Doğu Karadeniz bölgesinde hem tarihi güzellikleri hem de doğasıyla öne çıkan Trabzon, Türkiye’nin en önemli kültür miraslarını bünyesinde barındıran bir büyükşehirdir. Sümela Manastırı ve Uzungöl, çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapmış bu şehrin turizminde en çok ön plana çıkan iki yerdir.
Bizler de bu şehirdeki serüveninizi kolaylaştırmak adına kapsamlı bir Trabzon gezi rehberi hazırladık. İşte Trabzon’a gittiğinizde görülecek en iyi yerler:
Trabzon Ayasofya Camii

Trabzon şehir merkezinin en batısında yer alan Ayasofya, Trabzon’nun Bizans dönemine ait ayakta kalabilmiş en önemli yapılardan biridir. 1238 ve 1263 yılları arasında Bizans tarzı inşa edilen manastır, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesinden sonra camiye çevrilmiştir. Daha sonra geçirdiği restorasyonlardan sonra bir dönem de depo ve askeri hastane olarak kullanılan yapı, 1964 yılından bu yana Ayasofya Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamıştır. 28 Haziran 2013 günü alınan bir karar sonrası müze statüsünden çıkartılıp tekrar camiye çevrilmiştir. Yapının öne çıkan simgesi “Çan Kulesi” ise günümüzde cami minaresi olarak kullanılmaktadır. Yerli yabancı herkesin ziyaretine açıktır.
Atatürk Köşkü Müzesi

Atatürk Köşkü olarak bilinen bu pavyon, Trabzon’un zenginlerinden olan bankacı Konstantin Kabayanidis tarafından 19. yüzyılın başlarında bir yazlık konut olarak inşa edilmiştir. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin izlerini de taşıyan köşk, Trabzon’un en bilinen mimari varlıklarından biri olarak bilinmektedir. Mustafa Kemal Atatürk, 15 Eylül 1924’te Trabzon’u ilk ziyaretinde bu köşkü çok beğendiğinden 1930 yılında Trabzon Özel İdaresince kendisine devredilmiştir. Köşk, 1942 yılında müze olarak hizmete açılmıştır ve içinde Atatürk’e ait eşyalar ve varlıklar sergilenmektedir.
Atatürk Alanı

Trabzon şehir merkezinin kalbinin attığı yer olan Atatürk Alanı, şehrin en merkezi yeridir. Boztepe’nin tam eteğinde yer alan bu geniş meydana çıkan Uzun Sokak ve Kahramanmaraş Caddesi gibi yollar, şehrin en işlek caddeleridir.
Trabzon Kalesi

Bir kısmı hala ayakta kalabilmiş olan ve Ortahisar Mahallesi’nde Tabakhane ile Zağnos Vadileri arasında şehrin sur duvarlarını oluşturan Trabzon Kalesi; M.Ö. 4. yüzyılda moloz taş malzeme ile inşa edildiği söylenmektedir. Kale surları Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olarak üç bölüme ayrılmaktadır.
Trabzon Boztepe

Trabzon şehir merkezini ayaklarınızın altına seren Boztepe, Trabzon’un en popüler mesire alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla da ulaşabileceğiniz bu tepeyi mutlaka listenize eklemelisiniz.
Ortahisar

Trabzon şehir merkezinde geçmişten günümüze kadar bir kısmı korunabilmiş olan Ortahisar’da; çok sayıda tarihi ev ve şehir sur kalıntıları bulunuyor. Bir Trabzon ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken ve zaten istemeseniz bile yolunuzun düşeceği bir yerdir.
Uzun Sokak

Trabzon’un tarihi çarşısının içerisinde yer alan, nispeten dar ve tarihi yapısıyla bilinen Uzun Sokak; Trabzon’un kalbinin attığı trafiğe kapalı bir yoldur. Tarihi Ortahisar bölgesinden şehrin ana meydanı Atatürk Alanı’na kadar uzanmaktadır.
Zağnos Paşa Köprüsü

