Trabzon Merkez’de neler yapılır? Buraları gezmelisiniz

Doğu Karadeniz‘de hem kültürel hem de doğal anlamında gezilebilecek bir çok öne çıkan yer bulunuyor. Trabzon da bu pastadan geniş bir yer alıyor. Sümela Manastırı, Uzungöl gibi oldukça popüler yerlerin dışında daha niş gezliecek yerler de keşfetmek mümkün.

Ben bu yazımda sizlere Trabzon Merkez’de gezebileceğiniz yerler hakkında bilgiler vereceğim.

Ayasofya Camii

Trabzon Ayasofya Camii - © Fotoğraf: Fatih Özdemir
Trabzon Ayasofya Camii – © Fotoğraf: Fatih Özdemir

Şimdi geldik bir tarihi güzelliğe daha: Ayasofya Müzesi, daha doğrusu yeni adıyla Ayasofya Camii – Alınan bir kararla bu muhteşem kilise, camiye çevrildi. Kubbelerinde Hz. İsa ve Meryem Ana‘ya ait mozaikler ve haç işaretleri bulunuyordu. Camiye çevrilme işleminde bu tarihi kalıntıları, özel hazırlanan dev platformlarla kapatmayı uygun görmüşler. Yine de günün belirli saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

Atatürk Köşkü

Trabzon Atatürk Köşkü Müzesi - © Fotoğraf: Ortahisar Belediyesi
Trabzon Atatürk Köşkü Müzesi – © Fotoğraf: Ortahisar Belediyesi

Trabzon‘daki bir diğer en önemli yapı ise Atatürk Köşkü. Burası şehir merkezine biraz uzak. Ama belediye otobüsleriyle rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk‘ün Trabzon ziyaretleri sırasında kullandığı bu köşk, mimarisiyle de dikkat çekiyor. Bulunduğu bölgedeki dev ağaçlar ise tadından yenmez bir görüntü oluşturuyor.

Atatürk‘ün neredeyse her şehirde bir köşkü var. Ve bütün hepsinin iç dizaynı da birbirine benziyor. O odalara hayran kalmamak elde değil doğrusu 🙂

Trabzon Müzesi

Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) - © Fotoğraf: Home of Trabzon
Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) – © Fotoğraf: Home of Trabzon

İl merkezindeki Zeytinlik Caddesi üzerinde bulunan Kostaki konağı, Trabzon Müzesi olarak ziyaretçisini karşılıyor. Bu görkemli yapı Kostati Teophylaktos tarafından 1900′lü yılların başında yaptırılmış. Fakat Kostaki Teo Phylaktos 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulmuş ve konak Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmış.

Türk tarihi açısından önemine değinirsek: Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyareti olan 15-17 Eylül 1924 tarihinde eşi Latife Hanım ve beraberindeki heyetle birlikte bu konakta misafir edilmişler. İç dizaynı ise yine benzer nitelikte.

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi

Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi - © Fotoğraf: Home of Trabzon
Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi – © Fotoğraf: Home of Trabzon

Şehrin işlek caddelerinden biri okan Kahramanmaraş Caddesi üzerinde yer alan Trabzonspor Şamil Ekinci Müzesi‘nin içinde futbol kulübünün aldığı başarılar, kupalar ve formalar bulunuyor. Müze oldukça modern ve tarihi bir sıraya göre dizayn edilmiş. Giriş ise ücretsiz.

Meydan ve Caddeler

Trabzon Uzun Sokak - © Fotoğraf: Aykut Alakoc / Shutterstock
Trabzon Uzun Sokak – © Fotoğraf: Aykut Alakoc / Shutterstock

Trabzon şehir merkezinde Atatürk Alanı ismini verdikleri hoş bir meydan bulunuyor. Bu meydana çıkan caddeler ise Trabzon’un en önemli caddeleri sayılıyor. Kunduracılar Caddesi, Kahramanmaraş Caddesi ve Yavuz Selim Bulvarı‘nı buna örnek olarak gösterebiliriz. Șehrin en meşhur trafiğe kapalı caddesi ise yine bu meydana çıkan Uzun Sokak.

Boztepe

Trabzon Boztepe - © Fotoğraf: OguzhanHacisalihoglu / Shutterstock
Trabzon Boztepe – © Fotoğraf: OguzhanHacisalihoglu / Shutterstock

Her Karadeniz şehrinde olduğu gibi Trabzon‘da da yüksek bir manzara izleme noktası bulunuyor. Fakat buradaki Boztepe, Ordu‘daki Boztepe‘den biraz daha alçak diye tahmin ediyorum. Ayrıca neden iki karadeniz şehrinin de yüksek tepelerinin isimleri aynı anlamış değilim 🙂

Bu tepeye yürüyerek de çıkabiliyorsunuz. Fakat çıkışınız sırasında sizi zorlu bir yokuş bekliyor. Tırmanışınızın bir bölümünü cadde üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. Ama belirli bir noktadan sonra dar sokaklar, merdivenler ve gecekondu evler karşınıza çıkmaya başlıyor. Bu yorucu etaptan sonra, şehir merkezinden tepeye doğru baktığınızda gördüğünüz balığı anımsatan Olimpiyat heykeline ve Hollywood’u anımsatan “TRABZON” yazısına ulaşıyorsunuz.

Sonrasında ise klasik bir tepede olabilecek şeylerle karşılaşıyorsunuz: Bir top aracı, tarihi mezarlıklar ve çay bahçeleri…

Fakat Trabzon’daki Boztepe’de bunlara ek olarak askeri bir bölge de bulunuyor. Bundan dolayı tepedeki saltanatınız sadece belirli alanlarda sınırlı kalıyor.

Eğer günbatımından hoşlanıyorsanız, o vakitlerde Boztepe’deki yerinizi almanızı öneriyorum. Kışın güneşli bir gün bulmanız zor olabilir. Fakat buraların günbatımı güneş olmadan da güzel oluyor. Tavsiye ederim 🙂

Zağnos Vadisi

Trabzon Zağnos Vadisi Parkı - © Fotoğraf: Kayihan Bolukbasi / Shutterstock
Trabzon Zağnos Vadisi Parkı – © Fotoğraf: Kayihan Bolukbasi / Shutterstock

Doğu Karadeniz Bölgesi‘nin kültürünü ve doğal güzelliklerini illerin merkez ilçelerinde görmek ne yazık ki pek mümkün olmuyor. Bu kültürler daha çok köylerde yaşatılıyor. Fakat Trabzon bu olaya da çözüm bulmuş ve şehrin merkezine Zağnos Vadisi adında doğal bir park kurmuş.

Vadi șuan bana göre tam istenilen kıvamda değil. Biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Ama eminim ki yakın gelecekte turistler için müthiş bir cazibe merkezi olabilir. Özellikle parkın içerisinde bulunan büyük havuz ve kemer köprü, parka ayrı bir hava katmış.

Ortahisar

Trabzon Ortahisar - © Fotoğraf: Kayihan Bolukbasi / Shutterstock
Trabzon Ortahisar – © Fotoğraf: Kayihan Bolukbasi / Shutterstock

Ortahisar semti ilk bakışta İstanbul-Sultanahmet’i anımsatıyor. Dar sokaklar, kültürel evler ve çeşitli müzelerin bulunduğu Ortahisar, Atapark ve Atatürk Alanı arasında köprü görevini üstleniyor. Burası için Trabzon’un en turistik bölgelerinden biri demek yanlış olmaz.

Alışveriş Merkezleri

Trabzon, alışveriş merkezleri açısından önemli projelere ev sahipliği yapmış diyebiliriz. Fakat projeler şehrin merkezinden biraz uzakta kalıyor. Havalimanının hemen arkasında bulunan Forum Trabzon içlerindeki en gelişmiş AVM diyebiliriz. İkinci büyük ise Yomra yolu üzerindeki Cevahir AVM. Ve diğer bir seçenek ise Atapark‘taki Varlıbaș.

Şehir İçi Ulaşım

Minibüs ve Otobüs hakimiyetinin bulunan şehirde raylı sistem ağı bulunmuyor. Ulaşımda daha çok minibüsler kullanılsa da, şehir içinde bazı hatlarda otobüs seferleri de yapılıyor.

Ulaşımda Takkart isimli İstanbulkart‘a benzer bir ödeme sistemini de devreye sokmuşlar. Ayrıca bazı duraklarda “Akıllı durak sistemi” uygulanıyor.

Özetlersek;

Trabzon’u iki üç satıra sığdıracak yeteneğe ne yazık ki henüz sahip değilim 🙂 Bundan dolayı yazımda gördükleriniz şehrin sadece bir bölümü. Eğer tamamını görmek isterseniz mutlaka gezmenizi tavsiye ederim.

Doğu Karadeniz illeri arasında gelişmişlik düzeyi yüksek olan Trabzon, doğal güzellikler açısından etkileyici bir şehir.

Ayrıca şehir merkezine en yakın ve en gelişmiş ilçe olan Akçaabat, köftesiyle meşhur bir ilçe. Olası bir ziyaretinizde Akçaabat Köftesi‘ni tatmadan dönmeyin. Bir de Trabzon Simiti‘ni 🙂

Daha fazla bilgi almak için Gezimingo’daki Trabzon Şehir Rehberi‘ni ziyaret edebilir ve kendi gezi planınızı oluşturabilirsiniz.

Trabzon'u merak ediyor musunuz?

Doğu Karadeniz bölgesinde hem tarihi güzellikleri hem de doğasıyla öne çıkan ve Türkiye’nin en önemli kültür miraslarını bünyesinde barındıran Trabzon'u Gezimingo'da keşfedebilirsiniz.

Bu içeriği paylaşın
Fatih Ozdemir
Fatih Ozdemir

Merhaba, ben Fatih Özdemir. Blog yazıyor, arada fotoğraf-video çekiyor, her fırsatta geziyor ve freelance dijital projeler tasarlıyorum.

Seyahat Bültenimize Abone Olun

Ücretsiz bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi aşağıya girebilirsiniz.

One comment

  1. Trabzonda havanın güzel olduğu günde yöresel ürünlerin satıldığı ve ailecek kahvalti yapabileceginiz kirechane köylü pazarinida ziyaret edebilirsiniz

Görüşünüzü Bildirin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir