
Selanik’te Osmanlı İmparatorluğu’nun izi bulunan 10 yer

Yunanistan’ın Makedonya eyaletinin başkenti olan Selanik, Atina’dan sonra Yunanistan’ın ikinci büyük şehridir. Tarihi ve idari önemi nedeniyle ülkede onursal olarak ortak başkent olarak da adlandırılır.
Roma Dönemi’nden, Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanan geniş bir tarihi kültür hazinesini barındıran şehirde Türklerin çok sayıda izi bulunuyor. Çoğu mahalle ve mekanın ismi Türkçe’den Yunanca’ya geçmiş ve günümüzde de korunmaktadır.
Biz de sizlere bu yazımızda Selanik’te Osmanlı Dönemi’nden kalma en popüler 10 yeri listeledik. Eğer Selanik’i daha detaylı keşfetmek ve rotanızı hazırlamak isterseniz sizi Gezimingo Selanik Gezi Rehberi sayfamıza bekliyoruz.
Yedikule (Selanik Akropolisi)

Bizans ve Osmanlı karışımı bir kale olan Yedikule (Eptapyrgio), Selanik Akropolü’nün kuzeydoğusunda yer alır. Kale, Osmanlı döneminde komutan karargahı olarak kullanıldı. Bölgenin tamamı Selanik Akropolisi olarak da biliniyor.
Hamza Bey Camii (Alkazar Sineması)

Selanik’te yapılan ilk Osmanlı camii olma unvanını taşıyan Hamza Bey Camii, bu açıdan son derece tarihi bir öneme sahiptir. Cami, uzun yıllar Alkazar Sineması olarak kullanıldı.
Çınar (Tsinari) Mahallesi

Adını 20. yüzyılın başlarında oraya dikilen çınar ağacından (Platanus) alan Ano Poli (Yukarı / Eski Şehir) bölgesi olarak da anılan Çınar (Tsinari) Mahallesi; küçük kahvehaneleri ve ticaret mağazalarıyla tarihi dokusunu hala koruyor. Mahallenin en karakteristik noktası ise II. Murad’ın Osmanlı çeşmesidir.
Yorgo Rotundası (Sultan Hortaç Camii)

İlk olarak rotunda olarak kurulan bu yapı, Osmanlı döneminde Sultan Hortuç Camii ismini alarak camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde kilise olarak sergilenmektedir.
Tarihi Selanik Bedesteni (Bezesteni Bazaar)

Osmanlı döneminde inşa edilen Tarihi Selanik Bedesteni (Bezesteni Bazaar), günümüzde de çarşı olarak kullanılır. Seyahat esnasında hediyelik eşya için en iyi seçenek olacaktır.
Osmanlı Bankası Binası (Selanik Devlet Konservatuarı)

Osmanlı Bankası Binası; Frangomachalas bölgesinde, kentin finans faaliyetlerinin tam kalbinde yer almaktadır. 1903 yılında, Fransız etkisiyle neo-barok mimari üslubu benimsenerek, bir grup Bulgar milliyetçisinin terör saldırısıyla harap olan bir konağın yerine inşa edilmiştir. Bugün Selanik Devlet Konservatuarı’na ev sahipliği yapıyor.
Hamidiye (Sintrivani) Çeşmesi Meydanı

Selanik’in en karakteristik noktalarından birinde bulunan ve bulunduğu meydana adını veren Hamidiye (Sintrivani) Çeşmesi; Sultan Abdül Hamit’in 1889’da Selanikliler’e armağanıydı. Açılış gününde çeşmeden kiraz şerbeti aktığı söyleniyor.
Selanik Hükümet Konağı (Konaki)

İtalyan mimar Vitaliano Poselli tarafından Neoklasik ve Rönesans tarzında 1891 yılında tasarlanan ve inşa edilen heybetli bina; Selanik Hükümet Konağı (Konaki) olarak Türk bölge komiserliği genel merkezine ev sahipliği yapmak üzere inşa edilmiş. 1907 yılında ise binada Osmanlı Hukuk Fakültesi kurulmuş.
Başlangıçta üç kat olan binaya, dördüncü kat 1955 tarihinde eklenmiş. Bugün ise Makedonya – Trakya Bakanlığı ve diğer kamu hizmetlerinin için kullanılıyor.
Paşa Bahçeleri

Tarihi Osmanlı Dönemi’ne dayanan Paşa Bahçeleri; 1904 yılında, bir dönümlük bir alanı kaplayan ve fantastik mimarinin eşsiz bir örneğini sağlayan bilinmeyen bir mimar tarafından inşa edilmiştir. Tam merkezindeki tarihi çeşme ile dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Osmanlı zamanından kalma tarihi bir binada hizmet veren Aziz Dimitrios Hastanesi’nin bahçesi olarak da kullanılıyor.
Selanik Su Temini Müzesi (Eski Merkez Pompa İstasyonu)

Selanik’in tarihi merkezinin batı duvarlarından yaklaşık 1.500 metre uzaklıkta bulunan Eski Merkez Pompa İstasyonu; 19. yüzyılın sonlarında (1890-1894) Belçikalı teknisyenler tarafından inşa edilmiş. Selanik’in su temini projesinin yönetimi ve işletilmesi, 1888 yılında İstanbul’da bulunan Belçikalı finansçılar tarafından kurulan Osmanlı Su Şirketi (Compagnie Ottomane des Eaux de Salonique) tarafından üstlenilmiş. Bu tarihi bina, günümüzde Selanik Su Temini Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Bonus: Atatürk Evi Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881 yılında Selanik’te doğduğu ev, her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Selanik Türk Konsolosluğuna bağlı olarak, Selanik Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılan bu tarihi evin ikinci katında; yatak odası ve doğal boyutlardaki Atatürk büstünün yanı sıra Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğrafları ve giysileri bulunuyor.
Eğer Selanik’i daha detaylı keşfetmek ve rotanızı hazırlamak isterseniz sizi Gezimingo Selanik Gezi Rehberi sayfamıza bekliyoruz.