Kadıköy denince futbolseverlerin aklına ilk gelen şey şüphesiz Fenerbahçe’dir. İstanbul’un Anadolu yakasının en önemli ilçesi ve merkezi olan Kadıköy; Anadolu yakasının Güneybatı ucunda bulunan bir ilçedir. Üsküdar, Ataşehir, Maltepe ve Marmara Denizi’ne komşudur.
İlçenin E-5’in kuzeyinde kalan kısmı 2008 yılında çıkan bir yasa gereğince Ataşehir olarak oluşturulan yeni ilçeye dahil edilmiştir. Bu düzenlemeden sonra Kadıköy’ün yüzölçümü büyük bir oranda küçülmüştür. Kadıköy; Acıbadem, Bostancı, Caddebostan, Caferağa, Dumlupınar, Eğitim, Erenköy, Fenerbahçe, Feneryolu, Fikirtepe, Göztepe, Hasanpaşa, Koşuyolu, Kozyatağı, Merdivenköy, 19 Mayıs, Osmanağa, Rasimpaşa, Sahrayıcedid, Suadiye ve Zühtüpaşa olmak üzere toplam 21 mahalleden oluşmaktadır.

Kadıköy tam bir kültür-sanat ilçesidir. İlçede çok sayıda tiyatro ve sinema bulunmaktadır. İlçenin önemli kültürel binalarını saymak gerekirse; Süreyya Operası, Reks Sineması, Barış Manço Kültür Merkezi, Caddebostan Kültür Merkezi, Haldun Taner Sahnesi, Halis Kurtça Kültür Merkezi, Müjdat Gezen Tiyatrosu, Çağdaş Sahne, Enver Demirkan Tiyatrosu, Bostancı Gösteri Merkezi’ni örnek gösterebiliriz.

Müze olarak Kadıköy’de sadece 2005 yılında şair Sunay Akın tarafından açılan İstanbul Oyuncak Müzesi ve Barış Manço’nun Moda’daki evi bulunmaktadır.
Kadıköy denince akla ilk gelen şey Fenerbahçe‘dir. Fenerbahçe Spor Kulübü Kadıköy’de doğmuştur. İlçenin Söğütlüçeşme ve Kızıltoprak semtleri arasında Fenerbahçe’ye ait Ülker Şükrü Saraçoğlu Stadyumu bulunmaktadır. Ayrıca yine ilçenin belirli bölgelerinde Fenerbahçe kulübüne ait spor tesisleri ve yapılar da bulunmaktadır. Bu yapılar daha çok Fenerbahçe semtinde toplanmıştır.
İlçenin en önemli ve aktif caddesi Bağdat Caddesi‘dir. Cadde de dünyaca ünlü markaların şubeleri, lüks kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Yakanın en güzel sahili de Kadıköy ilçesinde yer alıyor desek, yanılıyor olmayız.

İstanbul’un Avrupa yakasındaki dağınık yerleşmeye taş çıkartacak bir güzellikte olan Kadıköy, toplu ve düzenli yerleşmenin İstanbul’daki en önemli örneğidir. İlçenin sokakları bile cetvelle ölçülmüş gibi düzenli ve planlıdır. Fakat bu düzen ilçenin Fikirtepe Mahallesi civarında göz ardı edilmektedir. Fikirtepe Mahallesi gecekonduların bulunduğu çok dağınık bir yerleşme olarak ortada sıkışıp kalmıştır.
İlçenin alışveriş ihtiyacı genel olarak Bağdat Caddesi, Kadıköy Çarşı, Bahariye ve Altıyol’daki mağaza ve pazarlardan karşılanmaktadır.

İlçede modern alışveriş merkezi olarak Akasya, Tepe Nautilus ve Kozzy bulunmaktadır.
İlçe içi ulaşım genel olarak minibüs ve otobüslerle sağlanmaktadır. Kadıköy; Anadolu yakasının önemli bir ulaşım merkezidir. Anadolu yakasının neredeyse her yerinden Kadıköy’e giden otobüs ve minibüs hatları vardır. İlçede raylı sistem olarak M4 Kadıköy-Tavşantepe Metro Hattı ve T4 Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvayı bulunmaktadır. Bu tramvay İskele Meydanı ve Moda semti arasında kısa bir ring sefer yapmaktadır. Ayrıca Marmaray hattı da ilçenin ulaşımı için önemli bir araçtır. Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy ve Bostancı istasyonları ilçeden geçmektedir.

Ayrıca İstanbul’un en önemli ulaşım aracı Metrobüs de Söğütlüçeşme istasyonuyla ilçeden başlamaktadır.

Kadıköy’ü Kadıköy yapan bir tarihi yapı ise Haydarpaşa Garı‘dır. Marmaray projesinden sonra Haydarpaşa Garı’nın önemi tamamen azaldı. Günümüzde ne olarak kullanılacağı ise hala tartışmalı.
İlçede deniz ulaşımı da yaygındır. İDO, Şehir Hatları, Turyol ve Dentur iskeleleri ilçenin meydanında bulunmaktadır.