Kıbrıs eski bir yerleşim yeri olması itibari ile tarih turizmi bakımından ön plana çıkan turizm destinasyonlarından bir tanesidir. Yakın zamanda yaşanan 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı olayları, tarih turizmi konusunda hem Kuzey Kıbrıs’a hem de Güney Kıbrıs’a önemli sayıda turist kazandırmıştır.
Bu yazımda tarih turizmi bakımından oldukça önemli bir nokta olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne şehrindeki Mavi Köşk’ü anlatmak istiyorum. Mavi Köşk hem Türk hem de Kıbrıslı Rumlar tarafından oldukça sık ziyaret edilen bir yerdir. Mavi köşk’ü bu kadar önemli kılan olay ise buranın gizemli bir yer olmasıdır. Hadi gelin bu yazımızda Mavi Köşk’ün gizemini keşfedelim.
Köşkün içinde fotoğraf çekimine izin verilmediği için sadece dışından görüntüsünü sizlerle paylaşabiliyoruz.
Mavi Köşk (Byron Pavlides’in Villası)
Mavi Köşk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne kentinde bulunan ve İtalyan asıllı bir Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmıştır.
Paolides avukat olmasına karşın aslında Ortadoğu’nun en büyük silah tüccarlarındandır. Aynı zamanda dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı baş piskopos III.Makarios’un da avukatıdır. Avukatlık mesleğini silah ticaretini gizlemek için kullanmıştır.

Paulo Paolides yaptığı iş gereği ölüm korkusundan dolayı evini buna göre dizayn etmiş. Öyle ki Mavi Köşk hiçbir yerden görülememekte olup bulunduğu konum gereği çevreye çok hakim bir mevkiye konumlanmıştır. Mavi Köşk’ü bugün ancak yaklaşık 50-100 metre yaklaştığında fark edebilmektesiniz.
Paolides bu köşkü Kıbrıs’ta yaşanan katliamlarda kullanılan silahların temin edilmesi için bir karargâh olarak kulanılmıştır. Öyle ki bu köşkde gerek dostları ile eğlenirken gerek de terör örgütleri ile yapacakları katliamları organize etmiştir. Bu köşkte dönemin en önemli kişilerinin misafir edildiği söylenmektedir. Bunlardan en önemlisi Gazimağusa’da da evi olduğu bilinen Sofia Loren’dir. Sofia Loren’in Mavi Köşk’te süt banyosu yaptığı da söylenmektedir 🙂
Zamanın şartlarına göre oldukça lüks olan Mavi Köşk, içindeki tüm eşyalarla birlikte orijinalliğini hala koruyor. Birçok odası olan köşkün her bölümü, kullanım amaçlarına göre ayrılmıştır. En çok göze çarpan odalar ise; mavi, kırmızı ve sarı renklerle ayrılmış odalardır.
Paolides, kırmızı odada mafya görüşmelerini yürütürmüş. Mavi oda misafir odası olarak kullanılırken; sarı oda misafir çocukları için ayrılmış. Köşkün içinde önemli eşyaların olduğu kadar; tablolar da oldukça dikkat çekici. Aynı zamanda evin perdeleri de ses yalıtımlıdır. Pablo Paolides, her detayı kendi lehine çevirerek yaptırdığı evin mimarını; başkaları tarafından öğrenilmesini engellemek için öldürmüştür. Bu köşkte ayrıca merkezi klima sistemi olup hala çalışır bulunmaktadır. Bunun yanısıra kuzu çevirme makinasıda hala aktif olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda hayatı boyunca ölüm korkusu yaşadığını gösteren önemli detaylar da köşkte mevcut.
