Selanik Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Yunanistan’ın Makedonya eyaletinin başkenti olan Selanik, Selanik’dan sonra Yunanistan’ın ikinci büyük şehridir. Tarihi ve idari önemi nedeniyle ülkede onursal olarak ortak başkent olarak da adlandırılır. Roma Dönemi’nden, Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan geniş bir tarihi kültür hazinesini barındırıyor.

Bizler de bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Selanik gezi rehberi hazırladık. İşte Selanik’e gittiğinizde görülecek en iyi yerler:

Seyahat Rehberi Uyarısı

Bu içerikteki bilgilerin değişmiş olma ihtimaline karşı; seyahat planınızı yaparken mekanların resmi web sitelerinden güncel bilgi alarak yola çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Mevcut bilgilerde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, bize bildirmenizi rica ederiz. Keyifli yolculuklar…

Beyaz Kule

Selanik Beyaz Kule - © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com
Selanik Beyaz Kule – © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com

Selanik’in en tanınmış simgesi olan Selanik Beyaz Kulesi; yapım tarihi tam olarak bilinmese de şehrin Sultan II.Murad ve ordusu öncülüğünde Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1530 tarihinde ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra inşa edildiği tahmin ediliyor. Mimarının Mimar Sinan olma olasılığı da oldukça yüksek. Her açıdan fotoğraflanabilen silindirik görüntüsü ile Selanik’e gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında geliyor. Zaten siz istemeseniz de merkezi konumundan dolayı yolunuz bir şekilde buraya çıkacaktır.

Aristotelous Meydanı

Selanik Aristotelous Meydanı - © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com
Selanik Aristotelous Meydanı – © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com

Selanik’in kalbi olan Aristotelous Meydanı (Aristoteles), 1917’deki Büyük Yangın sırasında Selanik’in büyük bir kısmının tahrip edilmesinin ardından 1918’de tekrar inşa edilse de günümüzdeki binaların çoğu 1950’lerde inşa edilmiş. Deniz manzaralı bu harika meydanda kahvenizi yudumlarken, meydana çıkan Aristotelous Caddesi’nde de yürüyüş yapabilirsiniz.

Yedikule (Selanik Akropolisi)

Selanik Yedikule (Selanik Akropolisi) - © Fotoğraf: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com
Selanik Yedikule (Selanik Akropolisi) – © Fotoğraf: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Bizans ve Osmanlı karışımı bir kale olan Yedikule (Eptapyrgio), Selanik Akropolü’nün kuzeydoğusunda yer alır. Kale, Osmanlı döneminde karargah olarak kullanıldı. Bölgenin tamamı Selanik Akropolisi olarak da biliniyor.

Selanik Surları

Selanik Surları
Selanik Surları

19. yüzyıl sonlarına kadar Selanik sahil şeridini koruyan Selanik Surları, kentsel dönüşüm esnasında büyük bir kısmını kaybetmiştir. Taş işçiliği erken Bizans dönemine aittir.

Trigonion (Zincir) Kulesi

Bu şehre seyahat planınızı yaparken…

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo‘dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: UcuzabiletSeturOmioKiwiTurnaTicketsTrip
Otel rezervasyonu yaparken: AgodaOtelzTouristicaSeturTatil.comHostelWorldTatilbudurTrip
Otobüs&Tren bileti alırken: TrainlineOmioInterrailTrip

Selanik Trigonion (Zincir) Kulesi - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Selanik Trigonion (Zincir) Kulesi – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

15. yüzyıl sonlarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bizans’tan kalma Selanik Surları’na ekleme yapılarak inşa edilen Trigonion (Zincir) Kulesi, alt kısmında yer alan kemere benzer motifleri nedeniyle bu ismi almıştır.

Selanik Antik Agorası (Roma Forumu)

Selanik Antik Agorası (Roma Forumu) - © Fotoğraf: ilolab / Shutterstock.com
Selanik Antik Agorası (Roma Forumu) – © Fotoğraf: ilolab / Shutterstock.com

Selanik’in tam kalbinde, Egnatia Caddesi ile Agiou Dimitriou Caddesi arasında Selanik Antik Yunan Agorası (Roman Forumu); 2. yüzyılın sonuna kadar uzanan Roma antik döneminden kalma 20 dönümlük alan üzerine kurulu bir arkeolojik sit alanıdır. 1960’lı yıllarda şans eseri bulunmuştur ve çevresi günümüzde kültür tutkunlarının övünebildiği bir hal almıştır.

Yorgo Rotundası (Sultan Hortaç Camii)

Selanik Yorgo Rotundası (Sultan Hortaç Camii) - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Selanik Yorgo Rotundası (Sultan Hortaç Camii) – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Adını yuvarlak anlamına gelen Rotunda kelimesinden alan ve Yorgo Rotundası olarak bilinen bu yapı; Sezar Galerius yıllarında (MS 306) tapınak olarak inşa edilmiş. Çok sayıda depremden ve yağmalardan tahribatlarla kurtulan yapıda günümüze kadar ulaşabilen en önemli kalıntılar, içerisindeki Hristiyanlık mozaikleri olmuş. Osmanlı döneminde Sultan Hortaç Camii ismini alarak camiye dönüştürülen bu yapıda her iki dine ait çok özel izler bulabilirsiniz.

Azize Sofya Kilisesi (Ayasofya)

Azize Sofya Kilisesi - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Azize Sofya Kilisesi – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Selanik’in en eski yapılarından olan Ayasofya ya da diğer adıyla Azize Sofya Kilisesi, bir kilise olarak inşa edilip, daha sonra camiye çevrilmiştir. 3. asırdan beri var olan kilise, en son 7. asırda değişikliğe uğramıştır. Bu dini yapı, 1912 yılında tekrardan kiliseye çevrilmiştir ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.

Galerius Kemeri (Kamara)

Selanik Galerius Kemeri (Kamara) - © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com
Selanik Galerius Kemeri (Kamara) – © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com

Roma mimarisi kullanılarak inşa edilen Sezar Galerius’un Zafer Takı (Galerius Kemeri – Kamara), şehrin en önemli ve ilgi çekici yerlerinden biridir. 4. yüzyılda inşa edilmiş yapının cephesindeki kabartmalı mermerlerde, Galerius’un Perslere karşı kazandığı savaşları ve zaferleri tasvir edilmiştir.

Selanik Antik Roma Hipodromu

Selanik Antik Roma Hipodromu - © Fotoğraf: Thessaloniki Tourism Organisation - thessaloniki.travel
Selanik Antik Roma Hipodromu – © Fotoğraf: Thessaloniki Tourism Organisation – thessaloniki.travel

Galerius’un Saray Kompleksi’nin bir bölümünü oluşturan, uzunlamasına 450 metre ve eni 95 metre olan Antik Roma Hipodromu, Ippodromiou Meydanı’nındaki konutların altında bugüne kadar parçalı bir şekilde korunabilmiş.

Galerius Sarayı (Navarinou Meydanı)

Selanik Galerius Sarayı (Navarinou Meydanı) - © Fotoğraf: milosk50 / Shutterstock.com
Selanik Galerius Sarayı (Navarinou Meydanı) – © Fotoğraf: milosk50 / Shutterstock.com

Geç antik dönemin en önemli eserlerinden olan Galerius Sarayı, 1917 yılında keşfedildi ve kazı çalışmaları günümüzde hala devam etmektedir. Alanın MS. 4 yılına uzandığı bilinmektedir. Şehrin en hareketli caddelerinden biri üzerinde yer alan bu tarihi kalıntının çevresi Navarinou Meydanı olarak da biliniyor.

Tsimiski Caddesi

Selanik Tsimiski Caddesi - © Fotoğraf: Junior Skumbag / Unsplash
Selanik Tsimiski Caddesi – © Fotoğraf: Junior Skumbag / Unsplash

Uluslararası Fuar Alanı’ndan başlayarak şehrin batı ucuna kadar uzanan bu işlek cadde, ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi kapsıyor. Alışveriş için Selanik’in en büyük caddesini ziyaret etmelisiniz.

Selanik Atatürk Evi Müzesi

Selanik Selanik Atatürk Evi Müzesi - © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com
Selanik Selanik Atatürk Evi Müzesi – © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında Selanik’te doğduğu ev, her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Selanik Türk Konsolosluğuna bağlı olarak, Selanik Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılan bu tarihi evin ikinci katında; yatak odası ve doğal boyutlardaki Atatürk büstünün yanı sıra Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğrafları ve giysileri bulunuyor.

Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Yeni Camii (Eski Arkeoloji Müzesi) - © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com
Selanik Yeni Camii (Eski Arkeoloji Müzesi) – © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com

Selanik Arkeoloji Müzesi, ülkenin en büyük müzelerinden biri ve Kuzey Yunanistan’ın merkezi müzesidir. 1962 yılında inşa edilen bina, tarih öncesi ve antik çağlardan çok sayıda sanat eseri barındırmaktadır.

Makedonya Halk Cumhuriyeti ve Trakya Etnoloji Müzesi

Makedonya Halk Cumhuriyeti ve Trakya Etnoloji Müzesi
Makedonya Halk Cumhuriyeti ve Trakya Etnoloji Müzesi

1973 yılında Makedonya Eğitim Derneği tarafından kurulan bu müze, eski hükümet binasında hizmet vermektedir. İçerisinde sayısız süs eşyası, tarihi sikke ve gümüş kaplar yer alır.

Bizans Kültürü Müzesi

Bizans Kültürü Müzesi
Bizans Kültürü Müzesi

Bölgenin Bizans mirasını koruyan Bizans Kültürü Müzesi, Yunanistan üzerindeki kültürel etkilere dair fikir veriyor. Yunan geleneklerinde önemli bir rol oynamaya devam eden ve Ortodoks köklerini temsil eden altın kaplama dini eserlerle dolu olan müzede; erken Hıristiyanlık döneminden, Osmanlı İmparatorluğu sonrasına kadar yaklaşık 3.000 eser sergileniyor.

