Lefkoşa Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), adanın Kıbrıslı Türk nüfusunun yaşadığı taraftır. Kuzey Kıbrıs’ın stratejik konumu, 9000 yıllık antik dünyanın tarihi boyunca Doğu ile Batı arasında bir lokomotif görevi gördüğünü belgeliyor. Tarihi güzelliklerle çevrelenmiş, adanın tam ortasındaki Kuzey Lefkoşa ise ülkenin başkentidir.

Bizler de bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Lefkoşa gezi rehberi hazırladık. İşte Lefkoşa’ya gittiğinizde görülecek en iyi yerler:

Seyahat Rehberi Uyarısı

Bu içerikteki bilgilerin değişmiş olma ihtimaline karşı; seyahat planınızı yaparken mekanların resmi web sitelerinden güncel bilgi alarak yola çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Mevcut bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bize bildirmenizi rica ederiz. Keyifli yolculuklar…

Lefkoşa Kent Surları ve Girne Kapısı

Lefkoşa Kent Surları ve Girne Kapısı - © Fotoğraf: Magicmood / Shutterstock
Lefkoşa Kent Surları ve Girne Kapısı – © Fotoğraf: Magicmood / Shutterstock

Girne Kapısı, kuzey bölgelerine, özellikle Girne’ye ulaşım için geçit olarak kullanılan Lefkoşa surlarındaki bir kapıdır. Kapı, 1567 yılında yeni şehir surlarının bir parçası olarak Venedikliler tarafından yaptırılmıştır. Girne Kapısı şu an Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Lefkoşa Büyük Han

Lefkoşa Büyük Han - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Büyük Han – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Büyük Han, Kıbrıs adasındaki en iyi binalardan biri olarak kabul edilir. 1572 yılında Türkler Kıbrıs’ı ele geçirdikten sonra caminin açık avlusunda inşa edilmiştir. Büyük Han, İngiliz egemenliği sırasında bir şehir hapishanesiydi ve 1893’te yoksul aileler için bir yurt olarak verildi. 1990’larda Büyük Han restorasyon geçirdi. Günümüzde galeri ve atölyelerden oluşan bir sanat merkezi olarak yeniden canlandırıldı. Han bünyesinde çeşitli kafe ve hediyelik eşya dükkanları da bulunmaktadır.

Selimiye Camii (Ayasofya Katedrali)

Lefkoşa Selimiye Camii (Ayasofya Katedrali) - © Fotoğraf: Evgeni Fabisuk / Shutterstock
Lefkoşa Selimiye Camii (Ayasofya Katedrali) – © Fotoğraf: Evgeni Fabisuk / Shutterstock

Tarihsel olarak Ayasofya Katedrali olarak bilinen Selimiye Camii, Kuzey Lefkoşa’da bulunan bir camiye çevrilmiş eski bir Roma Katolik katedralidir. Günümüzde kentin ana camisi olarak kullanılmaktadır.

Haydarpaşa Camii (Aziz Cathrine Kilisesi)

Lefkoşa Haydarpaşa Camii (Aziz Cathrine Kilisesi) - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Haydarpaşa Camii (Aziz Cathrine Kilisesi) – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Haydarpaşa Camii, 14. yüzyılda Lüzinyalılar tarafından Aziz Catherine Kilisesi olarak inşa edilmiş ve o zamanlar Lefkoşa’daki en büyük ikinci kilise olarak kullanılmıştır.

Arasta Çarşısı

Bu şehre seyahat planınızı yaparken…

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo‘dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: UcuzabiletSeturOmioKiwiTurnaTicketsTrip
Otel rezervasyonu yaparken: AgodaOtelzTouristicaSeturTatil.comHostelWorldTatilbudurTrip
Otobüs&Tren bileti alırken: TrainlineOmioInterrailTrip

Lefkoşa Arasta Çarşısı - © Fotoğraf: kirill_makarov / Shutterstock
Lefkoşa Arasta Çarşısı – © Fotoğraf: kirill_makarov / Shutterstock

Ara sokaklarının Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yakınlığı ile sizi şaşırtacak olan bu çarşı, Lefkoşa’nın en ünlü çarşılarından biridir.