Odasında bulunan gizli geçit, günah çıkarma köşelerinin birinde odanın tamamını gösteren bir ayna bunun bir göstergesidir. Mavi Köşk’te büyük bir kütüphanenin olduğu da görülmekte. Her yatak odasında banyo bulunmakta. Paulo Paolidis kendi yatak odasının kapı tokmağını yukarı doğru kaldırılarak açılcak şekilde planlamış. Bunu bile kaçmak için süre kazanmak amacıyla yaptığı söyleniyor. Gerek yatak odasında gerekse diğer odalarda kullanılan mobilyalar kaliteli ve özel tasarım seçilmiş. Paolidis’in şahsına ait pek çok özel eşyasını Mavi Köşk’ün çeşitli odalarında ve kendi yatak odasında bulabilirsiniz. Odalarda ve köşkün taverna kısmında bulunan masalar odaların rengi neyse o şekilde boyanıyormuş. Havuzdaki bar kısmı İtalya’dan gelen mozaikler ile döşenmiş. Paulo Paolidis’in 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Mavi Köşk’ü arkasında bırakarak İtalya’ya kaçtığı ve kaçarken gizli tünelleri kullandığı ve sonra bunları yok ettiği anlatılmaktadır.
Mevsime göre renk değiştiren, bukalemun derisinden yapılmış içki dolabı, 24 saat ağzından şarap akan aslanlı çeşme, kristal şarap bardakları, oturduktan bir süre sonra duvar kadar sert hale gelip, uykunun gelmesini engelleyen sandalye… Paolides gerçek bir lüks düşkünü. Bunun yanısıra köşkte bir deprem odası bulunmakta. Bu oda eve birleşik görünsede aslında evden ayrı yapılmış olup deprem anında buraya saklanılması için yapılmıştır. Evde ayrıca bir insan şeklinde biblo olup bu biblo depremin habercisi olarak koridordaki gümüşlüğün üzerinde durmaktadır. Deprem anında ev sallandığında bu biblo düşüp depremi haber vermektedir.
Kökşün bahçesinde birde küçük bir mahkeme salonuna benzer minik Açıkhava tiyatrosu bulunmaktadır. Paolides burayı davalara çıkmadan önce prova yapmak için kullanmıştır. Buranın tam ortasında yuvarlak bir nokta olup tam bu noktada ses yankılanmaktadır. Bu noktadan hemen yan tarafa geçildiğinde ise ses yankılanmamaktadır.
Günümüzde Paolides’in Mavi köşkünde yalnızca bir bornozu ve terliği bulunmaktadır. Bu bornoz ve terliktende Paolides’in kısa boylu minyon tipli biri olduğu anlaşılmaktadır.
Köşk ele geçirildikten sonra, Paolides’in gizli bir kasasında altın bir anahtar bulunmuştur. Bu anahtar şu an TSK bünyesinde korunmaktadır. Ancak nerenin anahtarı olduğu, hangi kapıyı açtığı asla öğrenilememiştir.
Nasıl giderim?
Mavi Köşk KKTC’nin Girne kentinde Çamlıbel Askeri Kışlası’nda yer almakta olup buraya toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Buraya Girne kenti üzerinden Girne-Güzelyurt dağ yolunu kullanarak şahsi aracınızla yada tur otobüsleri ile ulaşabilmektesiniz.
Dilerseniz detaylı bilgiyi Gezimingo’daki Mavi Köşk (Byron Pavlides’in Villası) sayfasından alabilirsiniz.
Uyarı
Mavi köşk pazartesi günleri haricinde haftanın diğer günleri açıktır. Köşkü 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Mavi Köşk askeri bir kışla içerisinde bulunduğundan Askeriye tarafından yönetilmektedir. Bu sebeple TSK kuralları gereği nakit para geçersiz olup Kredi yada Banka kartı kullanımı zorunludur. Giriş ücreti de bu şekilde tahsil edilmektedir. Müze serbest olarak gezilememektedir. Ziyaretçiler içeri belli bir sayıda alınıp TSK mensubu asker rehberler eşliğinde gezdirilmektedir.
Gittiğimde vakit ayırıp gidememiştim ama her gördüğümde merak seviyem bir kez daha artıyor. Bir daha gidersem kesin listeme ekleyeceğim. Teşekkürler @Onur 😉