Makedonya Mücadele Müzesi

Makedonya Mücadele Müzesi
Makedonya Mücadele Müzesi

1893 yılında inşa edilen neo-klasik bir binada yer alan Makedonya Mücadele Müzesi, Makedonya’nın günlük yaşamına dair eşyaları, askerlerin kıyafetlerini ve daha pek çok orijinal koleksiyonları sergilemektedir.

Selanik Savaş Müzesi

Selanik Savaş Müzesi
Selanik Savaş Müzesi

2000 yılında açılan Selanik Savaş Müzesi, 1900’larda inşa edilmiş tarihi bir bina içerisinde yer alıyor. Müze geçmiş dönem savaşlarında kullanılan tüm malzemeleri sergiliyor.

Selanik Limanı

Selanik Limanı - © Fotoğraf: LĂZĂRESCU ALEXANDRA / Unsplash
Selanik Limanı – © Fotoğraf: LĂZĂRESCU ALEXANDRA / Unsplash

Yunan havzası ve Ege Denizi’ndeki en büyük limanlardan biri olan Selanik Limanı, özellikle günbatımı manzarası için tercih ediliyor. Limandaki heybetli yolculuk terminali binası ise 1910 yılında inşa edilmiştir ve 20. yüzyılın başlarındaki Fransız kamu mimari tarzının etkili işaretlerini taşımaktadır. Sıradan bir liman olarak kalmayıp, restoranlar ve kültür merkezlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Hamidiye (Sintrivani) Çeşmesi Meydanı

Selanik Hamidiye (Sintrivani) Çeşmesi Meydanı - © Fotoğraf: bilalpoyraz / Shutterstock.com
Selanik Hamidiye (Sintrivani) Çeşmesi Meydanı – © Fotoğraf: bilalpoyraz / Shutterstock.com

Selanik’in en karakteristik noktalarından birinde bulunan ve bulunduğu meydana adını veren Hamidiye (Sintrivani) Çeşmesi; Sultan Abdül Hamit’in 1889’da Selanikliler’e armağanıydı. Açılış gününde çeşmeden kiraz şerbeti aktığı söyleniyor.

Yeni Camii (Eski Arkeoloji Müzesi)

Selanik Yeni Camii (Eski Arkeoloji Müzesi) - © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com
Selanik Yeni Camii (Eski Arkeoloji Müzesi) – © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com

Selanik’in Yunanistan hakimiyetine geçmesinden çok kısa bir süre önce 1902 yılında inşa edilen Yeni Camii; 17. ve 18. yüzyıllarda şehrin İslam dinine geçen Sefarad Yahudisi kökenli Müslümanları (Dönme Cemaati) için özel olarak inşa edilmiştir. Mimarisi bugünün standartlarına göre oldukça yeni bir görüntüye sahip olduğundan “Yeni Camii” olarak adlandırılıyor. Bir dönem Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılan cami, günümüzde çeşitli etkinlikler için kullanılıyor.

Selanik Yahudi Müzesi

Selanik Yahudi Müzesi
Selanik Yahudi Müzesi

2001 yılında kurulan Selanik Yahudi Müzesi, Selanik’te yaşamış Sefarad Yahudilerinin tarihini, onların kişisel eşyalarını ve dini ayinlerde kullandığı eşyalarını sergiliyor.

Selanik Hükümet Konağı (Konaki)

Selanik Hükümet Konağı (Konaki) - © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com
Selanik Hükümet Konağı (Konaki) – © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com

İtalyan mimar Vitaliano Poselli tarafından Neoklasik ve Rönesans tarzında 1891 yılında tasarlanan ve inşa edilen heybetli bina; Selanik Hükümet Konağı (Konaki) olarak Türk bölge komiserliği genel merkezine ev sahipliği yapmak üzere inşa edilmiş. 1907 yılında ise binada Osmanlı Hukuk Fakültesi kurulmuş. Başlangıçta üç kat olan binaya, dördüncü kat 1955 tarihinde eklenmiş. Bugün ise Makedonya – Trakya Bakanlığı ve diğer kamu hizmetlerinin için kullanılıyor.

Kıbrıslı Savaşçılar Meydanı İdari Antik Kalıntıları (Kyprion Agoniston)

Kıbrıslı Savaşçılar Meydanı İdari Antik Kalıntıları (Kyprion Agoniston) - © Fotoğraf: Thessaloniki Tourism Organisation - thessaloniki.travel
Kıbrıslı Savaşçılar Meydanı İdari Antik Kalıntıları (Kyprion Agoniston) – © Fotoğraf: Thessaloniki Tourism Organisation – thessaloniki.travel

Olympou caddesi, Venizelou caddesi ve Aghiou Dimitriou caddesinin kesişme noktasındaki Kıbrıslı Savaşçılar Meydanı’nda (Kyprion Agoniston) yer alan bu kalıntıların, M.Ö.3. Yüzyıla dayanan Helenistik dönemden beri bir idari merkez olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Osmanlı Bankası Binası (Selanik Devlet Konservatuarı)