Bandabuliya Çarşısı

Lefkoşa Bandabuliya Çarşısı - © Fotoğraf: Jane Biriukova / Shutterstock
Lefkoşa Bandabuliya Çarşısı – © Fotoğraf: Jane Biriukova / Shutterstock

Eski pazar (Bandabuliya), 1930’lardan bu yana faaliyet gösteren alışveriş ve gezi için hala çok sayıda yerli, ziyaretçi ve turist çeken bir pazardır.

Atatürk Meydanı ve Venedik Sütunu

Lefkoşa Atatürk Meydanı ve Venedik Sütunu - © Fotoğraf: Cem OZER / Shutterstock
Lefkoşa Atatürk Meydanı ve Venedik Sütunu – © Fotoğraf: Cem OZER / Shutterstock

1915 yılında yerleştirilmiş olan Granit Venedik sütunu ve Osmanlı döneminden kalma bir çeşme ile şehrin en önemli meydanlarından biridir.

Arabahmet Bölgesi

Lefkoşa Arabahmet - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Arabahmet – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Arabahmet, Lefkoşa’nın Osmanlı fethindeki Türk komutanlarından biri olan Arap Ahmet Paşa’nın adını taşıyan bir mahalledir. Mahallenin sokaklarda renkli ve tarihi evleri keşfedebilirsiniz.

Arabahmetpaşa Camii

Lefkoşa Arabahmetpaşa Camii - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Arabahmetpaşa Camii – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Arabahmetpaşa Camii, Kuzey Lefkoşa Arabahmet Mahallesi’nde yer almaktadır. 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Cami, adını 1571 yılında Osmanlı ordusunun komutanının isminden almaktadır.

Samanbahçe Bölgesi

Lefkoşa Samanbahçe - © Fotoğraf: trabantos / Shutterstock
Lefkoşa Samanbahçe – © Fotoğraf: trabantos / Shutterstock

Samanbahçe, Lefkoşa Surları’nda yer alan eşsiz bir yerleşim alanıdır. Büyüleyici bir erken (c1900) sosyal konut örneği olarak, birçok dikkate değer mimari ve kentsel özelliğe sahiptir.

Barbarlık Müzesi

Lefkoşa Barbarlık Müzesi - © Fotoğraf: savas_bozkaya / Shutterstock
Lefkoşa Barbarlık Müzesi – © Fotoğraf: savas_bozkaya / Shutterstock

4 Aralık 1963’te başlayan olayları takip eden, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli Binbaşı Nihat İlhan’ın evinin EOKA’ya bağlı Rum çetecileri tarafından basılmasıyla gerçekleşen olaydan sonra müzeleştirildi ve 1 Ocak 1966 tarihinde ziyarete açıldı.

Lefkoşa Bedesten (Aziz Nikola Kilisesi)

Lefkoşa Bedesten (Aziz Nikola Kilisesi) - © Fotoğraf: fotopanorama360 / Shutterstock
Lefkoşa Bedesten (Aziz Nikola Kilisesi) – © Fotoğraf: fotopanorama360 / Shutterstock

Bedesten, Selimiye Camii’nin hemen yanında bulunan Selimiye semtinde tarihi bir yapıdır. Yapının bin yıldan uzun süren uzun ve karmaşık bir geçmişi var. Aslen altıncı yüzyılda bir kilise olarak inşa edilmiş ve 12. ile 16. yüzyıllar arasında genişletilmiş ve yeniden inşa edilmiş. Osmanlı döneminde ise, bir tür kapalı çarşıya sahip bir yatakhaneye dönüştürülmüştür. Şu anda bir kültür merkezi olarak kullanılıyor.

