
Ordu Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en kalabalık 30. şehri olma özelliğine sahip Ordu, M.Ö 400’lü yıllara dayanan köklü bir geçmişe sahip. İlk kurulan şehir merkezinin, halk arasında ‘Bozukkale’ olarak bilinen bölge, Kotyora (Kut Yöresi) adıyla kurulmuştur.
Türkiye fındık üretiminin %51’ini gerçekleştiren Ordu, Türkiye ekonomisi için önemlli illerden birisi. 33 ürün için coğrafi tescil başvurusunda bulunan ilin şuanda Türk Patent Enstitüsü’nde incelenmekte olan 22 adet ürün bulunmakta.
Zengin turizm potansiyeline sahip ilde kıyı, yayla turizmi, trekking, yamaç paraşütü, gibi etkinliklere imkan sağlayacak unsurlar bulunuyor.
Bizler de bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Ordu gezi rehberi hazırladık. İşte Ordu’ya gittiğinizde görülecek en iyi yerler:
Boztepe Tepesi ve Teleferik Hattı

Ordu şehir merkezinden teleferikle ulaşılabilen Boztepe’de ziyaretçilerine Ordu şehri ve Karadeniz’in kuş bakışı manzarası sunan doğal bir manzara tepesidir. Tepeyi Ordu şehir merkezi ile birbirine 8 dakikalık bir yolculukla bağlayan teleferik hattı ise 2350 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun teleferik hatlarından biridir.
Yason Burnu Yarımadası ve Kilisesi

Ordu’nun Perşembe ilçesinin merkezine 15km uzaklıktaki Çaytepe Köyü’ndeki Yason Burnu, 1. derece arkeolojik ve 2. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Doğal manzarasının yanı sıra, 1869 yılında yapılan bir kiliseye de ev sahipliği yapan bu yer, Karadeniz sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımadadır. Bu yarımada aynı zamanda Altınpost Efsanesi’nde de (Arganot Efsanesi) geçmektedir.
Kurul Kalesi

Ordu şehir merkezine 13 km uzaklıktaki Baladı Köyü’ndeki Kurul Kalesi, 1. dereceden arkeolojik ve doğal sit alanı kabul edilen antik bir yerleşkedir. 2010 yılında yapılan kazı çalışmalarıyla M.Ö. 1. ve 2. yüzyıllara ait merdivenler, pişmiş topraktan çatı kiremitleri, seramik parçaları ve heykeller ortaya çıkarılmıştır. Bu heykellerin en önemlisi ilk “in-situ” örneği olmasından dolayı Kibele heykelidir.
Taşbaşı Kilisesi

1853 yılında yörede yaşayan Ortodoks Hristiyanlar tarafından tamamı kesme taştan yapılmış olan Ordu Taşbaşı Kilisesi, günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmış ve bir dönem de cezaevi olarak kullanılmış bir bazilikadır. Nisan 2000 tarihinden bu yana bir Kültür Merkezi (çok amaçlı salon) olarak kullanılmaktadır.
Fidangör

Restorasyondan sonra beyaz mimarisiyle trafiğe kapalı alışveriş ve yaşam caddelerini bünyesinde barındıran Fidangör bölgesi, Ordu’nun kalbinin attığı en merkezi noktadır.
Aybastı Perşembe Yaylası

Ordu’nun Aybastı ilçesinde yer alan Perşembe Yaylası, 1500 metrelik rakımda Türkiye’nin ender yaylalarından biridir. Dinlenme, piknik, safari ve yamaç paraşütü için idealdir. Yaylada aynı zamanda tabiat harikaları ve bazı tarihi alanlar da bulunuyor.
Ulugöl Tabiat Parkı

Ordu’nun Gölköy ilçe merkezine 17 km mesafede bulunan 26.5 hektar büyüklüğündeki Ulugöl Tabiat Parkı, kendisine hayran bıraktıran bir krater gölüyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Özellikle güz mevsiminde yaprakların sararmasıyla oluşan renk armonisi görenleri büyülemektedir.
Çamaş Kanyonu