Selanik Osmanlı Bankası Binası (Selanik Devlet Konservatuarı) - © Fotoğraf: Athina Psoma / Shutterstock.com
Selanik Osmanlı Bankası Binası (Selanik Devlet Konservatuarı) – © Fotoğraf: Athina Psoma / Shutterstock.com

Osmanlı Bankası Binası; Frangomachalas bölgesinde, kentin finans faaliyetlerinin tam kalbinde yer almaktadır. 1903 yılında, Fransız etkisiyle neo-barok mimari üslubu benimsenerek, bir grup Bulgar milliyetçisinin terör saldırısıyla harap olan bir konağın yerine inşa edilmiştir. Bugün Selanik Devlet Konservatuarı’na ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Selanik Bedesteni (Bezesteni Market)

Tarihi Selanik Bedesteni (Bezesteni Market) - © Fotoğraf: Heracles Kritikos / Shutterstock.com
Tarihi Selanik Bedesteni (Bezesteni Market) – © Fotoğraf: Heracles Kritikos / Shutterstock.com

Osmanlı döneminde inşa edilen Tarihi Selanik Bedesteni (Bezesteni Market), günümüzde de çarşı olarak kullanılır. Seyahat esnasında hediyelik eşya alımlarınız için en iyi seçenek olacaktır.

Modiano Market

Selanik Modiano Market - © Fotoğraf: Vianney CAHEN / Unsplash
Selanik Modiano Market – © Fotoğraf: Vianney CAHEN / Unsplash

Şehrin tam merkezinde, birkaç bloktan oluşan kapalı bir pazar yeri olan Modiano Market, Selanik’e gittiğinizde alışveriş için en iyi seçeneklerinizden biri olabilir. Adını, bölgenin ve daha sonra pazarın sahibi olan, şehrin tanınmış İtalyan-Yahudi Modiano ailesinin bir üyesi olan mimar Eli Modiano’dan almıştır.

Bizans Hamamı (Kule Hamamı)

Selanik Bizans Hamamı (Kule Hamamı) - © Fotoğraf: stoyanh / Shutterstock.com
Selanik Bizans Hamamı (Kule Hamamı) – © Fotoğraf: stoyanh / Shutterstock.com

12. yüzyıl sonlarında inşa edilen Bizans Hamamı, 1940 yılına kadar hamam olarak hizmet verir. Bizans döneminden kalma en sağlam yapılardan olan hamam, Osmanlı Dönemi’nde Kule Hamamı olarak adlandırılıyordu. Günümüzde restorasyonu hala devam etmektedir.

Yahudi Hamamı (Çarşı Hamamı)

Selanik Yahudi Hamamı (Çarşı Hamamı) - © Fotoğraf: Bestravelvideo / Shutterstock.com
Selanik Yahudi Hamamı (Çarşı Hamamı) – © Fotoğraf: Bestravelvideo / Shutterstock.com

Yahudi mahallesinde bulunduğundan dolayı Yahudi Hamamı olarak da anılan Çarşı Hamamı, ateş tuğlası ve taşlarla Bizans mimarisi taklit edilerek inşa edilmiştir. Kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı bölümü bulunan hamam, 20. yüzyılın başına kadar tam anlamıyla faaliyet gösteriyormuş fakat günümüzde kültürel etkinlikler için kullanılıyor. Hamamın yanıbaşındaki çiçekçiler pazarı ise şehrin en önemli noktalarından biri haline gelmiş.

Bey Hamamı (Cennet Hamamı)

Selanik Bey Hamamı (Cennet Hamamı) - © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com
Selanik Bey Hamamı (Cennet Hamamı) – © Fotoğraf: ColorMaker / Shutterstock.com

Cennet Hamamları olarak da bilinen Bey Hamamı, Selanik’te yer alan bir Türk hamamıdır. Günümüzde kültürel etkinlikler ve sergiler için kullanılmaktadır.

Vlatadon Manastırı

Selanik Vlatadon Manastırı - © Fotoğraf: trvlpic / Shutterstock.com
Selanik Vlatadon Manastırı – © Fotoğraf: trvlpic / Shutterstock.com

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu Vlatadon Manastırı, 14. yüzyılda Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş Selanik’te faaliyet gösteren tek Bizans manastırı ve şehrin en önemli Bizans anıtlarından biridir. İçerisinde çok sayıda tarihi eser ve duvar resmi bulunmaktadır.

Hosios David Kilisesi (Latomos Manastırı)

Selanik Hosios David Kilisesi (Latomos Manastırı) - © Fotoğraf: Isogood_patrick / Shutterstock.com
Selanik Hosios David Kilisesi (Latomos Manastırı) – © Fotoğraf: Isogood_patrick / Shutterstock.com

Selanik’te 5. yüzyılın sonlarından kalma olan bu kilise, Bizans döneminde oldukça zengin freskler ve duvar süsleri ile bezenmiştir. Bizans döneminde Latomos Manastırı’nın Katholikon’u olarak işlev görmüş ve 12-14. yüzyıllarda yenilenerek; zengin bir mozaik ve fresk süslemesine sahip olmuştur. Osmanlı yönetimi sırasında camiye (muhtemelen 16. yüzyılda) dönüştürülen bu yapı, 1921’de bir Rum Ortodoks kilisesi olarak bugünkü adını almıştır.

Panagia Chalkeon Kilisesi

Selanik Panagia Chalkeon Kilisesi - © Fotoğraf: Aivita Arika / Shutterstock.com
Selanik Panagia Chalkeon Kilisesi – © Fotoğraf: Aivita Arika / Shutterstock.com

MS 1028 yılında inşa edilmiş bir Bizans kilisesi olan Panagia Chalkeon Kilisesi, Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. İç mimarisinde etkileyici duvar resimleri ve görkemli fresklerle doludur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Ayasofya (Kutsal Bilgelik Tapınağı) ve Agios Dimitrios gibi Selanik’in diğer önemli tapınaklarıyla birlikte camiye dönüştürülmüş.

St. Paul Kilisesi (Kutsal Havariler Kilisesi)

Selanik St. Paul Kilisesi (Kutsal Havariler Kilisesi) - © Fotoğraf: Anna Fevraleva / Shutterstock.com
Selanik St. Paul Kilisesi (Kutsal Havariler Kilisesi) – © Fotoğraf: Anna Fevraleva / Shutterstock.com

11. yüzyıldan önce bir yapı olan St. Paul Kilisesi ya da diğer adıyla Kutsal Havariler Kilisesi, Bizans dönemini aktaran en önemli yapılardan bir tanesidir. Ulusların Havarisi Pavlus’a adanmış üç katedralden biridir. Selanik’in kale duvarlarından çok uzak olmayan Paşa Bahçeleri’nin yanında, Agios Pavlos bölgesinde yer alır. Kilise duvarlarında yer alan resimler, 1700’lü yıllara kadar uzanmaktadır.

Acheiropoietos Kilisesi

Selanik Acheiropoietos Kilisesi - © Fotoğraf: Borisb17 / Shutterstock.com
Selanik Acheiropoietos Kilisesi – © Fotoğraf: Borisb17 / Shutterstock.com

Şehrin tam merkezinde yer alan 5. yüzyıldan kalma Panagia Acheiropoietos Kilisesi, Bizans mimarisinin tüm detaylarını içerisinde barındırıyor. Binanın benzersiz mimarisi ve iyi düşünülmüş iç dekorasyonu; dünyanın dört bir yanından binlerce ziyaretçiyi kendine çeken özel bir atmosfer yaratıyor.

Aya Dimitri Kilisesi

Selanik Aya Dimitri Kilisesi - © Fotoğraf: SIAATH / Shutterstock.com
Selanik Aya Dimitri Kilisesi – © Fotoğraf: SIAATH / Shutterstock.com

Şehrin koruyucusu Aziz Dimitri adına açılan Aya Dimitri Kilisesi, erken hristiyanlık döneminde kilise olarak hizmet vermiştir. Kilise MS 1493’te Türk işgali sırasında camiye çevrilmiş; ardından MS 1912’de şehir kurtarıldığında tekrar kiliseye dönüştürülmüş.

İlyas Peygamber Kilisesi

Selanik İlyas Peygamber Kilisesi - © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com
Selanik İlyas Peygamber Kilisesi – © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan bu 14. yüzyıldan kalma İlyas Peygamber Kilisesi (The Church of Prophet Elijah), Bizans mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alır. Palaiologon dönemine dair izler taşır.

Panagia Dexia Kilisesi

Selanik Panagia Dexia Kilisesi - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Selanik Panagia Dexia Kilisesi – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Şehirdeki en genç tapınaklardan biri olan Panagia Deksia, Galerius Kemeri’nin çok yakınında yer alıyor. 1956’da inşa edilen bu kilise; birçok Yunan Ortodoks tapınağına benzer şekilde, bazı modern – neo klasik etkilerle birlikte harika Bizans mimarisini bir araya getiriyor.

Aziz Catherine Kilisesi (Aya Aikaterini)

Selanik Aziz Catherine Kilisesi (Aya Aikaterini) - © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com
Selanik Aziz Catherine Kilisesi (Aya Aikaterini) – © Fotoğraf: Lambros Kazan / Shutterstock.com

Tarihi 13. yüzyılın sonlarından 14. yüzyılın başlarına uzanan St. Catherine Kilisesi (Aya Aikaterini), Bizans manastırı katolikonu (ana kilise) olarak kullanılmıştır ve Palaiologan mimarisinin güzel bir örneği olarak kabul edilir.

St. Gregory Palamas Metropolitan Kilisesi

St. Gregory Palamas Metropolitan Kilisesi - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
St. Gregory Palamas Metropolitan Kilisesi – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Kentin merkezinde, sahile yakın Mitropoleos Caddesi üzerinde, şehirdeki görülmeye değer bir başka dini yer olan St. Gregory Palamas Metropolitan Kilisesi, Bizans mimarisinin yapısal gelişimini farklı evrelerle anlatıyor. İlk kilise, 13. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş, üç koridorlu Bazilika tipi bir binayken; 16. yüzyılın sonlarında çıkan büyük bir yangından sonra, Selanik Metropolitan Tapınağı olarak tekrar kurulmuştur. İnşaatı 24 yıl süren bu kilise; Selanik, Türkler tarafından işgal edildiği sırada inşaatı devam eden ilk kubbeli kilise olma özelliği de taşıyor.

Alaca İmaret Camii

Selanik Alaca İmaret Camii - © Fotoğraf: photravel_ru / Shutterstock.com
Selanik Alaca İmaret Camii – © Fotoğraf: photravel_ru / Shutterstock.com

1484 yılında Sultan II. Bayezid döneminde Selanik sancak beyi olarak görev yapan İshak Paşa tarafından yaptırılan Alaca İmaret Camii, 1986 yılından beri sergi, konser ve kültürel etkinlikler için kullanılmaktadır. Günümüzde ise restorasyonu devam ediyor.

Hamza Bey Camii (Alkazar Sineması)

Hamza Bey Camii (Alkazar Sineması) - © Fotoğraf: Thessaloniki Tourism Organisation - thessaloniki.travel
Hamza Bey Camii (Alkazar Sineması) – © Fotoğraf: Thessaloniki Tourism Organisation – thessaloniki.travel

Selanik’te yapılan ilk Osmanlı camii olma unvanını taşıyan Hamza Bey Camii, bu açıdan son derece tarihi bir öneme sahiptir. Cami, uzun yıllar Alkazar Sineması olarak kullanıldı.

Manastırlar Sinagogu

Manastırlar Sinagogu - © Fotoğraf: Kard Architechts
Manastırlar Sinagogu – © Fotoğraf: Kard Architechts

I. Dünya Savaşı esnasında Yugoslavya’dan Yunanistan’a gelen aileler için yapılan bu tarihi sinagog, şehirdeki tüm Yahudilere kucak açmış durumdadır.

Zeytinlik Mezarlığı Anıt Parkı

Selanik Zeytinlik Mezarlığı Anıt Parkı - © Fotoğraf: Irma Eyewink / Shutterstock.com
Selanik Zeytinlik Mezarlığı Anıt Parkı – © Fotoğraf: Irma Eyewink / Shutterstock.com

Birinci Dünya Savaşı’ndaki İtilaf Devletleri’nin askeri mezarlığı olan Zeytinlik Mezarlığı, Yunanistan’ın en büyük askeri mezarlığıdır. Bu yer aynı zamanda I. Dünya Savaşı anıt parkını ve Fransız Selanik Konsolosluğu’nun girişimiyle inşa edilen Zeytinlik Fransız Askeri Mezarlığı Müzesi’ni de kapsamaktadır. Mezarlığın ilk bölümü mezarlığın kendisine adanmıştır. Makedonya Cephesi’ne adanmış olan ikincisi, bu bilinmeyen cephenin kısa bir tanımını sağlıyor. Üçüncü bölüm ise Selanik ve 1915-1918’de şehirde yaşayan yaklaşık 300.000 Fransız askerinin günlük yaşamına odaklanıyor. Fransız ordusunun savaşın sonucuna ve Selanik’in ve tüm Makedonya’nın gelişimine (Selanik Limanı, yol yapımı, bulaşıcı hastalıkların tedavisi ve yeni tarım yöntemlerinin getirilmesi) katkısına vurgu yapıyor.

Axios Deltası Milli Parkı

Selanik Axios Deltası Milli Parkı - © Fotoğraf: dimitris pantos / Unsplash
Selanik Axios Deltası Milli Parkı – © Fotoğraf: dimitris pantos / Unsplash

Axios-Loudias-Aliakmonas Deltası Milli Parkı, hem Yunanistan’nın hem de Avrupa’nın en önemli sulak alanlarından biridir. Selanik’in 10 kilometre güneybatısından başlayan park Pieria’ya kadar uzanıyor ve 38.800 hektarlık bir alanı kapsıyor.

Paşa Bahçeleri

Selanik Paşa Bahçeleri - © Fotoğraf: Alla Iatsun / Shutterstock.com
Selanik Paşa Bahçeleri – © Fotoğraf: Alla Iatsun / Shutterstock.com

Tarihi Osmanlı Dönemi’ne dayanan Paşa Bahçeleri; 1904 yılında, bir dönümlük bir alanı kaplayan ve fantastik mimarinin eşsiz bir örneğini sağlayan bilinmeyen bir mimar tarafından inşa edilmiştir. Tam merkezindeki tarihi çeşme ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Osmanlı zamanından kalma tarihi bir binada hizmet veren Aziz Dimitrios Hastanesi’nin bahçesi olarak da kullanılıyor.