Kıbrıs Milli Mücadele Müzesi

Lefkoşa Kıbrıs Milli Mücadele Müzesi - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Kıbrıs Milli Mücadele Müzesi – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Millî Mücadele Müzesi, Kuzey Lefkoşa’da askerî bir bölgede yer alan bir müzedir. Lefkoşa surlarının on birinci burcu olan Barbar Burcu üzerindedir. Müze, Kıbrıs Türk Toplumunun 1878 yıllarından başlayıp günümüze kadar devam eden millî mücadelesini belgelemek ve bu mücadelenin niçin, nasıl ve hangi koşullar altında yapıldığını yerli ve yabancılara anlatmak amacıyla kurulmuştur. Müzeye girmeden önce askerî bir bölge olduğu için ziyaretçiler kimliklerini görevli askerî personele teslim etmek durumundadırlar.

Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi

Lefkoşa Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Müze K.K.T.C. çapında ilk özel etnografik müze olma niteliğindedir. Kıbrıs’ta son 150 seneyi konu alan, yaşayan halkların “üretken” kimliğini, günlük hayatlarında kullandıkları zanaat ve sanat eserlerini sergileyerek anlatan Kıbrıs Özel Etnoğrafya Müzesi’nde Kıbrıs’ın geçmişine bir pencere açılıyor.

Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi

Lefkoşa Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi
Lefkoşa Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi

Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi; Yakın Doğu Üniversitesi’nin çeşitli birimlerinde 18 yıldır sürdürülen bilimsel çalışmalar sırasında toplanmış olan, doğanın canlı ve cansız öğelerine ait materyallerin bilimsel yöntemlere göre saklandığı bir müzedir.

Lüzinyan Evi

Lefkoşa Lüzinyan Evi - © Fotoğraf: trabantos / Shutterstock
Lefkoşa Lüzinyan Evi – © Fotoğraf: trabantos / Shutterstock

Lefkoşa Sur içinde olan ve 15.yüzyıldan günümüze gelen, Gotik kemerli giriş kapısı ve üzerinde armaları, Osmanlı Dönemi ahşap tavanlarıyla güzel bir köşktür.

Lefkoşa Taş Eserler Müzesi

Lefkoşa Taş Eserler Müzesi - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Taş Eserler Müzesi – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Taş Eserler Müzesi, Lefkoşa’nın kuzeyinde yer alan tarih müzesidir. Haydarpaşa Mahallesi’nde bulunur. Müzede, tarihî taş eserler (armalar, mermer eserler, lahit ve sütunlar) sergilenmektedir.

Saçaklı Ev Müzesi

Lefkoşa Saçaklı Ev Müzesi - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Saçaklı Ev Müzesi – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Saçaklı Ev (Fringed House Museum), Kütüphane Caddesi üzerinde yer almaktadır. Lefkoşa’da Osmanlı mimarisinin en ünlü konaklarından biri budur. Adını geniş saçaklarından alır.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi

Lefkoşa Kıbrıs Modern Sanat Müzesi - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Kıbrıs Modern Sanat Müzesi – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde konumlandırılan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, çağdaş estetik değerler ve anlayışlar düşünüldüğünde, ülkemizin, uluslararası platform ve kendi özvarlığına hitap eden önemli bir seçme, biriktirme, koruma ve sergileme işlevlerini yükümlenen bir kurum hüviyetindedir. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi koleksiyonu, sanat tarihi bağlamında ülkelerini en iyi şekilde temsil edecek eserlerden oluşmaktadır.

Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Müzesi
Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Müzesi

Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıslı Türklerin liderlerinden biriydi. 1906’da doğdu ve 1984’te öldü. Müze, eskiden yaşadığı evde kurulmuş ve aslında Kuzey Kıbrıs’ta ilk özel müze. Dr. Fazıl Küçük bu evde yaşıyordu ve doktor olarak çalışıyordu. Müzede fotoğraflarını ve eşyalarını görebilirsiniz.

Kıbrıs Araba Müzesi

Lefkoşa Kıbrıs Araba Müzesi
Lefkoşa Kıbrıs Araba Müzesi

2007 yılında kurulan ve KKTC’nin ilk ve tek araba müzesi olan Yakın Doğu Üniversitesi Araba Müzesi bazıları dünyada tek örnek kalmış arabalarıyla ziyaretçilerini asırlık bir yolculuğa çıkarırken, teknoloji ve otomotiv sektöründeki gelişimin tarihsel sürecine tanıklık etmenizi sağlıyor.

Derviş Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi

Lefkoşa Derviş Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi - © Fotoğraf: Philip Willcocks / Shutterstock
Lefkoşa Derviş Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi – © Fotoğraf: Philip Willcocks / Shutterstock

Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa’nın Arap Ahmet semtinde tarihi bir konak ve etnografya müzesidir. Beliğ Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır ve iki katlıdır. Kıbrıs’taki Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilir.

Ayluka Kilisesi

Ayios Lucas olarak da bilinen bu kilise, St Luke’a adanmış ve Lefkoşa’nın Apostolos Lucas bölgesinde yer almaktadır. Kilise, 1758 yılında Türk idaresinde kireç taşından yapılmıştır. Osmanlı döneminde inşa edilen adadaki birçok Ortodoks kilisesinden biridir.

Lefkoşa Mevlevihanesi (Mevlevi Tekke Müzesi)

Lefkoşa Mevlevihanesi (Mevlevi Tekke Müzesi) - © Fotoğraf: mrtraveler / Shutterstock
Lefkoşa Mevlevihanesi (Mevlevi Tekke Müzesi) – © Fotoğraf: mrtraveler / Shutterstock

Mevlevi Tekke Müzesi, tarihte Mevlevi Tarikatı tarafından kullanılmış ve şimdi müze olarak hizmet veren bir tekkedir. Adadaki en önemli tarihi ve dini yapılardan biridir.

Lefkoşa Ermeni Kilisesi ve Manastırı

Lefkoşa Ermeni Kilisesi ve Manastırı - © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi
Lefkoşa Ermeni Kilisesi ve Manastırı – © Fotoğraf: Lefkoşa Belediyesi

Lefkoşa Ermeni Kilisesi ve Manastırı, surlarla çevrili şehirin en tarihi ve kültürel bölgesi olan Arap Ahmet semtinde yer almaktadır. Mimari yapı üç Ermeni okul binası, Ermeni Piskoposluğu’nun binaları, önemli bir tarihi konak, avlular ve açık hava alanlarından oluşuyor.

Ercan Uluslararası Havalimanı (ECN)

Lefkoşa Ercan Uluslararası Havalimanı (ECN) - © Fotoğraf: Grey82 / Shutterstock
Lefkoşa Ercan Uluslararası Havalimanı (ECN) – © Fotoğraf: Grey82 / Shutterstock

Ercan Uluslararası Havalimanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan ve sadece Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları gibi havayollarının geldiği tek havalimanıdır.

Daha fazlasını keşfedin

Gezimingo’da bu şehir de dahil çok sayıda kapsamlı şehir rehberi bulunuyor. Diğer şehirleri de keşfederek kendinize bir rota oluşturmaya ne dersiniz?

Bu şehre seyahat planınızı yaparken...

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo'dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: Ucuzabilet - Setur - Omio - Kiwi - Turna - Tickets - Trip
Otel rezervasyonu yaparken: Agoda - Otelz - Touristica - Setur - Tatil.com - HostelWorld - Tatilbudur - Trip
Otobüs&Tren bileti alırken: Trainline - Omio - Interrail - Trip

Bu içeriği paylaşın
Gezimingo
Gezimingo

Şehir Keşfettirici Gezimingo ile seyahatinize yön verin! Gidiyoruz, geziyoruz ve listeliyoruz.

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir