, İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan ünlü iki parktır. Çevresindeki üniversitelerin yoğunluğundan dolayı genç nüfusu oldukça fazladır. Buna bağlı olarak da bu parkların çevresinde çok sayıda eğlence ve yeme-içme yeri bulunuyor.
Aziz Polikarp Katolik Kilisesi

Adını on iki havariden biri olan Yuhanna’nın öğrencisi Polikarp’tan alan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın izni ve Fransa Kralı 13. Louis’nin isteğiyle inşa edilen Aziz Polikarp Kilisesi, taş ve tuğla kullanılarak inşa edilen, sekizgen gövdeli bir çan kulesine sahip ve üç nefi olan dikdörtgen bir bazilikadır.
Hasanağa Bahçesi
İzmir’in Buca ilçesinde 96.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Hasanağa Bahçesi, bünyesinde basketbol ve tenis sahaları, bisiklet yolu, kaykay pisti, kondisyon sahası, oyun alanları ve otopark barındırmaktadır.
Kızlarağası Hanı

Anıtsal bir özelliğe sahip olması nedeni ile Osmanlı örnekleri arasında kendine özgü bir yapıya sahip olan İzmir’in de en büyük hanı olan Kızlarağası Hanı, İzmir’in en merkezi yeri olan liman ağzına inşa edilmesi ile işlevinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Dario Moreno Sokağı

Güzelyalı ve Tarihi Asansör’ün arasında bulunan ve ismini Musevi asıllı David Arugete’nin takma adından alan Dario Moreno Sokağı, tarihî ve sanatsal yapısı ile dikkat çekmektedir.
Susuzdede Parkı
İzmir’in Konak ilçesinde Göztepe mevkiindeki 46.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen Susuzdede Parkı, ismini Susuz Dede olarak tanınan bir ermişin ölümü sonrası parkın bulunduğu tepeye gömülmesi sonucu almıştır.
İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve butik müzecilik anlayışının önemli örneklerinden biri olan İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, ülkemizin görsel alandaki mizahi anlayış ve birikimini halka yansıtma misyonu ile kurulmuştur.
Çiçekliköy
İzmir’in oksijen deposu olarak da bilinen, restoran ve organik ürünlerle bezenmiş köy kahvaltıları ile ziyaretçilerini mest eden Çiçekliköy, İzmir’in Bornova ilçesine bağlıdır.
Efes Antik Kenti

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve Klasik Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biri olan Efes, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentidir. Efes Antik Kenti, Neolitik, Helenistik ve Roma dönemine ait kalıntıların yanısıra bünyesinde Artemis Tapınağı, Celcus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar gibi yapı ve mekanları da barındırmaktadır.
Efes Müzesi

Efes Antik Kenti kazılarından, St. Jean Kilisesi’nden, Belevi Mezar Anıtı’ndan ve yakın çevredeki diğer ören yerlerinden getirilen eserlerin sergilendiği İzmir Efes Müzesi bünyesinde Efes Artemis heykeli, Tavşanlı Eros, Yunuslu Eros, Eros başı, Mermer Artemis Heykeli, Priapos heykeli, Mısırlı Rahip Heykeli, İsis heykeli, çeşitli mitolojik tanrı heykelleri ve Sokrates başı gibi yapıtlar bulunmaktadır.
Efes Selçuk Yedi Uyuyanlar Mağarası

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan ve Yedi Uyurlar hikâyesindeki yedi gencin uyuduğu mağara olarak geçen Yedi Uyuyanlar Mağarası, hem İslam dininde hem de Hristiyanlıkta bir yere sahiptir.
Selçuk Kalesi ve Ayasuluk Antik Kenti

Efes’in ilk yerleşme yerinin üstünde yer alan ve 15 kule ile desteklenen Selçuk Kalesi bünyesindeki sur duvarları Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı Dönemlerine aittir.
Efes Meryem Ana Evi

Efes Antik Kent içerisinde yer alan ve Hristiyanlar için hac yeri olan Meryem Ana Evi, Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’nın son yıllarını Yuhanna ile geçirdiğine inanılan ve Bülbüldağında bulunan bir kilisedir.
Şirince Köyü

