
Tamzara Mahallesi: Doğu Karadeniz’de özgün bir yer

Karadeniz’de gezi rotalarının gittikçe çeşitlendiği bir dönemden geçiyoruz. Her geçen gün sosyal medyanın etkisi ile birlikte Rize ve Trabzon‘daki yaylaların arasına sıkılmış Karadeniz tur güzergahlarına bir yenisi ekleniyor. Bunlardan bir tanesi de Giresun‘daki, Karadeniz Bölgesi’nin en özgün yerlerinden olan Tamzara Mahallesi. Ermenice bir kelime olan ve “parlak şafak” anlamına gelen Tamzara, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde yer alıyor.
Tamzara Mahallesi’ni diğer Karadeniz şehirlerinden farklı kılan bir çok özelliği var; fakat bu mahalle asıl ününü 2017 yılında Ivana Sert‘in burada verdiği defile sonucu kazanmış. Bu defileden sonra da buraya gelen turist sayısı günden güne artmış.
Tamzara’nın kısaca tarihi
Tamzara hakkındaki bilgiler bizi 1184 yılına kadar götürüyor. Mengücekoğulları döneminde kurulan Tamzara, Selçuklular ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu himayesine giriyor. Burada sayıca fazla olan Ermeni nüfusu ile Türkler barış içerisinde yaşıyor. 1914 yılına yapılan mübadele ile birlikte Ermeniler bu mahalleden göç ediyor. Ermenilerin aynı zamanda tamzara ile aynı isimde bir de halk oyunu da bulunuyor.
Tamzara’nın kendine has özellikleri
Tamzara Mahallesi, Karadeniz ile İç Anadolu turizmini birbirine bağlayan ve aynı zamanda bu iki bölgenin kültürel özelliklerinin aynı anda görülüp yaşanabileceği güzel bir destinasyon. Karadeniz gezinizde turist olarak Tamzara‘ya gittiğinizde bir anda kendinizi İç Anadolu’da ya da Ege de bir köye gitmiş gibi hissediyorsunuz. Çünkü şehirleşme ve coğrafi yapısı itibari ile klasik Karadeniz şehirlerinden biraz farklı bir yapısı var. Kendine has mimari yapısına sahip 2 katlı ahşap evler ise cephe rehabilitasyon projesi ile geleneksel mimari tarzı ile kaplanmış. Tamzara Mahallesi kadınları çalışkanlıkları ve dayanışmacı yapıları ile kooperatif kurarak 2018 ve 2020 yıllarında hibe desteği almaya hak kazanmış ve bu ürünleri mahalledeki dükkanlarında satmaya başlamışlar.
Kök boyası ve dokuma atölyeleri
Tamzaranın kendine has özelliklerinden birisi de koyunların yünlerinden elde edilen ipliklerin kök boyalarıyla boyanıp dokuma yapılması. Bu ürünler ve bunun dışındaki dut, pestil, ceviz ve daha bir çok yöreye özgü ürün mahallenin meydanında bulunan kooperatif satış dükkânında satışa sunuluyor.
Ivana Sert Defilesi
Ünlü manken Ivana Sert’in 2017 yılında Tamzara Mahallesi’nde verdiği defile bu mahalle için milat olmuş. Mahallenin tekrar üne kavuşmasında büyük payı olan bu defile Tamzara Mahallesi Güzelleştirme Derneği öncülüğünde, yöreye özgü Tamzara Dokuması‘nın tanıtımı amacıyla, modacı Uğurkan Erez‘in hazırladığı koreografi ile yapıldı. Defilenin baş mankenliğini ise Ivana Sert yaptı. Mahallenin merkezinde açık havada gerçekleşen bu defilede; 40 manken, mahalle kadınlarının hazırladığı kıyafetleri tanıttı. Binlerce vatandaşın ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı defile medyada da geniş yankı uyandırdı.
Temiz havası
Tamzara’nın bir başka özelliği de temiz havası. Buranın hava kalitesi Mobil Hava Ölçüm Aracı ile ölçülmüş ve sonuçları olumlu çıkmış. Geçmişte Amasya’da astım sorunu yaşayan şehzadelerin, özel eğitmenleri (lalaları) ile Tamzara’ya tedavi için geldiği ise bilinen bir gerçek. Bu da Tamzara’nın gelecekte sağlık turizmi için tercih edilebilecek yerlerden birisi yapıyor.
Yapmadan dönme
Tamzara Mahallesi’nde kuzeyden güneye doğru akan Tamzara Irmağı, mahalleyi doğu batı olarak ikiye ayırmaktadır. Mahallenin hemen yanında bulunan Silbehan Göleti de turistlerin buraya geldikten sonra ziyaret edebileceği doğal güzelliklerden bir tanesi.
Bunun yanısıra mahalle merkezi ve sokakları, merkezde bulunan eski Ermeni kilisesinden dönüşme bir cami, Ermeni çeşmeleri ve Akıl Suyu görülecek yerler arasındadır.
Nasıl giderim?
Tamzara Mahalesi, Şebinkarahisar ilçesinde bulunduğundan bu ilçeye geldikten sonra buraya ulaşım sağlanabilir. Giresun merkezinden geliyorsanız il merkezindeki ilçe minibüs duraklarından Şebinkarahisar minibüslerine binerek buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Sivas üzerinden de buraya ulaşım sağlamak mümkün.