Trabzon’un şehir merkezinde yer alan Roma döneminden kalma tarihi köprülerden biri olan ve 15. yüzyılda Zağnos Mehmet Paşa tarafından onartılan bu köprü, 1888 yılında da tekrar bir genişletme çalışması görmüş. Her ne kadar özgünlüğünü kaybetmiş olsa da görülmeye değer bir eserdir.
Trabzon Şehir Müzesi

Trabzon Şehir Müzesi; Trabzon’un coğrafi yapısını, mimari ve kentsel dokusunu, kültürünü, ekonomik yapısını, geleneksel sanatlarını ve turizmini, iki ve üç boyutlu sunumlarda görebileceğiniz modern bir etnografya müzesidir.
Trabzon Tarih Müzesi

2016 yılında Ortahisar Belediyesi tarafından açılan Trabzon Tarih Müzesi; 7.800 belge ve 2.200 adet fotoğraf ile Trabzon tarihine ışık tutmaktadır. Müzede ayrıca tarihi değeri olan etnografik eşyalar da sergileniyor. Aynı zamanda müzedeki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yazılı ve imzalı belgeleri de Trabzon’un yakın tarihine ışık tutacak görsel ve yazılı metinler arasındadır.
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Trabzon Müzesi’ne ev sahipliği yapan Kostaki Konağı; konumu ve mimarisi ile 19. yüzyıl Trabzon ihtişamını yansıtan en önemli kentsel mimari eserlerden biridir. 19. yüzyılın sonlarında, Trabzon’un zenginlerinden bir bankacı olan Kostakis Teohyplaktos tarafından yaptırılmıştır ve binada kullanılan Avrupa mimari özelliklerini yansıtan birçok malzeme İtalya’dan getirilmiştir. Uzun yıllar süren yenileme çalışmalarından sonra 22 Nisan 2001’de Trabzon Müzesi olarak yeniden açılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 15-17 Eylül 1924’te Trabzon’a yaptığı ziyarette burada eşi Latife Hanım ile birlikte kalmıştır.
Gülbahar Hatun Camii

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in, annesi Gülbahar Hatun’un anısına 1514 yılında Trabzon’un tarihi semti Ortahisar’da yaptırdığı bu tarihi cami, özel mimarisiyle dikkat çekmiş ve şehrin en önemli tarihi eserlerinden biri haline gelmiştir.
Zağnos Vadisi Parkı

Trabzon’un tarihi bölgesinin içinde yer alan bu yeşil alan, şehrin tam merkezinde piknik ve yürüyüş yapabileceğiniz bir şehir parkıdır. Tarihi Zagnos Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Bulvarı’na ait olan bir viyadüğe kadar uzanan bu park oldukça uzundur. Havuzlar ve yapay şelalelerinde de yer aldığı parkta; suda yüzen ördeklere ek olarak, etrafta gezinen sevimli tavşanlara da rastlayabilirsiniz.
Kızlar Manastırı

Trabzon Boztepe’de bir yamaçta yer alan Kızlar Manastırı, yüksek koruma duvarlarıyla çevrili ve Pontus Kralı III. Alexios döneminde inşa edildiği bilinen tarihi bir manastırdır. Şapel ve birkaç hücrenin bulunduğu manastırdaki kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve III. Alexios’un eşi Theodora ve annesi Eirene’nın portreleri yer alıyor. Günümüzde restore edilerek tekrar ziyarete açılmıştır.
Alacahan

Doğu ve Batı ticaret yollarının, özellikle İpek Yolu’nun önemli güzergahından biri olan Trabzon’da konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir çok tarihi han bulunuyor. Bu hanlardan en ünlü olanlarından biri de Bakırcılar Çarşısı’ndaki bu Alacahan’dır. Günümüzde restore edilerek el sanatları merkezi olarak hizmet vermektedir.
Bakırcılar Çarşısı

Çoğu Karadeniz şehrinde olduğu gibi Trabzon için de önemli bir sanat kollarından biri olan Bakırcılık, tarih boyunca çok sayıda atölyenin ortaya çıkmasına sebep olmuş. Günümüzde bu gelenek hala Bakırcılar Çarşısı’nda yaşatılmaktadır.
Tabakhane Köprüsü