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan ve tarihi M.Ö. 5. yüzyıla kadar dayanan Şirince Köyü, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 tarihinde kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu söylentileri ile gündeme gelmiştir.
Bergama Akropolü Antik Kenti (Pergamon)

M.Ö. 280 yılı sonrasında uygarlık ve kültür sanat merkezi olarak dikkat çeken ve İskender’in hazinesini ölümünün ardından yatırdığı Pergamon Antik Kenti bünyesinde Zeus Tapınağı, Trainaus Tapınağı ve Pergamon Amfi Tiyatrosu bulunmakla Zeus Tapınağı bünyesinde bulunan Zeus Sunağı Berlin’de sergilenmektedir.
Bergama Asklepion Antik Kenti

Pergamon Antik Kenti dışında sağlık tanrısı Asklepios adına bir tedavi merkezi olarak kurulan ve ölümün girmesinin yasak olduğu yer olarak da bilinen Asklepion Antik Kenti, İzmir’in Bergama ilçesinde bulunmaktadır.
Bergama Müzesi
İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan ve Bergama ve Asklepion kazılarından elde edilen eserlerin sergilendiği Bergama Müzesi, 1936 yılından beri hizmet veren bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.
Bergama Kızılavlu Bazilikası Antik Kenti

İmparator Hadrianus tarafından yaptırılan ve inşasında kullanılan tuğlalardan dolayı halk arasında Kızılavlu olarak da bilinen Bergama Kızılavlusu Bazilikası Antik Kenti, Mısır tanrıları Serapis, İsis ve Harpokrates adına yaptırılmıştır.
Teos Antik Liman Kenti

Bir sanat kenti olarak anılan ve Epikuros, Anakreon, Apellikon, Antimakhos, Nausiphanes, tarihçi Hekataios gibi birçok filozof, sanatçı ve şaire ev sahipliği yapmış olan Teos Antik Liman Kenti bünyesinde Hellenistik ve Roma dönemi kalıntıları Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro, Odeaon, Surlar, Teos Antik Liman görülmesi gereken yerlerdendir.
Klazomenai Antik Kenti

Limantepe mevkiinde 12 İon kentinden biri olan ve bir kısmı karantina adası üzerine kurulan Klazomenai Antik Kenti, M.Ö. 4000 yıllarında Demir Çağı’nda kurulmuştur.
Torbalı Metropolis Antik Kenti

Erken Tunç Çağı itibari ile iskana açıldığı düşünülen ve ismi “Ana Tanrıça Kenti” anlamına gelen Metropolis Antik Kenti bünyesinde arkeolojik kazılarından çıkarılan bouleuterion, tiyatro, stoa, hamam-gymnasium kompleksi, latrina, atriumlu ve peristylli evler, hamam-palaestra kompleksi barındırmaktadır.
Erythrai (Ildırı) Antik Kenti

İon Uygarlığı bünyesindeki 12 şehir devletleri arasında önde gelenlerden biri olan Erythrai Antik Kenti, Sub-Geometrik, yoğun Arkaik, Klasik, Hellenistik ve Roma dönemlerine dair kalıntılar barındırmaktadır.
Klaros Antik Kenti

İzmir’in Menderes ilçesinde bulunan ve Kahin Tanrı olan Apollo’nun Anadolu üzerindeki iki kehanet merkezlerinden birisi olan Klaros Antik Kenti, Manto’nun gözyaşlarından oluştuğuna dair rivayetin konusudur.
Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası

İzmir ve körfez manzarası eşliğinde şehrin tadını çıkartabileceğiniz bir lokasyon olan Bostanlı Yaya Köprüsü ve Bostanlı Gün Batımı Terası, ağaçlardan meydana getirilmiş yapay bir tepeden başlayarak denize kadar uzanan ahşap bir platformdan oluşmaktadır.
Selçuk Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi

Türkiye’nin demiryolu tarihine dair önemli eserleri barındıran Çamlık Buharlı Lokomotifler Açık Hava Müzesi, 1997 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Urla Plajı

İzmir şehir merkezine yakınlığından dolayı ilk tercihlerden biri olan Urla ilçesindeki plajlar, ilçe merkezindeki plajların yanı sıra güneyindeki koylarıyla da geçici dinlenme ihtiyaçlarınızı karşılamaya yetiyor.
Alaçatı

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle olan ve dört mevsim esen rüzgarı ile rüzgar sörfüne de elverişli plajlara sahip olan Alaçatı, tarihi taş evlerinin yanı sıra birçok eğlence mekanı ve oteli de bünyesinde barındıran bir tatil beldesidir.
Alaçatı Değirmenleri

Dört mevsim esen rüzgarı ile meşhur olan Alaçatı beldesinin önemli simgelerinden biri olan Alaçatı Yel Değirmenleri, bulunduğu noktada da rüzgarı bol olması sebebiyle buğday öğütmek amacıyla kurulmuş olup bir kısmı günümüzde kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir.
Çeşme Ilıca Plajı

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan ve masmavi denizi ile birlikte sıcak su kaynaklarına sahip olan Mavi Bayrak ödüllü Ilıca plajı, magnezyum, sodyum klorür ve potasyum klorür içeriğine sahip termal suları ile hastalık tedavisi yanında geniş kıyı şeridi ve çocuklara uygun sığ suları ile ziyaretçilerini beklemektedir.
Çeşme Delikli Koy

İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Ovacık beldesinde bulunan ve çevresindeki beyaz renkli kaya oluşumları ile meşhur olan Delikli Koy, masmavi bir denize sahip olmakla beraber para karşılığı alınabilecek herhangi bir hizmete sahip olmaması ile el değmemiş muazzam bir doğal güzelliğe sahiptir. Ancak lodoslu günlerde koyda denize girebilmek pek mümkün değildir.
Nebiler Şelalesi (Aşıklar Şelalesi)

İzmir’in Dikili ilçesinde doğası, asırlık çınar ağaçları, mağaraları ve şelaleleriyle dikkat çeken Nebiler Köyü, 86 basamakla çıkarak ulaşabileceğiniz Nebiler Şelalesi (Aşıklar Şelalesi) ile bölgenin öne çıkan doğal noktalarından biri haline gelmiş. Suyun şiddediyle oluşan doğal göl, harika doğa manzaraları sunuyor. Şelalenin yakınlarındaki Ağlayan Mağarası, Ece Çağlayanı ve Sümeyra Şelalesi’ni de ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Foça

Foça, İzmir’in kuzeyinde yer alan ve ismini denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia olarak nitelendirilmesinden sonra güncel ismine dönüşen İzmir’in bir ilçesidir. İlçenin açıklarında bulunan Siren Kayalıkları ve Atatürk Adası da mutlaka görülmelidir.
Çeşme Kalesi Müzesi

Cenevizliler tarafından deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla Çeşme ve Sakız Adası arasına inşa edilen Çeşme Kalesi veya Çeşme Müzesi, Topkapı Sarayı’ndan getirilen silahların sergilenmeye başlaması ile birlikte silah müzesi nitelendirilmesini kazanırken, çevredeki arkeolojik parçaların getirilmesi ile de arkeoloji müzesi ünvanını kazanmıştır.
Seferihisar

İzmir’in ilçelerinden biri olan Seferihisar, turizm ve turunçgil tarımı açısından önemli bir yere sahiptir. Tarihi evleri, dar sokakları ve doğasıyla ziyaretçilerine şirin bir Ege köyünü ziyaret etme fırsatı sunar. Buraya yakın bir semt olarak Sığacık’ı da rotanıza ekleyebilirsiniz.
Tire Müzesi

Arkeoloji ve etnografya salonu olmak üzere iki bölüme ayrılan Tire Müzesi; bünyesinde Roma Döneminden Osmanlı’ya kadar önemli eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Birgi Çakırağa Konağı

Osmanlı sivil mimari örneği olan üç katlı Birgi Çakırağa Konağı; 1761-1764 yılları arasında zengin bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde restore edilerek tekrar ziyarete açılmasına yönelik çalışmalar sürüyor.
Dünya Barış Anıtı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Dünya Barış Anıtı, Sivas’ta Madımak Oteli olaylarında yaşamını yitiren 33 aydının anısına yapılmıştır.
Konak Pier

İzmir’de 1867 yılında gümrük binası olarak inşa edilen ve Gustav Eiffel tarafından tasarlandığı düşünülen Konak Pier; alışveriş, yemek ve sinema merkezine dönüştürülmüş olan kıyı iskelesi olarak hizmet görmektedir.
İzmir Kadın Müzesi
İzmir’in Konak ilçesinde kurulan ve bir butik müze olan İzmir Kadın Müzesi, Anadolu kadınının geçmişini ve mücadelesini yansıtma misyonu üzerine kurulmuştur.
Buca Atatürk Silueti