Büyük İskender Parkı ve Heykeli

Büyük İskender Parkı ve Heykeli - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Büyük İskender Parkı ve Heykeli – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Selanik’teki Büyük İskender Parkı, şehrin en önemli ve merkezi parklarından biridir. Parkta yer alan ünlü Büyük İskender heykeli ise parkı ziyarete gelen herkese açık olarak sergilenmektedir.

Zongolopoulos’un Şemsiyeleri Heykeli

Selanik Zongolopoulos'un Şemsiyeleri Heykeli - © Fotoğraf: Jim Kalligas / Unsplash
Selanik Zongolopoulos’un Şemsiyeleri Heykeli – © Fotoğraf: Jim Kalligas / Unsplash

Selanik’in simgelerinden biri haline gelen bu anıt, Georgios Zangolopoulos’un tarafından yapılmıştır. Venedik Bineali için yapılan eser, 1997 yılında Selanik’e getirilmiş ve sahildeki stratejik bir noktaya yerleştirilmiş.

MOMus Modern Sanat Müzesi

MOMus Modern Sanat Müzesi
MOMus Modern Sanat Müzesi

Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi ve Devlet Çağdaş Sanat Koleksiyonları Müzesi komplekslerinden oluşan  MOMus Modern Sanat Müzesi (eski adıyla Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi), çağdaş sanatı teşvik etmekle ve koruma ve tanıtım amacıyla, Yunanistan’daki ve yurtdışındaki sanat hareketleri inceliyor. Müze grubu aynı zamanda Selanik Çağdaş Sanat Bienali’ni de organize ediyor.

Selanik MOMus Fotoğrafçılık Müzesi

Selanik MOMus Fotoğrafçılık Müzesi
Selanik MOMus Fotoğrafçılık Müzesi

Selanik Limanı’nda yer alan MOMus Selanik Fotoğraf Müzesi; Yiannis Stylianou, Socrates Iordanidis ve Dimitris Letsios’un arşivleri de dahil olmak üzere 1890-2015 yılları arasındaki yaklaşık 90.000 fotoğraf belgesini içermektedir. Kurum aynı zamanda Fred Boissonnas arşivinin Yunan bölümü için de bir emanetçi olarak işlev görüyor. 1987 yılında kurulmasına rağmen yasal haklarını 1997’de sağlayan müze, günümüzde Yunanistan tarihini en iyi şekilde sergilemektedir.

OTE Kulesi (Skyline Bar)

OTE Kulesi (Skyline Bar)
OTE Kulesi (Skyline Bar)

Selanik Uluslararası Sergi Alanında yer alan bu kule, 1966 yılında kurulmuştur. Günümüzde modern bir telekomünikasyon merkezi olarak kullanılan kule, aynı zamanda restoranları ve sergileri ile ziyaretçileri kendisine çekiyor.

Selanik Olimpiyat Müzesi

Selanik Olimpiyat Müzesi
Selanik Olimpiyat Müzesi

1998 yılında Spor Müzesi olarak Selanik’te kurulan müze, Ocak 2008’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Selanik Olimpiyat Müzesi’ne dönüştürüldü. Müze, spor mirasını korumayı ve sporun kültürel yönünü tanıtmayı amaçlamaktadır. Kalıcı ve geçici sergileriyle hem gençlere hem de yaşlılara hitap ediyor.

Selanik Sinema Müzesi

Selanik Sinema Müzesi
Selanik Sinema Müzesi

20. yüzyılın başındaki ilk deneysel çabalardan, modern Yunan yapımlarına kadar uzanan Yunan sinematografisinin tam tarihi Selanik Sinema Müzesi’nde sergileniyor. Müze ayrıca yaklaşık 12.000 Yunan ve Uluslararası sinema kitabı ve dergisiyle Yunanistan’ın en büyük yedinci sanat kütüphanesini de içermektedir.

SEIKILO Antik Yunan Müzik Aletleri Sergisi

SEIKILO Antik Yunan Müzik Aletleri Sergisi
SEIKILO Antik Yunan Müzik Aletleri Sergisi

Theodore ve SEIKILO’nun ödüllü turu “Experience Ancient Greece” ile antik Yunan mitolojisinde ve müziğinde eşsiz bir yolculuğa çıkın. Burada antik müzik aletlerini öğrenme, daha yakından inceleme ve hatta birçok antik Yunan müzik enstrümanı ile çalma şansı bulacaksınız. Hermes’in liri, Sappho’nun barbitonu, pandura, Altın Çağ’ın Cithara’sı, Homeros’un Phorminx’i, Dionysos’un Timpanonu bunlardan sadece birkaçı.

Selanik Belediye Sanat Galerisi (Bianca Köşkü)

Selanik Belediye Sanat Galerisi (Bianca Köşkü)
Selanik Belediye Sanat Galerisi (Bianca Köşkü)

1966 yılında belediye kütüphanesine bağlı olarak ünlü Villa Bianca (Casa Bianca) binasında kurulan bu galeri, 1000’den fazla sanat eserini sergilemektedir. Özellikle modern Yunan heykelleri ve Bizans ve Bizans sonrası ikonları en dikkat çeken koleksiyonlar arasında yer almaktadır.

NOESIS Bilim Merkezi ve Teknoloji Müzesi

NOESIS Bilim Merkezi ve Teknoloji Müzesi
NOESIS Bilim Merkezi ve Teknoloji Müzesi

1978 yılında kurulan Selanik NOESIS Bilim Merkezi ve Teknoloji Müzesi, içerisinde Planetarium, Cosmotheater 3D, Simulator ve sayısız sergi alanı barındırır. Öğrenci topluluklarının yanı sıra, halkın da olumlu bilimleri tanıması ve anlayabilmesi için uygun bir ortam sunan kültürel, eğitimsel, kamu yararına bir kurumdur.

Selanik Su Temini Müzesi (Eski Merkez Pompa İstasyonu)

Selanik Su Temini Müzesi (Eski Merkez Pompa İstasyonu)
Selanik Su Temini Müzesi (Eski Merkez Pompa İstasyonu)

Selanik’in tarihi merkezinin batı duvarlarından yaklaşık 1.500 metre uzaklıkta bulunan Eski Merkez Pompa İstasyonu; 19. yüzyılın sonlarında (1890-1894) Belçikalı teknisyenler tarafından inşa edilmiş. Selanik’in su temini projesinin yönetimi ve işletilmesi, 1888 yılında İstanbul’da bulunan Belçikalı finansçılar tarafından kurulan Osmanlı Su Şirketi (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique) tarafından üstlenilmiş. Bu tarihi bina, günümüzde Selanik Su Temini Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Selanik Uluslararası Sergi ve Kongre Merkezi

Selanik Uluslararası Sergi ve Kongre Merkezi - © Fotoğraf: Marianna Ianovska / Shutterstock.com
Selanik Uluslararası Sergi ve Kongre Merkezi – © Fotoğraf: Marianna Ianovska / Shutterstock.com

Selanik Uluslararası Sergi ve Kongre Merkezi, Selanik’teki ticaret fuarları ve tüketici sergilerinin ana mekanıdır. Şehirdeki farklı ulaşım araçlarının nerdeyse kalbinde yer alan bu fuar alanı, her yıl çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Selanik Magic Park

Selanik Magic Park
Selanik Magic Park

Selanik Magic Park, toplam alanı 65.000 metrekarelik alana kurulu bir eğlence parkı. Atlıkarıncadan, çarpışan arabalara; dönme dolaptan su kaydırağına kadar çok sayıda eğlence ünitesi bulunuyor.

Selanik Tarihi Tren Garı

Selanik Tarihi Tren Garı - © Fotoğraf: ilolab / Shutterstock.com
Selanik Tarihi Tren Garı – © Fotoğraf: ilolab / Shutterstock.com

Yeni açılan tren garı nedeniyle 1980’lerden beri kullanılmayan tarihi tren garı, gittikçe büyüyen bir tren ve araba mezarlığına dönüşmüş durumda. Osmanlı zamanından kalma tarihi dokusunu merak ediyorsanız, ziyaret edebilirsiniz.

Selanik Makedonya InterCity Otobüs Terminali

Selanik Makedonya InterCity Otobüs Terminali - © Fotoğraf: Pit Stock / Shutterstock.com
Selanik Makedonya InterCity Otobüs Terminali – © Fotoğraf: Pit Stock / Shutterstock.com

Makedonya InterCity Otobüs Terminali, Selanik’in şehirlerarası otobüs terminalidir. Vizeniz dahilinde diğer Avrupa ülkelerine bu otobüs terminali aracılığı ile gidebilirsiniz.

Selanik Uluslararası Havalimanı (SKG)

Selanik Selanik Uluslararası Havalimanı (SKG) - © Fotoğraf: Giannis Papanikos / Shutterstock.com
Selanik Selanik Uluslararası Havalimanı (SKG) – © Fotoğraf: Giannis Papanikos / Shutterstock.com

Hem askeri hem de sivil kullanım imkanı tanıyan Selanik Uluslararası Havalimanı, Makedonya bölgesinde yer alır ve aynı zamanda Yunanistan’ın Makedonya bölgesinin de ana havalimanı sayılır.

Daha fazlasını keşfedin

Gezimingo’da bu şehir de dahil çok sayıda kapsamlı şehir rehberi bulunuyor. Diğer şehirleri de keşfederek kendinize bir rota oluşturmaya ne dersiniz?

Bu şehre seyahat planınızı yaparken...

Seyahate çıkarken seyahat planı yapmanın ne kadar zorlu bir süreç olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu nedenle sizlere seyahat planlamanızı yaparken kullanabileceğiniz Kuponigo'dan sağladığımız bazı web siteleri ve indirim kodlarını önereceğiz.

Uçak bileti alırken: Ucuzabilet - Setur - Omio - Kiwi - Turna - Tickets - Trip
Otel rezervasyonu yaparken: Agoda - Otelz - Touristica - Setur - Tatil.com - HostelWorld - Tatilbudur - Trip
Otobüs&Tren bileti alırken: Trainline - Omio - Interrail - Trip

Bu içeriği paylaşın

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir