İnternet ortamında dahil olduğum tüm gruplarda herkesin aklında tek bir soru ve arkasından gelen yalan yanlış yüzlerce cevap var: Yurt dışından Türkiye’ye ya da Türkiye’den yurt dışına sorunsuz, ucuz ve hızlı bir şekilde nasıl para gönderebilirim?
Bu yazıma başlamadan önce belirtmem gereken bir şey var, o da bu içeriğin asla sponsorlu bir içerik olmadığıdır. Tamamı kendi tecrübelerime dayanmaktadır ve sıralamayı da en mantıklı olan servise göre yaptığımı söyleyebilirim. Belirteceğim tüm yolları kullanmış ve başarılı bir para transferi yapmış biriyim, yani internette gördüğüm bilgilerle bu içeriği hazırlamıyorum, hepsi birer tecrübeye dayanmaktadır.
Aşağıdaki servislerin ağa babası normalde Paypal’dır. Ama yapılan transfer işlemlerinin bilgilerini Türkiye Cumhuriyeti ile paylaşmayı reddettikleri için yıllar önce ülkemizde yasaklandılar. Bunu söylememin sebebi; aşağıdaki servislerin yaptığınız transfer işlemlerinin bilgilerini ülkemizdeki yetkili kurumlarla paylaşmalarıdır. Yani yaptığınız transferler devletin denetiminde gerçekleşiyor. Bu nedenle de resmi olarak faaliyet gösterebiliyorlar, paranız da sorunsuz ulaşıyor. Zaten kimlik doğrulamasını da zorunlu tuttukları için yasal olarak ortada bir problem kalmıyor.
Bu içerikteki bilgiler Şubat 2021’de güncellenmiştir.
Transferwise
Paypal’ın yasaklanmasının ardından Türkiye pazarına giriş yapan Transferwise, anlık kur üzerinden yurt dışındaki herhangi bir IBAN numarasına ya da yurt dışından ülkemizdeki herhangi bir IBAN numarasına çok ucuz komisyonla para transferi yapmanızı sağlıyor. Hatta sadece yurtdışı değil, yurtiçi para transferlerinizde de kullanabiliyorsunuz. Eğer Türkiye’de bankanız para transferinden ücret alıyorsa, alternatif bir çözüm olarak Transferwise aklınızda olsun 🙂
İşlemleri mobil uygulamasını indirerek ya da web sitesi üzerinden kolaylıkla Türkçe olarak yönetebiliyorsunuz. Sistem oldukça şeffaf ve paranızın tahmini olarak saat kaçta ulaşacağı gönderim sırasında size söyleniyor. Defalarca kullandığım bir sistem olduğundan, bu zamana kadar söz verdikleri saati hiçbir şekilde aksatmadıklarını ifade edebilirim. Ayrıca paranızın tam olarak nerede olduğunu anlık olarak her aşamada size bildiriyorlar.
Para göndermek için ilk olarak bu linke tıklayarak Transferwise ekranına ulaşın. Mevcut para biriminizi ve göndermek istediğiniz para birimini seçin. Bunu yaptığınızda zaten anlık kur üzerinden karşıya ulaşacak miktarı görüyorsunuz. Onay verdikten sonra sistem size bir banka hesabı gösteriyor ve oraya kendi para biriminizden para göndermenizi söylüyor. Eğer yurt dışından Türkiye’ye para gönderiyorsanız banka kartı, kredi kartı, direct debit, Apple Pay ve Google Pay gibi farklı ödeme seçenekleri de çıkıyor.
Bana sıkça sorulan bir soru olduğu için ayrıca ifade etmek istiyorum. Siz parayı karşıya kendi para biriminizden gönderiyorsunuz. Örneğin; Türkiye‘den İngiltere‘ye para göndermek istediğinizde Türkiye’deki banka hesabınızdan Türk Lirası cinsinden para transferi başlatıyorsunuz, para karşı tarafa giderken dönüşerek Pound cinsinden ulaşıyor. Yani Türkiye’deki döviz hesabınızdaki parayla ödeme yapamazsınız. Zaten yapıyor olsaydınız daha fazla zarar ederdiniz, çünkü Türk bankaları döviz transferlerinden ciddi komisyonlar alıyor.
Türkiye’de BDDK lisansı ile faaliyet gösteren Birleşik Ödeme Hizmetleri ile işbirliği yapan Transferwise, paranızı Fibabank üzerinden yönetiyor ve transferini gerçekleştiriyor. Türkiye’den yaptığınız işlemlerde sistem size Fibabank’a ait IBAN numarası paylaşıyor ve göndereceğiniz tutarı oraya EFT&Havale yapmanızı söylüyor. Ülkemizde EFT saati genelde 17:00 gibi bittiğinden, eğer Fibabank’ta bir hesabınız yoksa paranızı EFT saatleri içinde göndermeniz en hızlı sonucu almanızı sağlayacaktır. Haftasonuna denk gelen işlemlerde bu nedenle gecikme olabiliyor. Yurt dışından gelen para da yine Fibabank üzerinden EFT ile Türkiye’deki başka bankaya ait hesabınıza gönderiliyor.
Para transferinizi bu link üzerinden benim referansımla kayıt olarak başlatırsanız, ilk transferinizden ücret alınmayacak.
TransferGO
TransferGO da, tıpkı Transferwise gibi aynı sistem üzerinden işliyor. Paranızı Ziraat Bankası üzerinden yönetiyor ve transferinizi gerçekleştiriyorlar. Bir devlet bankası ile işbirliği yaptıklarından, güven konusunda bir endişe duymanıza gerek yok diye düşünüyorum.
TransferGO ile Türkiye’den yurt dışına, yurt dışından da Türkiye’ye para transfer etmek mümkün. Tüm süreçler Transferwise gibi işliyor ve gelişmeleri hesabınız üzerinden takip edebiliyorsunuz.
Transferwise’dan tek farkı TransferGO’da anlık para transferi hizmeti bulunuyor. Yani o an sistem müsaitse paranızı anında karşı tarafa yatırıyor. Tabi bunun ek bir bedeli bulunuyor ama bunun oldukça cüzi bir miktar olduğunu söylemek mümkün. Sistemin bir diğer artısı ise eğer göndereceğiniz paranın aciliyeti yoksa ücretsiz olarak gönderim yapabiliyor olmanız. Transfer seçeneklerinde size “ücretsiz” seçeceği de sunuluyor ve bu işlemin süresi 3 günden 1 haftaya kadar bulabiliyor. Eğer komisyon ödemeden para göndermek istiyorsanız, bu sistem tam size göre.
Buraya tıklayarak göndereceğiniz paraya göre ne kadar komisyon ödeyeceğinizi sorgulayabilir ve siteye üye olabilirsiniz. Mantık yukarıda anlattıklarımla aynı.
TransferGO’nun da yine bir referans linki bulunuyor. Eğer benim referansımla 50 Pound’un üzerinde bir işlem yaparsanız size hediye 20 Pound gönderiyorlar. http://trgo.co/tr/r/fozdemir
Remitly
Yurtdışına para gönderme hizmetleri, teker teker Türkiye’yi hedef pazarları arasına eklemeye başladılar. Bunlardan bir diğeri Remitly.
Remitly de diğer servisler gibi hem bilgisayarınızdan hem de mobil uygulaması üzerinden para transferi yapabilmenizi sağlıyor. Türkçe dil desteği de mevcut olan Remitly, Türkiye’ye yeni geldikleri için şu anda para transferlerinden gönderim ücreti almıyor.
Çalışma mantığı Transferwise ve TransferGo ile aynı olan bu yeni servise de para gönderimlerinizde bir şans vermek isterseniz şu link üzerinden kayıt olabilir ve transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Swift
Şimdi o kadar yüksek teknolojinin ve kolaylığın arasında sizlere bu transfer yöntemlerini sunmak pek içimden gelmiyor ama yine de anlatacağım. SWIFT, Türkiye’de bankaların standart olarak sunduğu yurt dışı para transferi hizmetlerinden biri. Online Bankacılık işlemlerinde yurt dışı para transferi seçeneği genelde SWIFT üzerinden gerçekleşiyor. Komisyonlar bana göre biraz uçuk, bankasına göre değişiyor bu ücret ama yukarıdaki servislerle karşılaştırdığımızda gereksiz fiyatlandırması var.
Kullanmak için bankanızın online bankacılık hizmetine giriş yapıp, yurt dışı para transferi seçeneğine göz atabilirsiniz.
Western Union & Moneygram
Bu iki sistem de birbirine çok benzediğinden aynı anda söyleme gereği duydum. Şimdi yukarıdaki hizmetlerde hep karşı tarafın bir banka hesabı olduğunu düşünerek hareket ettik, ama ya yoksa?
Western Union ve Moneygram, karşı tarafın banka hesabı olmasa bile kimliğiyle ilgili bankalara/döviz bürolarına gidip parayı nakit almasını sağlıyor. Fiyatı SWIFT’e göre ucuz sayılır ama diğer ilk iki servise göre oldukça pahalı. Ayrıca kur dönüşümlerinden de zarar etme riskiniz var. Yine de çok acil ihtiyacınız varsa kullanabilirsiniz.
Cepteteb – Yapı Kredi
Bu iki bankada direkt olarak para transferi mümkün değil, bu listeye eklememin sebebi daha farklı. Bu iki bankanın bir özelliği var: Banka kartlarına yurt dışında ücretsiz para çekme özelliği sunması. Bu özelliği şu şekilde kullanabilirsiniz: Mesela çocuğunuz yurt dışında okumaya gidiyor ve siz ona düzenli olarak para göndermek istiyorsunuz; ona bu bankalardan hesap açıp, banka hesabına Türkiye’den para transferi yapabilirsiniz. O da sahip olduğu bu banka kartıyla bulunduğu ülkede ücretsiz olarak hesabına gönderdiğiniz parayı çekebilir.
Fakat belirtmeliyim ki banka kartınız yurt dışında sadece para çekmeye yarıyor, yani kendi hesabınıza yurt dışında para yatıramıyorsunuz.
—
Herkesin kafasını karıştıran ve seçmek için doğru kaynak aradığı önemli bir konuda bildiğim tüm detayları size aktardım. Tabii ki bunlara ek Bitcoin, FX gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz, ama ben resmi yolları sunmayı tercih ettim. Bundan sonrasında seçim size kalmış 🙂
Bu içerik gibi şehirlerle ilgili daha fazlasını keşfetmek için bizi Instagram, Twitter ve Facebook profillerimizden takip edebilirsiniz.
CashMoneyTransfer
UPT Para gönderme – AktifBank
TürkPara
Param
Payporter
gibi kuruluşlarda mevcut.
CashMoneyTransfer
UPT Para gönderme – AktifBank
TürkPara
Param
Payporter
gibi kuruluşlarda mevcut.
Bu konuda Transferwise’ı bana göre tek geçerim.Beni hiç üzmediler.Çeşitli ülkelerde çok faydalandım.Bencede listenin en üst sırasını hak ediyor.
Bu konuda Transferwise’ı bana göre tek geçerim.Beni hiç üzmediler.Çeşitli ülkelerde çok faydalandım.Bencede listenin en üst sırasını hak ediyor.
Western union tarafından yapılacak para transferi adıma gerçekleşmiyor nedeni ne olabilir yurt dışından Türkiye’ye adıma para gönderecekler fakat olmadı gönderilmemiştir dedi en kısa zamanda dönüş yaparsanız çok sevinirim ?Western union tarafından yapılacak para transferi adıma gerçekleşmiyor nedeni ne olabilir yurt dışından Türkiye’ye adıma para gönderecekler fakat olmadı gönderilmemiştir dedi en kısa zamanda dönüş yaparsanız çok sevinirim ?Western union tarafından yapılacak para transferi adıma gerçekleşmiyor nedeni ne olabilir yurt dışından Türkiye’ye adıma para gönderecekler fakat olmadı gönderilmemiştir dedi en kısa zamanda dönüş yaparsanız çok sevinirim ?Sistemleri değişmiş olabilir, uzun süredir kullanmadım. Türkiye’deki herhangi bir banka hesabına transfer ettirmeyi deneyin.
PeP mobil uygulamasını tavsiye ederim. Ucretsiz yurt dısı EUR GBP hesabı acabılır, Buraya yatan parayı PeP Kartınızla Halkbank ATM’lerinden çekebilirsiniz.
Harika bir içerik olmuş. Herkes saçma sapan şeyler söylüyor. Ben transferwise i kullandım, 3 saatte gitti para gerçekten. Yıllardır swift ile bankaları zengin ediyormuşum boşuna. Çok sağol
Almanya’dan geçen hafta ziraat Euro hesabıma 5000 Euro gönderildi halen hesabıma geçmedi neden olabilir
Üye olur olmaz yüklü miktarda para gönderince takibe düşüyor olabilir. Hangi servisi kullandınız?
Senin kodunu kullanarak TransferGo’da para transferi yaptım, 10 £ geldi gerçekten. Teşekkürler Fozdemir
Abicim bende Yapikredi atm karti. İcinde de param var. Atmden nakit cekmek istiyorum islem sonunda “ communication error,transaction cannot be processed” diye hata veriyor. Nedeni nedir acaba?
Unicredit bildiğiniz gibi Yapı Kredi’yi elden çıkardı. Belki anlaşması bitmiş olabilir. Farklı bir bankanın ATM’sini deneyin isterseniz.
Abi Kartimin üstünde Visa yazıyor. Atmde de visanin logosu var. Anlamadim. İnternetten sorunu yazdim belki bloke olma ihtimali var diyorlar. Teşekkürler bu arada
Merhabalar. geçenlerde transferwiese aracılığı ile Türkiyedeki döviz hesabına 1200 Euro gönderdim fakat Türkiye finans bankası 9.72 Euro masraf kesmiş gönderdiğim paradan ben gönderim ücretini transferwieseye ödedim zaten banka böyle her para yatırdığımızda ülkeye döviz soktuğumuzda bizi sağmalık inek yerine mi koyacak?
Bunun hukuku nedir? Böyle bir hakkı var mı bankanın?
Varsa direkt şahsa Euro olarak wu veya moneygram üzerinden göndermek daha avantajlı.!
Merhaba. Türkiye’deki bankalar döviz girdilerinden komisyon kesiyor. O nedenle Transferwise’da TL’ye çevirip TL hesabınıza aktarmanız gerekir masrafsız olması için.
Tamam teşekkür ederim bir dahaki sefere tl olarak deneyeceğim.
Ben kendi kullandığım ve başarılı bulduklarımı listelemek istedim.
Turk bankalari eurolari caliyor resmen serefsizler. Haram zikkim olsun bogazlarinda kalir in sha Allah.
Transferwise’ı kullanıyorum. Çok memnunum sadece Uluslararası para gönderimi için değil reel kur üzerinden döviz alımı için de muhteşem.
Ich habe zum ersten mal Geld überwiesen!
Komischer weise steht da ,das transfer wartet bis das geld auf deren konto ist! Ist das normal das ,das Geld nicht sofort auf das konto des empfängers geht und vorher zu transfer geht?
Und bei der Überweisung steht ein andere Bank als der Eigentlich vom Empfänger!
Ist das eine verschlüsselung. ICH HABE KEINE BANKKARTE EINGEGEBEN Und auch keine Master oder Visa ! Ich habe Paypal kann es sein das er sich das Geld Automatisch dort geholt hat?
Ich hoffe das das jetzt am Montag dort Ankommt🤔