Trabzon’un tarihi mahallesi Ortahisar’ın doğusunda, Kuzgun Dere’de bulunan bu tarihi köprünün ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Eski Trabzon Valisi Emin Muhsin Paşa tarafından 1833 yılında onarılmış ve günümüze kadar korunmuştur.
Trabzon Tarihi Bedesten

Tarihi Trabzon Çarşısı’nın merkezinde yer alan bu bedesten, çarşının içindeki en önemli yapıdır. 15. yüzyılda inşa edildiği söylenmektedir ve şehrin en eski ticaret yapısı olarak bilinmektedir. Türk Bedestenleri içerisinde tek kubbesi olan tek bedesten örneğidir.
Sümela Manastırı

Meryem Ana adına kurulan ve adını “siyah” anlamına gelen “melas” kelimesinden “Soumela” kelimesini aldığı söylenen Sümela Manastırı; Trabzon’un Bizans döneminden kalma en önemli ve popüler turizm merkezlerinden biridir. Rivayete göre; Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında (375 – 395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulduğu söylenmektedir. İçi fresklerle bezeli olan Sümela Manastırı’nın ana bölümleri; Ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane, kütüphane ve kutsal ayazmadır. Oldukça dik bir vadide yer aldığından ziyaret edebilmek için patika bir yolu yaya olarak yürümeniz gerekir.
Uzungöl

Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alan ve doğal güzelliğiyle görenleri büyüleyen Uzungöl, yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla doğal olarak oluşmuştur. Yılın her mevsimi yoğun bir şekilde ziyaretçi ağırlayan ve şehrin en önemli simgelerinden biri haline gelmiş olan bu göl, son yıllarda çevresinde gerçekleşen plansız yapılaşma nedeniyle doğallığını günden güne kaybetmektedir.
Maçka Altındere Vadisi Milli Parkı

Trabzon ve doğal güzelliklerini düşündüğümüzde, belki de tarihi ve doğallıyla öne çıkan en önemli yer olan Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi, 1987 yılında milli park ilan edilmiştir. Vadide Sümela Manastırı ve Maçka Deresi oldukça öne çıkmaktadır.
Sera Gölü

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yer alan Sera Gölü, son yıllarda Uzungöl’ün yoğunluğundan kaçarak doğallık arayanların odak noktası haline gelmiş ve popüler olmaya başlamıştır. 2010’da Tabiat Parkı olarak ilan edilen göl çevresinde yürüyüş, kamp, manzara seyri, amatör balıkçılık, kayık gezintisi, piknik, fotoğraf çekimi ve benzeri faaliyetler yapılabilmektedir.
Çal Mağarası

Dünyanın en uzun mağaralarından biri olarak kabul edilen Trabzon’un Düzköy ilçesindeki Çal Mağarası, içinden akan deresinin kazandırdığı doğal güzelliği ile diğerlerinden ayrışıyor. Bünyesinde dere, şelale, göl, su bacaları, sarkıt, dikitler ve travertenler bulunan mağarayı yılda 30-50 bin turist ziyaret ediyor.
Trabzon Botanik Parkı

Trabzon’un Çamoba mevkiinde 103 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Trabzon Botanik Parkı’nda 13 bin’e yakın bitki bulunuyor.
Vazelon Manastırı

270 yılında inşa edildiği bilinen Vazelon Manastırı, Maçka bölgesindeki Kiremitli Köyü’nün 7 km batısında, Çam Ormanı’nda yer alır ve Maçka’ya 14 km uzaklıktadır. Bu manastırın bölgedeki dini, kültürel ve ekonomik açıdan önemi oldukça büyük olduğu söylenir ve hatta Sümela Manastırı’nın bu Vazelon Manastırı’nın gelirlerinden bütçelendiği söylenir. Kilise kuzeyindeki dış duvarlarda Cennet, Cehennem ve Mahşer Günü ile ilgili freskleri görebilirsiniz.
Trabzon Şahinkaya