₺4,2 milyon maliyetle yapımına 2006’da başlanan ve 2009’da tamamlanan Buca’daki Atatürk Silueti ya da Atatürk Maskı olarak bilinen 42 metre yüksekliğindeki Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzünün beton kabartması olan bu heykel; Türkiye’nin en yüksek kabartma heykeli ve dünyanın en yüksek onuncu kabartma heykelidir. Heykelin sol alt köşesinde Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” sözü ve imzası yer almaktadır.
Kıbrıs Şehitleri Caddesi

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve Ali Çetinkaya Bulvarı ile Talatpaşa Bulvarı’nın kesiştiği yerden başlayıp İzmir Kordon Boyu’na kadar uzanan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, kafeler, restoranlar, barlar, kitapçılar ve alışveriş yerlerinin bulunmasının yanısıra aktif bir gece hayatına sahip olması sebebiyle İzmir’de tercih edilen lokasyonların başında gelmektedir.
Kadifekale

İzmir’de bulunan Kadifekale, Smirni’ye gelen İskender’in Pagos Tepesi’nde avlandığı sırada uyuyakalırken gördüğü bir rüya sonucundan şehrin bu tepenin eteklerine taşınması emrini vermesi sonucunda inşa edilmiş olup Antik Smirni’nin akropolisidir.
İzmir Doğal Yaşam Parkı

İzmir’in Çiğli ilçesinde 125 türden 1500 hayvana 425.000 metrekarelik alan üzerinde ev sahipliği yapan İzmir Doğal Yaşam Parkı, yılda 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği kâr amacı gütmeyen bir hayvanat bahçesidir. Kapatılmış olan İzmir Hayvanat Bahçesi’nden ve yurt dışından getirilen hayvanlar doğal ortamlarında İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda sergilenmektedir.
İzmir Atatürk Evi Müzesi

İzmir Kordon’da yer alan ve İzmir’e giren Türk ordusunun günümüzdeki müze binasını karargâh olarak kullanmasının ardından 1930 -1934 yılları arasında Atatürk’ün yine bu yapıda kaldığı Atatürk Müzesi, Atatürk’ün eşyalarının sergilendiği bir müzedir.
Yassıca Ada

İzmir’in Urla ilçesine bağlı olan ve İzmir Körfezi’nde yer alan Çiçek Adaları denilen bir grup küçük ada grubunun üyesi olan Yassıca Ada, temiz ve sakin ortamıyla İzmir’de oldukça tercih edilen lokasyonlardandır.
Urla Karantina Adası

İzmir’in Urla ilçesine bağlı olan ve ismini Osmanlı Devleti döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında 1865’te Fransızlar tarafından yapılan karantina tesislerden alan Karantina Adası, Klazomenai kenti kalıntılarını da barındırmaktadır.
KEY Müzesi

İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan ve 7.000 metrekarelik alanıyla birlikte 2001 yılından beri toplanan 130 otomobil ve 40 motosikletli koleksiyonun sergilendiği Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi Key Müzesi bünyesindeki araçların model yılları 1880’lerin sonu ile 2011 arasında değişmektedir.
İzmir Karagöl Tabiat Parkı

İzmir şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunan, Menemen ilçesinde Yamanlar Dağı üzerinde bulunan ve Karagöl Gölü çevresine kurulmuş Karagöl Tabiat Parkı, bulunduğu bölgede sulak alan ve rekreasyon mekân açısından önem teşkil eden bunun yanında kendisine has faunası ve florası olan bir parktır.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

2004 yılında hizmete açılan ve Taş Eserler Bölümü, Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen İzmir Tarih ve Sanat Müzesi bünyesinde İzmir ve çevresinde gerçekleştirilen kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserler sergilenmektedir.
İnciraltı Kent Ormanı

İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan ve deniz ve yeşilin birleştiği İzmir’in ilk kent ormanı İnciraltı Kemer Ormanı, ziyaretçilerine spor, yürüyüş, gezinti ve piknik alanları sunmaktadır.
Homeros Vadisi

İzmir’in Bornova ilçesinde yer alan ve ismini Antik Çağ’da yaşamış İyonyalı ozan Homeros’tan alan Homeros Vadisi, 7 km uzunluğu ile bir rekreasyon alanıdır.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve ismini eski İzmir Belediye Başkanı Ahmet Priştina’dan alan Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi, kentin tarihine ışık tutmaktadır.
İzmir Mask Müzesi

İzmir’in Alsancak semtinde bulunan ve Türkiye’nin ilk mask müzesi olan İzmir Mask Müzesi’nde Atatürk, Aşık Veysel, Nazım Hikmet, Aziz Nesin ile Anadolu kültürüne ait Kalo Gağan ve Kose Geli gibi birçok ünlü kişinin kaskları sergilenmektedir.
İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi

İzmir’in Konak ilçesinde yer alan butik müze İzmir Radyo ve Demokrasi Müzesi, yüzden fazla radyoya ev sahipliği yapmakla birlikte müzede tarihi olayların radyo anonsları da dinlenmektedir.
Buca Göleti

İzmir’in Buca ilçesinde 167 bin metrekarelik alana sahip Buca Gölet, yapay bir gölet, amfitiyatro, kafeterya ve restoranı ile bir rekreasyon alanıdır.
Gazi Kadınlar Sokağı

Eğlence konusunda İzmir’de akla gelen ilk yerlerden biri olan ve tarihi binalarıyla değişik bir atmosfere sahip olan Gazi Kadınlar Sokağı, bünyesinde bulunan çeşitli pubları, diskoları ve karaoke kafeleri ile görülmesi gereken yerlerdendir.
Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve Konak Belediyesi tarafından işletilen Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi (İzmir Oyuncak Müzesi) kapsamında Karagöz Hacivat Gölge Oyunu, Masal saati gibi etkinliklerin düzenlemesinin yanında sergi de bulunmaktadır.
Latife Hanım Köşkü Anı Evi

Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a ait olan ve Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın hayatını kaybetti bina üzerine kurulan Latife Hanım Köşkü Anı Evi kapsamında Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’ın balmumu heykelleri bulunmaktadır. Müze, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde kurulmuştur.
İzmir Müze Gemiler (İnciraltı Deniz Müzesi)

İzmir’in Balçova ilçesinde bulunan ve denizciliğin tarihsel, sosyal ve ekonomik gelişimine dair nesnelerin sergilendiği İnciraltı Deniz Müzesi (İzmir Müze Gemiler), bir denizcilik müzesidir.
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi (Sirkehane)

İzmir’in Bornova ilçesinde yer alan ve Anadolu ve Balkanlar giysilerinden meydana gelen geniş bir koleksiyona sahip olan Ege Üniversitesi Etnoğrafya Müzesi, sirkehane olarak da bilinen bina üzerine kurulan bir müzedir.
Balçova Teleferik Hattı

İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan Balçova Teleferik Hattı, muhteşem bir İzmir manzarası sunuyor.
Çandarlı Kalesi (Pitane Antik Kenti)

İzmir’in Dikili ilçesinde yer alan ve Homeros’un kitaplarında da bahsettiği 12 Akıl antik kentinden biri olan Pitane Antik Kenti, Antik Çağ’da Ailois bölgesi antik kent yerleşimidir.
Ödemiş Gölcük Yaylası

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan ve sınırları içerisinde Gölcük Gölü’nü de barındıran Gölcük Yaylası, bir rekreasyon alanıdır.
Karaburun Yarımadası

Urla Yarımadası’nın kuzey bölümünü oluşturan Türkiye’nin en büyük yarımadası olan Karaburun Yarımadası, bünyesinde birçok güzel köy ve kasaba barındırmaktadır.
İzmir Kuş Cenneti

289 kuş türüne ev sahipliği yapan ve 30 bin kadar flamingonun yaşam alanı olan İzmir Kuş Cenneti, İzmir’in Çiğli ilçesinde Çamaltı Tuzlası mevkiinde bulunmaktadır.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı (ADB)

İzmir’e ve çevre illere hizmet veren uluslararası statüdeki Adnan Menderes Havalimanı, şehir merkezinin 14 km güneyinde Menderes ve Gaziemir ilçe merkezlerinin içerisinde bulunuyor.