Korunması gereken doğal ve kültürel varlıklar: #Giresun

Ülkemizde her geçen gün restorasyon çalışmaları adı altında bir çok tarihi ve doğal güzelliğimiz yok oluyor ya da ranta açılarak amacından çok farklı noktalara ulaşıyor.

Biz de Gezimingo olarak korunması gereken doğal ve kültürel varlıkları bir yazı serisi haline getirme kararı aldık. Bu noktada ilk olarak Karadeniz’in turizm açısından yükselen şehri Giresun’dan başlıyoruz.

İlk olarak Giresun’da kurtaramadığımız değerlerden bahsedelim:

Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı

Giresun Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı - © Fotoğraf: Cpyusuf / Shutterstock
Giresun Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı – © Fotoğraf: Cpyusuf / Shutterstock

Ortaçağ’dan kalma olan Şebinkarahisar Meryemana Manastırı, Şebinkarahisar’ın en muhteşem tarihi eserlerinden biridir. Manastır, Şebinkarahisar merkezine 11 Km. uzaklıkta ve şehrin doğusunda Kayadibi Köyündedir.

Manastır, yekpare bir kayanın içerisi oyularak oturtulmuştur. Dört katlıdır. Dördüncü kat kilisedir. İlk üç katta çeşitli hizmetlere elverişli (salon, mutfak, tuvalet vs.) 32 odası vardır. Duvarları resimlerle süslenmiştir. 1939 depreminden sonra manastıra iniş-çıkış hayli zorlaşmıştır. Trabzon’daki Sümela Manastırı’ndan sonra Türkiye’de bulunan en büyük doğal ve oyma manastırdır.

Bu değerimiz ne yazık ki kötü bir restorasyon uygulamasına maruz kaldı ve tarihi özelliğini kaybetti.

https://twitter.com/gezimingo/status/1297937193986658306

Tirebolu Kalesi (Saint Jean Kalesi)

Giresun Tirebolu Kalesi (Saint Jean Kalesi) - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Giresun Tirebolu Kalesi (Saint Jean Kalesi) – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Tirebolu ilçesinde denize uzanan bir yarımadada yer alan Tirebolu Kalesi, ilçeye “Tripolis” isminin verilmesi konusunda da büyük bir rol oynuyor. “Üç Şehir” anlamına gelen Tripolis, buraya yakın noktalarda yer alan Bedrama Kalesi ve Espiye’deki Andoz Kalesi’nin Tirebolu Kalesi ile arasındaki bağı simgeliyor.

Kale günümüzde müze özelliğinden neredeyse çıkartılıp cafe işletmeciliğine dönmüş durumda. Fotoğraflar Google Maps’te Eymen Arzu isimli bir kullanıcı tarafından paylaşılmış.

Meryem Ana Kaya Tapınağı (Kaya Kilise)

meryemana kaya giresun

Eski zamanlarda Giresun Kalesi’nin batı tarafındaki limanda 2-3 metre yükseklikte oyulan bu Meryem Ana Kaya Tapınağı‘nın, M.S 4’üncü veya 5’inci yüzyılda kiliseye dönüştürüldüğü tahmin ediliyor. O yıllarda Karadeniz’in sularının aşındırdığı bu kilise, günümüzde inşa edilen Karadeniz Sahilyolu nedeniyle denizden oldukça uzakta kalmış ve orjinalliğini yitirmiştir. O döneme ait liman izlerini hala gözlemleyebilmek mümkün.

Son yıllarda ziyarete açılmak için restore edilse de günümüzde kaderine terk edildi.


İşte bunlar da hala kurtarılabilecek doğal ve kültürel güzellikler:

Giresun Adası

Giresun Adası - © Fotoğraf: Tayfun2909 / Shutterstock
Giresun Adası – © Fotoğraf: Tayfun2909 / Shutterstock

Herkül’ün altın postu aramak için geldiği ve amazon savaşçı kadınlarının erkeklerden uzak bir dünya kurarak yaşadığı başta olmak üzere birçok efsaneye sahip olan Giresun Adası, sizi mitolojik bir yolculuğa davet ediyor.

Mavi Göl

Giresun Mavi Göl - © Fotoğraf: Giresun Valiliği (GİRTAB)
Giresun Mavi Göl – © Fotoğraf: Giresun Valiliği (GİRTAB)

Giresun’un Dereli ilçe sınırında yer alan Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı’nın içinde yer alan ve maviliği ile dikkat çeken en meşhur doğal güzelliklerden biridir.

Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı

Giresun Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı - © Fotoğraf: Giresun Valiliği (GİRTAB)
Giresun Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı – © Fotoğraf: Giresun Valiliği (GİRTAB)

Giresun’un Dereli ilçe sınırında yer alan Kuzalan Şelalesi Tabiat Parkı, içerisinde 4 şelale, Mavi Göl Kanyonu ve Cehennem Deresi’ni barındıran bir saklı cennettir.

Zeytinlik (Gogora Mahallesi)

Giresun Zeytinlik (Gogora Mahallesi) - © Fotoğraf: Sancak Murat Bayrak
Giresun Zeytinlik (Gogora Mahallesi) – © Fotoğraf: Sancak Murat Bayrak

2 asırlık tarihi olan evlerin yer aldığı Zeytinlik (Gogora Mahallesi), Giresun’un en turistik noktalarından biridir. Avrupa’ya fındık götüren gemilerin getirdiği ithal malzemelerle inşa edilen evlerde, Marsilya kiremitleri en dikkat çeken ithal malzemelerden biri ve kitabelere göre en eski 1840’lı yıllarda inşa edilmiş olan bu evlerin hiçbiri bir diğerinin ışığına, manzarasına ve hava dolaşımına etki etmiyor.

Karaburun Deliklitaş Plajı

Giresun Karaburun Deliklitaş Plajı - © Fotoğraf: f9project / Shutterstock
Giresun Karaburun Deliklitaş Plajı – © Fotoğraf: f9project / Shutterstock

Giresun’un Görele ilçesi Karaburun Mevkii’de yer alan bu plaj, adını yanıbaşında görenleri hayrete düşüren doğal kaya oluşumu Deliklitaş’tan alıyor.

Kulakkaya Yaylası

Giresun Kulakkaya Yaylası © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Giresun Kulakkaya Yaylası © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Giresun şehir merkezine 40 km uzaklıkta bulunan, 1700 metre rakımındaki Kulakkaya Yaylası; ilginç doğa güzelliklerine, orman güllerine ve vargit çiçeklerine ev sahipliği yapıyor.

Eynesil Kalesi

Giresun Eynesil Kalesi - © Fotoğraf: Giresun Valiliği (GİRTAB)
Giresun Eynesil Kalesi – © Fotoğraf: Giresun Valiliği (GİRTAB)

Giresun Eynesil ilçesinde kayalık bir yarımada üzerinde bulunan Eynesil Kalesi’ne ait hiçbir akademik kaynak bulunamamış. Kalenin güncel kaynaklarda Romalılardan kalma olduğu belirtir. Yine bu kaynaklarda bahsedilen sarnıç ve kiliseden de hiçbir bir iz kalmamıştır.

Daha fazlası için Gezimingo’da Giresun sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Diğer şehirlerimiz için de koruyamadıklarımızı ve korumamız gerekenleri paylaşmaya devam edeceğiz.

Giresun'u merak ediyor musunuz?

Fındığın başkenti, kirazın anavatanı olarak bilinen ve Karadeniz’in yükselen turizm destinasyonlarının başında gelen Giresun'u Gezimingo'da keşfedebilirsiniz.

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir