
Yenilenecek olan Taksim, Salacak ve Bakırköy İçin Oy Kullandınız mı?

İstanbul’un geleceğine karar vermeniz amacıyla başlatılan “ İstanbul Senin “ platformu, geçtiğimiz aylarda İstanbul’daki çeşitli meydanlarla ilgili fikir önerileri almıştı. Bu önerilerden hareketle, İstanbul’un önem arz eden meydanlarıyla ilgili projeler üretildi ve halk oylamasına sunuldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenmesi planlanan Taksim Meydanı, Salacak Sahili ve Bakırköy Meydanı için hazırlanan çok sayıda proje arasından ilk 3 belli oldu ve finale kalan projeler istanbulsenin.org adresinde tanıtıldı. Projeleri inceledikten sonra en beğendiğiniz projeye oy vererek yeni İstanbul’un kararını verebilirsiniz. Oylamaya sadece TC kimlik numaranızla katılabiliyorsunuz ve oy verebilmek için İstanbul’da ikamet etme zorunluluğunuz bulunuyor.
Ben de yenilenecek olan bu 3 yer için oyumu kullandım, projelerle ilgili yorumlarımı detaylıca ifade etmek istiyorum.
Taksim Meydanı projeleri
Yenilenmesi acilen gereken ve neredeyse İstanbul’un vizyonunu oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Taksim Meydanı, son yapılan projelerle oldukça atıl ve betonarme bir halde kaldı. Şahsen bir İstanbullu olarak Taksim ‘e çok işim düşmedikçe gitmiyorum. Yılda bir iki kere anca uğruyorum bile denebilir.
Bir zamanlar şehrin kalbi olan bu meydanın bu hale gelmesi gerçekten oldukça üzücü. Geçmiş yıllardaki Taksim Meydanı fotoğraflarına bakınca insan iç geçirmiyor değil. Resmen İstanbul’un en kötü dönemine denk geldik denebilir, zamanında yaşayanlar şehrin tadını doyasıya çıkartmışlar.
Hal böyle olunca açıklanan projeler içimi açtı ve heyecanlandırdı doğrusu. Çünkü her biri oldukça başarılı görünüyorlar, her birindeki yeşil alan fazlalığı detayı dikkat çekiyor. Ama bir tanesine karar vermek gerekiyor haliyle, o nedenle ben oyumu “15 sıra numaralı proje”den yana kullandım.
15 sıra numaralı proje
Diğer projeler de oldukça başarılı olsa da, yenilikçiliği anlamında bana 15. proje daha iyi geldi. Tasarım olarak oldukça iyi görünüyor. Taksim’in simgesi olan tramvayın meydanın içerisinden dolaşması da iyi bir detay olmuş.
Proje görsellerinde de görüldüğü gibi aslında Taksim’in oldukça hoş bir boğaz manzarası var, ama binalardan bu manzarayı görmek mümkün değildi. Bu proje terası ve üst yolları ile bu manzaranın tadını çıkarmayı da mümkün kılıyor. Sanata da ayrılan alanlar olduğu için bu benim açık ara beğendiğim proje oldu.
19 sıra numaralı proje
İkinci beğendiğim proje de 19 sıra numaralı proje oldu. Diğer projeye göre biraz daha sakin. Meydanın tam ortasında açılan gedik oldukça havalı görünüyor. Aşırılık var gibi geldi, ayrıca o gedik Corona’lı yeni dünya düzenimize pek uygun görünmüyor, boğucu geldi. Tasarımı şık ama 15 numaralı projedeki teras detayı bu projeleri gölgede bırakıyor kesinlikle.
16 sıra numaralı proje
Diğer projelere göre en sadesi ve en çok yeşilliklisi bu olmuş bence. Ama ruhu yok gibi geldi, mevcut meydanın iyileştirilmiş hali. Hatta yer altındaki araç trafiğini yer üstüne çıkarmayı düşünmüşler, bence buna gerek yok gibi. O nedenle zayıf bir proje gibi geldi. Ama zaten hangisi yapılırsa yapılsın şu anki haline göre oldukça iyi olacağı kesin 🙂
Salacak Sahili projeleri
Bir diğer önemli proje ise bence İstanbul’un en iyi gün batımı izleme noktası olan Üsküdar’ın Salacak sahili. İstanbul ‘un silüetini net bir şekilde en iyi izleyebileceğiniz yer. Zaten kartpostallerde de İstanbul’u resmetmek için en çok bu manzara kullanılıyor. Bu nedenle bu alanın çok iyi hazırlanmış olması oldukça önem arz ediyordu.
Günümüzde burada hijyeninden asla emin olamadığımız ama mecburen oturmak zorunda kaldığımız bir büfe ve minderler bulunuyor, sizi sürekli rahatsız eden seyyar satıcılar da cabası. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘nin son aldığı kararla bu büfeler yıkılmış ve manzaranın önü açılmış ama ne yazık ki bu sahilin bundan daha fazlasına ihtiyacı var.
Projeler yapılırken unutmamak da gerekiyor ki Üsküdar, Taksim gibi bir yer değil. Kendine has bir kent hafızası var, tarihi kültürel geçmişi var. Projeleri yaparken çok modernizme de kaçmamak gerekir ki o alaturka havasını da yitirmesin. Üsküdar’ı Üsküdar yapan detayı da atlamamak gerekiyor. Bu nedenle açıklanan projeler arasında da benim beğendiğim proje “ 4 sıra numaralı proje “ oldu. Gelin projelere detaylıca bakalım.
4 sıra numaralı proje
Bu projeyi beğenmemdeki en büyük sebep yeşil ağırlıklı olması ve mevcut düzeni çok fazla bozmaması. Proje kapsamında Üsküdar-Kadıköy arası çalışacak bir Nostaljik Tramvay hattı da hesaba katılmış. Bu detayı da oldukça başarılı buldum. O nedenle modernizm ve kültürel havayı en iyi yakalayan proje olduğunu düşünüyorum.
Bu projede beni etkileyen bir diğer şey de Harem’deki Performans Sanatları Merkezi projesi. Günümüzdeki Harem Otogarı’nın halini düşündüğümde yeni proje beni oldukça heyecanlandırıyor. Kız Kulesi ve İstanbul’un tarihi yarımadasını izleyebileceğiniz basamaklarıyla da çok temiz iş çıkmış diyebilirim. Projedeki teraslar da ekstra manzara alanı açmış.
42 sıra numaralı proje
İkinci beğendiğim proje de bu oldu, içerisinde yine bir nostaljik tramvay hattı düşünülmüş. Bir önceki projede de olduğunda, bu da demek oluyor ki yüksek bir ihtimalle artık Salacak Sahili ‘nde bir nostaljik tramvay hattı olacak. Çünkü üçüncü projeye pek şans veremedim 🙂
42 numaralı proje oldukça modern görünüyor. Falezlerin olması dikkat çekici ama Üsküdar ‘ın o kültürel havasına nasıl yakışır emin olamıyorum. Harem tarafına düşünülen sanat merkezi zayıf geldi, o kadar önemli bir alanı bu şekilde basit değerlendirmemeliler.
53 sıra numaralı proje
53 sıra numaralı proje oldukça basit geldi. Siyah renkte bir kafesleme kullanılmış bazı yerlerde, alanın özgür bırakılması gerekirken bu şekilde limitlenmesini pek benimseyemedim. İskele projesi farklı görünüyor ama biraz da İstanbul gerçeklerini düşünmek gerek, o iskelenin üzerinde çoluk çocuk ailelerin de olacağını düşünce üzücü olaylarla karşılaşabiliriz. Üsküdar ‘ın da kendi gerçekleri var ne yazık ki.
Bakırköy Meydanı Projeleri
İstanbul halkına sorulan bir diğer proje ise Bakırköy Meydanı. İstanbul’un oldukça köklü ilçelerinden biri olan Bakırköy de yıllardır göz ardı edilen ve metro projeleri çalışmaları nedeniyle köhneleşmeye başlayan meydana sahipti. Bu yeni projeyle birlikte burada da bir değişim söz konusu.
Projelerin çoğu sadece Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı’nı değil, devamındaki alt çarşısı bulunan Fahri Korutürk Caddesi’ni ve İstanbul Caddesi ‘ni de sahile kadarlık olan bölümlerle kapsıyor.
Projelerin çoğunda ciddi cadde tasarım değişiklikleri olsa da bana 23 sıra numaralı proje daha şık ve sade geldi. Yenileyeceğiz diye bir karmaşa olması da kabul edilebilir bir şey değil. Ayrıca projelerin çoğunda TCDD’ye bağlı Marmaray Hattı’nın Bakırköy istasyonuna da müdahale var ve TCDD’nin de her Marmaray istasyonunda uyguladığı standart bir tasarımı var. Söz konusu tasarımlar seçildikten sonra bu konuda bir karmaşa çıkacak gibi görünüyor. Belki TCDD istasyonların görselliğine müdahale ettirmek istemeyebilir. Ya da yeni planlanan köprülerin tren hattını tehlikeye sokacağı gerekçesiyle engelleyebilir. Bekleyip neler olacağını göreceğiz.
23 sıra numaralı proje
Benim en beğendiğim proje 23 numaralı oldu. Çünkü Bakırköy kültürüne de yakışabilecek bir modernlikte görünüyor. Mevcut kapalı alt çarşının üstünün açılması da oldukça iyi düşünülmüş. Biraz açık hava AVM gibi görünüyor ama zaten bu cadde bir alışveriş caddesi. O yüzden bu durum kaçınılmaz. Görsel açıdan şık olması beni çekti.
9 sıra numaralı proje
9 numaralı projeyi aslında çok beğendim ama aşırı karmaşık geldi gözüme. İyileştireceğiz derken ilçeyi tamamen komplike bir alışveriş merkezine de çevirmemek lazım. Çok boğucu ve yapay geldi bu yüzden. Aslında iyi ama Forum Bakırköy AVM inşa edilmiyor sonuça, bir kent meydanı yapılacak. Bu nedenle aşırı geldi bu proje bana.
12 sıra numaralı proje
12 sıra numaralı proje de ilçeyi yer altı müzesine çevirmeyi planlıyor. Güzel düşünce ama ne gerek var bilemiyorum. Ayrıca çok tuğla rengi kırmızı kullanımları var, özellikle Marmaray İstasyonu’nun rengini tamamen değiştiriyor. Bu projede TCDD ile olan sürtüşme çok olur diye düşünüyorum. Bu kadar köklü bir değişime gerek yok gibi. Şık ama bence gerçekleşmesi zor bir proje.
Özetlersek;
Öncelikle 1993 doğumlu bir genç olarak bu şehirde yaşayıp da şehrin meydanına kadar verdiğim bir anı hiç hatırlamıyorum. Sadece bir ara otobüsün rengini ve vapurun modelini seçmiştik. Bu nedenle hayatımda ilk kez böyle bir şey yaşadığım için ayrı bir blog yazısı yazma ihtiyacı hissettim 🙂
Bize bu fırsatı sunan, başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bakalım sonuçlar ne olacak.
Sizler de oy kullanmak istiyorsanız istanbulsenin.org adresi ziyaret edebilirsiniz. Sizin favoriniz hangisi?