Sarıyer ismini eski Türk filmlerinde çok duymuş olmalısınız. Özellikle de Minibüs şöförlerinin vazgeçilmez mekanı olmuştur Sarıyer 🙂
Boğaz’ın en kuzeyinde, İstanbul’un Avrupa yakasında; Beşiktaş, Eyüp ve Şişli’ye komşu olan Sarıyer’in, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’e de kıyısı vardır.
Merkezden uzak bir ilçe olan Sarıyer’in Baltalimanı, Bahçeköy (Kemer – Yenimahalle), Büyükdere, Cumhuriyet, Çayırbaşı, Darüşşafaka, Derbent, Emirgan, Fatih Sultan Mehmet, Ferahevler, İstinye, Kazım Karabekir, Kireçburnu, Kocataş, Maden, Merkez, Pınar, Poligon, PTT Evleri, Reşitpaşa, Rumeli Hisarı, Rumeli Kavağı, Tarabya, Yeniköy ve Yenimahalle olmak üzere toplam 27 mahallesi; Boyacıköy, Hacıosman ve Kefeliköy olmak üzere 3 semti; Demirciköy, Garipçe, Gümüşdere, Kilyos, Kısırkaya, Rumeli Feneri, Uskumruköy, Zekeriyaköy olmak üzere de 8 köy yerleşmesi vardır.
Yazının başında da dediğim gibi Sarıyer, İstanbul’un merkezinden uzak bir ilçe. Bundan dolayı doğal güzellik açısından oldukça zengin bir yer. Öne çıkan başlıca yerlere gelin göz atalım.
Belgrad Ormanları

İlçenin büyük bir bölümünü İstanbul’un en önemli oksijen kaynağı olan Belgrad Ormanları oluşturuyor. Bu ormanlar İstanbul Avrupa yakasının en çok ilgi gören ormanlık alanlarındandır.
Kilyos

İstanbulluların tatil ihtiyaçları da pek uzaklarında değil. Çünkü haftasonları tatile gidemeyen İstanbullular Sarıyer’in Karadeniz kıyısındaki Kilyos’a gitmektedir. Burada tatil ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılamaktadırlar.
Bundan dolayı Sarıyer için, İstanbulluların haftasonu tatil, dinlenme ve uğrak yerlerindendir de denilebilir.
İstinye

Sarıyer’in İstanbul ile bağlantısının en sağlam olduğu yerin ve en gelişmiş mahallesinin İstinye olduğunu söylemek mümkün. Sarıyer ilçesinin en önemli alışveriş merkezi olan İstinye Park da bu mahallede bulunmaktadır. İstanbul’un ünlü isimlerinin ve zenginlerinin rağbet ettiği bir mekandır.
Sanayi ve İş Dünyası

İstanbul’un en önemli araba sanayi merkezi olan “Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi” Sarıyer ilçesine sınırdır. Oto sanayi sitesi Şişli ilçesine ait olmasına rağmen Sarıyer ile bütünleşmiş denebilir. İlçede fazla sanayi tesisi bulunmamaktadır. İlçe vatandaşlarının çoğu ilçe dışındaki iş merkezlerinde çalışmaktadır. Yani Sarıyer ilçesinde fazla çalışma alanı bulunmamaktadır.
Başlıca Müzeler
İlçede bana göre görülmeye değer tek müze Rumeli Hisarı‘dır. Rumeli Hisarı İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet tarafından Anadolu Hisarı‘nın tam karşısına yapılmıştır. Rumeli Hisarı’nı Cüneyt Arkın filmlerinden biliyor olmalıyız 🙂 Rumeli Hisarı Boğaz’ın en mükemmel yerine yapılmış denebilir. Hisarın yüksek kısımlarına çıktığınızda manzaranın verdiği keyif paha biçilemez.
Sakıp Sabancı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi de ilçede İstanbul Boğazı kıyılarında bulunmaktadır.
Ulaşım
İlçe ulaşım açısından olması gereken gelişmişlikte. Çünkü Sarıyer’in çeşitli mahallelerinden Taksim ve Kabataş’a otobüs seferleri bulunmaktadır. İlçenin Boğaz kıyılarında da iskeleler bulunmaktadır. Şehir hatları vapurları ve Boğaz hatları bu iskelelerde durmaktadır.
Raylı sistem olarak; M2 Şişhane-Hacıosman metrosu ilçeden geçmektedir. İlçe, metronun en kuzey kesimini oluşturmaktadır.