Çamaş Kanyonu, Ordu’nun Çamaş ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki Budak Köyü sınırları içerisinde olup, Türkiye’nin en uzun dere kanyonudur. Doğu Karadeniz’in sayılı kanyonlarındandır ve derede rafting çalışmaları da yapılmaktadır.
Ohtamış Şelalesi

Ordu’nun Ulubey İlçesi Ohtamış Köyü’nde yer alan ve 30 metre yükseklikten 90 derecelik bir açıyla dökülen Ohtamış Şelalesi, Karadeniz’in en büyük şelalesi olarak kabul edilmektedir.
Karaoluk Çiseli Şelalesi

Ordu’nun Aybastı İlçesi’nde deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikteki Perşembe Yaylası’nın yakınlarında bulunan Çiseli Şelalesi, doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor. 30 metre yüksekliğindeki şelalenin suları Kümbet deresinden geliyor.
Gaga Gölü

Ordu’nun Fatsa ilçesine 10 km uzaklıkta olan Örencik Köyü sınırlarındaki Gaga Gölü, 60 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Bolaman Irmağı ve Yassıtaş arasında gerçekleşen bir heyelan sonucunda oluşmuştur. Derinliği 10-15 metre arasında değişmektedir. Gölün tam ortasında küçük bir adacık bulunuyor. Yeşilliklerin ve fındık bahçelerinin arasındaki bu göl, birçok bitki ve hayvan türünü de barındırıyor.
Hoynat Adası Kuş Cenneti

Ordu’nun Perşembe ilçesinde yer alan Ramazan köyü sınırlarındaki Hoynat Tüneli’nin yanıbaşındaki Hoynat Adası, eskiden gemiciler tarafından depo ve sığınak olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Tepeli Karabatakların Türkiye’de tek yuva yaptığı yerdir.
Bozukkale (Cotyora)

Ordu şehrinin ilk kurulduğu yer olarak bilinen Cotyora (Kot Türklerinin yurdu) yarımadası, halk arasında Bozukkale olarak biliniyor. 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından buraya inşa edilen kale, yıllar boyunca bir gözetleme kulesi olarak kullanılmış.
Çambaşı Yaylası

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yaylalarından biri olan Çambaşı Yaylası, hem yaz hem de kış aylarında ziyaretçilerine çok hoş deneyimler sunmaktatır. Deniz seviyesinden 1,850 m. yükseklikte olan yayla’nın ulaşımı, Ordu – Kabadüz – Çambaşı güzergahını oluşturan asfalt yol ile sağlanmaktadır. Bünyesindeki kayak merkeziyle birlikte bütün doğa sporlarını profesyonel olarak burada yapmak mümkündür. 72 obası ve 100 bin dönümlük alanı ile Türkiye’nin en geniş yaylalarından biridir.
Turnasuyu Vadisi

Ordu şehir merkezine akan Turnasuyu deresinin üzerine yer alan Turnasuyu Vadisi, Türkiye’nin en ideal yürüyüş parkurlarından biridir.
Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi

Ordu şehir merkezi’nde Selimiye Mahallesi’nde 625 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bir Etnografya Müzesi olarak içerisinde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri gibi eşyalar sergilenmektedir.
Cıngırt Kalesi

Ordu’nun Fatsa ilçesine 5 km’lik bir mesafede bulunan Yapraklı Köyü’ndeki Cıngırt Kalesi, M.Ö. 301-63 yılları arasında inşa edilmiş. 2.150 yıl öncenin Helenistik ve Pontus Krallığı dönemine ait olan 55 sikke ve aynı döneme ait çeşitli formlarda pişmiş toprak seramik parçaları bulunmaktadır.
Ünye Asarkaya Kent Ormanı