Tırmanış tutkunlarının gözdesi haline gelmiş olan Trabzon’un Düzköy ilçesindeki Şahinkaya, adını ilginç kaya yapısından alıyor ve ziyaretçilerine aynı zamanda harika bir doğal ortam sunuyor.
Kuştul Manastırı

Peristera adı da verilen Kuştul Manastırı, 8. yüzyılın ortalarında Maçka’nın Şimşirli-Kuştul köyü bölgesinde ulaşılması zor olan bir kayanın üzerinde inşa edilmiştir. 1923’te nüfus mübadelesi ile boşaltılan manastırdan günümüze sadece ana gövdesi ve yıkılmış duvarları ulaşabilmiştir.
Hıdırnebi Yaylası

Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde, 1450-1500 m yüksekliğinde bulunan şehrin en önemli yaylalarından biridir. Her yıl temmuz aylarında Argalos Çimeni olarak bilinen alanda yayla festivali düzenlenmektedir.
Hamsiköy

Trabzon’un Maçka ilçesinde harika bir tada sahip fırın sütlacı ile ünlenmiş olan bu köy, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini ağırlıyor.
İpekyolu Müzesi

16. ve 18. yüzyıl dönemlerinden kalma 136 adet tarihi eserle ziyaretçilerini ağırlayan Trabzon İpekyolu Müzesi, ağırlıklı olarak Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait klasik eserler barındırıyor.
Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi

23 Eylül 1996’da açılan Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi’nde; Trabzonspor’un kupalarına ek olarak, Avrupa’daki rakip takımların verdiği eski üniformalar, futbol ayakkabıları, lisanslar, hediyeler de sergileniyor.
Cephanelik

Trabzon’un yapıları arasında belki de en çok dikkat çekenlerinden biri olan bu tarihi yapının 1887/1888 yıllarında Sultan Abdulhamit döneminde yaptırıldığı ve 1916–1918 yıllarında, Rusların Trabzon’u işgali sırasında cephanelik olarak kullanıldığı söylenmektedir. 9 Temmuz 1919’da maruz kaldığı büyük bir patlamadan dolayı yapısı bozulsa da sonraları restora edilmiş ve günümüzde restoran ve otel olarak hizmet vermektedir.
Ortamahalle Evleri

1988’de büyük bölümü kentsel sit alanı olarak ilan edilen Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Ortamahalle, Osmanlı mimarisine sahip tarihi evleriyle ünlü kültürel bir mahalledir. Her zaman yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Anıtsal yapılardan St. Michael Kilisesi, Orta Mahalle Camii, Fevzipaşa İlkokulu ve şapeller dikkat çekmektedir.
Kaledibi Aziz John Kilisesi

1306 yılında Theodora Tzanichites ve Gregory Kamachenos tarafından yaptırılmıştır. Trabzon’un fethinden sonra cami olarak kullanılmış ve bir süre sonra askeri bir depo haline getirilmiştir. 1998’deki büyük onarımın ardından günümüzde çok amaçlı bir salon olarak kullanılıyor.
Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi

Trabzon’un tarihi Ortahisar Mahallesi’nde yer alan Kanuni Evi, Osmanlı’nın en parlak döneminin padişahı olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman’ın 15 yaşına kadar büyüdüğü ev olarak biliniyor. Günümüzde Trabzon Valiliği Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Evi olarak müze hizmeti veriyor ve içerisinde Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın balmumu heykellerinin yanı sıra Osmanlı tarihiyle ilgili resimler, Trabzon ve Osmanlı tarihiyle ilgili kitaplar barındırıyor.
Küçük Ayvasıl Aziz Anna Kilisesi

Küçük Ayvasıl St. Anna Kilisesisi; 9. yüzyıl Roma döneminde yeniden inşa edilen Trabzon’un en eski kilisesi olarak bilinmektedir.
Trabzon Uluslararası Havalimanı (TZX)

Trabzon şehir merkezinin doğusunda yer alan Trabzon Uluslararası Havalimanı (TZX), şehre giriş kapınız olmasının yanı sıra bölgenin de en önemli uluslararası havalimanlarından biridir. Karadeniz’e paralel olarak deniz kıyısına inşa edilmiştir.