Ordu’nun Ünye ilçesine 4 km’lik bir mesafede bulunan Asarkaya Kent Ormanı, dokusunda barındırdığı bir çok yaban hayvanı ve bitki çeşidiyle dikkat çekmektedir. Kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşü için elverişlidir.
Bolaman Kalesi ve Haznedaroğlu Konağı

Bolaman Kalesi Ordu’nun Fatsa ilçesinde denize doğru uzanan bir burunun üzerinde gözetleme evi ve karakol amacıyla inşa edilmiş bir kaledir. İç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşan bu kalenin iç kısmında küçük bir şapel yer alır. Ayrıca kalenin üzerine Haznedaroğlu adında bir konak inşa edilmiştir. 2009 yılında Geleneksel El Sanatları ve Yöresel Yemekler Lokantası olarak tekrar hizmete açılmıştır.
Ünye Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi

16. Yüzyıl Klasik Osmanlı Mimarisinin özelliklerini taşıyan Ünye Yaşayan Kültürel Tarih Müzesi, 2009 yılında Ünye belediyesi tarafından satın alınıp müzeye çevrilmiştir. Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras üzerine araştırmalar yapan müze, kültürü yaşayarak ve deneyimleyerek keşfetme imkanı sunuyor.
Yoroz Kent Ormanı ve Seyir Terası

Ordu şehir merkezine 20 km uzaklıktaki Saraycık beldesi sınırları içerisinde yer alan Yoroz Kent Ormanı, zengin yaban hayatı ve çeşitliliğiyle dikkat çeken yerlerden biridir. Ahşap yollarla kaplı bu orman, aynı zamanda eşsiz bir manzara sunan seyir terasıyla da ünlüdür.
Ünye Kaleköy Kalesi ve Kaya Mezarları

Ordu’nun Ünye ilçesinin merkezinden 7 kilometre uzaklıkta Kale Köyü sınırlarında bulunan Ünye Kaleköy Kalesi, genel görüntüsü ve işçiliğiyle bölgenin Hellenistik dönem sanatını en iyi yansıtan kaya mezarıdır. Kayanın tepesindeki gücü simgeleyen arslan kabartması zamanla tahrip olmuş. Fakat köşesinde yer alan kartal kabartması hala duruyor.
Gelin Kayası Mesire Yeri

Ordu’nun Çamaş ilçesinde Karadeniz’e hakim bir tepede yer alan mesire alanı ve dinlenme yeri olan Gelin Kayası; çevresinde Hisarbey Konağı, Hisarbey Kaya Mezarları, Değirmen Şelalesi, Akköy Kuzguncuk Şelalesi, Kestane Yokuşu Şelalesi ve Kaşdere Şelalesi’ni barındırmaktadır.
Ordu-Giresun Uluslararası Havalimanı (OGU)

Türkiye’nin ve Avrupa’nın deniz üzerine inşa edilen ilk ve tek havalimanı olan Ordu-Giresun Uluslararası Havalimanı (OGU); Ordu‘nun Gülyalı ve Giresun‘un Piraziz ilçeleri arasında yer alıyor.
İki şehre hizmet veren ve 2015 yılında açıldığı günden beri Karadeniz Bölgesi‘nin en önemli havalimanlarından biri haline gelen 3 Milyon yolcu taşıma kapasiteli havalimanı, doğayla iç içe modern terminal binasıyla da dikkat çekiyor.
Denizin üzerinde inşa edilme özelliğiyle Türkiye ve Avrupa’da ilk olsa da, dünyada ilk değildir. Dünyanın deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı Japonya’daki Kansai Uluslararası Havalimanı (KIX)‘dır.
Ordu-Giresun Uluslararası Havalimanı’na ulaşım
Havalimanı’na ulaşmak için Ordu ve Giresun’dan kalkan Havaş otobüslerini kullanabilirsiniz. Ayrıca Ordu ve Giresun’un şehir merkezinden karşılıklı olarak kalkan otobüs seferlerini de tercih edebilirsiniz ama bu otobüsler sizi anayolda bırakacağından terminale yürümeniz gerekecektir.